Fikk pris for bok om evaluering av NAV

Årets beste evaluering er gjort av Tone Alm Andreassen fra Høgskolen i Oslo og Akershus og Jacob Aars fra Universitet i Bergen. De har evaluert NAV.

Publisert Oppdatert

Vinneren av Evalueringsprisen ble annonsert fredag i forbindelse med Evalueringskonferansen 2015 på Gardermoen. 

Det heter om prisen at den tildeles for god planlegging, gjennomføring og/eller oppfølging og bruk av en evaluering. Det er andre gang prisen deles ut.

Da NAV ble til

Prisen ble tildelt «Den store reformen – Da NAV ble til» (bildet under).

(Foto: Halvard Dyb, kommunikasjonsrådgiver HiOA)

Evalueringen er gjennomført av Tone Alm Andreassen fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og Jacob Aars fra Universitet i Bergen (UiB). Andreassen er professor og forskningsleder på HiOA.

Boka er en analyse av NAV-reformen, og bygger på forskningen som er gjort gjennom evalueringen som fulgte reformen, som begge forfatterne deltok i.

Glad prisvinner

Andreassen forteller til Khrono at hun både ble veldig glad og veldig overrasket over at de fikk prisen i år.

— Jeg hadde ikke ventet dette, og det var veldig hyggelig, sier Andreassen. 

— Det har vært ganske mye jobb med boka. Det var mye materiale som skulle bli til en sammenhengende fortelling som skulle gi innsikt for andre enn forskningsmiljøene. Prisen blir en anerkjennelse for at vi har klart det, mener Andreassen (bildet under).

Planlegging, bruk og oppfølging

Norsk evalueringsforening skriver om prisen at den kan tildeles for god planlegging, formidling, gjennomføring og/eller oppfølging og bruk av en evaluering.

Det var i år andre gang prisen ble delt ut.

Følgende vektlegges: Faglig forståelse, forståelsen av evalueringens samfunnsmessige kontekst, innovative grep og god formidling. 

Finalerunden

Juryen skriver at de opplevde at to av kandidatene skilte seg ut fra de øvrige. Disse to kandidatene skårer begge høyt på alle de fire kriteriene. I tillegg til vinneren trekker juryen her fram: 

«Evaluering av forbudet mot kjøp av seksuelle tjenester» utført av Vista Analyse med Ingeborg Rasmussen som prosjektleder.

Begge omhandler viktige og kontroversielle offentlige endringer og reformer og har således stor almen interesse. Begge er dessuten velskrevet og trekker inn relevant faglitteratur på en god måte.

Vinneren

Men da det kom til at mans kulle velge en kandidat var juryen enstemmeig i sitt valg av «Den store reformen – Da NAV ble til» er mer en fagbok enn en evalueringsrapport.

Og de skriver blant annet:

«Boken inneholder en analyse av NAV-reformen, om ideen bak reformen, om iverksettingen og om resultatene.»

Videre:

«Boken er verdifull ved dens refleksjoner om NAV-reformen som en stor offentlig reformprosess, og dens forsøk på å trekke ut almene lærdommer om denne type reformer. Det er først og fremst den store verdien som formidling av analyser, kunnskap og innsikt som framhever denne kandidaten. Juryen har forsøkt å ta hensyn til at rammen både mht. tid og budsjett for dette arbeidet er eksepsjonelt stort sett i forhold til de aller fleste evalueringer som gjennomføres. Kravet til kvalitet blir derfor tilsvarende høyt. Juryen mener likevel at kandidaten framstår som forbilledlig når det gjelder formidlingsform, innhold og allmennyttige refleksjoner.»

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS