Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring 20. januar 2025 - 06:58
Opplever at rammeverk er inngripende og uklart De største universitetene er gjennomgående kritiske til kvalifikasjonsrammerverket for livslang læring og effektene det har.
Nokut med 32 råd for å bedre kvaliteten i lektorutdanningene Lektorutdanningene har slitt med høyt frafall og svak sammenheng mellom teori og praksis. En omfattende evaluering er klar og gir 32 anbefalinger for bedre kvalitet.
Lover ingen revolusjon, men vil endre på Studiebarometeret Studiebarometeret er blitt evaluert og Nokut lover flere justeringer i den årvisse studentundersøkelsen.
Etterlyser mer praksis i lærerutdanningen Kvaliteten på den femårige lærerutdanningen skal evalueres. Studenter som går ut i vår er usikre på om fem år gjør dem bedre rustet til å møte hverdagen i klasserommet.
Forskningsbaserte evalueringer Fjorårets debatt viste at det har vært for lite fokus på å sikre vitenskapsbaserte evalueringsrutiner i Forskningsrådet de siste årene.
Dette lærte lærestedene av koronapandemien Uklarheter i rollene mellom rektorer og beredskapsstab under pandemien er et av punktene universiteter og høgskoler bør ta lærdom av, ifølge evalueringer.
Nye rapporter: Begrensa effekt av strukturreform Strukturreformen evalueres. Så langt er det flere nedslående funn med tanke på hva man har oppnådd.
Kjempeprosjekt får ros, men bes passe på at forskningen kan tas i bruk Det store forskningsprosjektet Arven etter Nansen er evaluert etter halvgått løp og får både ros og råd om forbedringer.
Store nasjonale forskjeller i den juridiske forskningen Jussforskningen er lite synlig internasjonalt, men har stor samfunnsmessig verdi i Norge, heter det i en fersk evaluering. Det etterlyses mer publisering på engelsk.
Lektorstudenter uforberedt på skolehverdagen To tredjedeler av de nyutdannede lektorene sier at de er ikke forberedt på virkeligheten som møter dem ute i skolen.
Hoppet av lektorutdanning for å bli barsjef og publeder Èn av tre lektorstudenter hopper av underveis, de fleste i løpet av det første året. Sigurd Fuglseth slutta etter to år.
Merittering bra for karrieren. Mindre viktig for utdanningskvalitet — Det skal vi ta på ramme alvor, sier UiT-rektor Anne Husebekk om evalueringen av meritteringsordningen deres.
Leiinga vil «bøte på manglende opplevelse av nærhet». Kjøper konsulentar for 1,5 millionar Konsulentselskapet PwC skal evaluere organiseringa av Nord universitet. Oppdraget er mellom anna å finne ut korleis ein kan få tilsette til å oppleve at leiinga er meir synleg.
Forskningsrådet forbereder endringer allerede til neste års utlysninger Det kom kritikk og tilbakemeldinger i fleng fra 15 ulike stemmer da Forskningsrådet inviterte til rundebordkonferanse om sin omdiskuterte søknadsbehandling. Den ferske direktøren var lutter øre.
Sterkere fagprofiler, men uklar regional effekt av fusjonene Fusjonene har gitt større regional spredning, men studentene velger heller den største campusen, går det fram av en ny studie om strukturreformen.
Færre studenter fra utviklingsland siste fire år Ingen planer om å relansere den tidligere kvoteordningen.
Skal evaluere handteringa ved konfliktavdeling i Volda Styret og leiinga skal evaluere si eiga handtering av arbeidsmiljøkonfliktene ved Avdeling for mediefag.
Omstridte avtaler evaluert. Uklart hva de skal brukes til Utviklingsavtalene har ikke funnet sin plass ved universiteter og høgskoler, viser fersk evaluering.
Mange ser arbeidsrelevans som bigeskjeft i displinfag Bare et av 11 studieprogram i disiplinfag har obligatorisk praksis, går det fram av en evaluering av hvor relevante de er for arbeidslivet.
Evaluering: Rektor burde vært tettere på krisehåndteringen Rektor burde vært tettere på håndteringen av koronakrisen, fastslås det i en ny ekstern evaluering ved OsloMet.
Nye utfordringer for strukturreformen Fusjonene er krevende prosesser, og en nasjonal krise etter omfattende fusjonsprosesser har nok ikke forminsket presset på institusjonene, skriver Nicoline Frølich og Mari Elken ved Nifu.
Suksess med seks millarder til fremragende forskning Sentre for fremragende forskning (SFF) får mye skryt i evaluering, men ekspertene anbefaler å ta bedre vare på forskerne etter senterslutt.
Hva er galt med lektorprogrammene? Før Nokut trykker på tilsynsknappen, så bør vi debattere spørsmålet: har politikerne vedtatt en rammeplan med elementer av «mission impossible»?
Lektorutdanninger i trøbbel skal evalueres En kartlegging fra i fjor høst avdekket flere problemer ved lektorutdanningene, blant annet svak gjennomføring. Nå skal de evalueres.
Nytte av toppturer med statsråden? De fleste mener ja. De fleste som deltar i store delegasjonsreiser til land som Kina og Brasil får noe ut av reisene. Mye styr og lite gevinst, mener andre.
Satte krav om siteringer for å søke professorstillinger. Da økte selvsiteringene i Italia. Italia. Sitering av seg selv eller kolleger i samme land har økt raskere i Italia enn andre land, viser studie. Forskere mener det henger sammen med en universitetsreform fra 2010.
Skal undersøke bruken av 6 milliarder forskningskroner Forskning. Sentre for fremragende forskning har fått seks milliarder kroner siden 2003. Nå skal ordningen evalueres.
Studentevaluering gir ikke nødvendigvis et godt bilde av undervisningskvalitet Evaluering. Studentevalueringer bør ikke benyttes blindt som et virkemiddel for å oppnå økt kvalitet, skriver professor Eirik Abrahamsen og førsteamanuensis Jon Selvik ved Universitetet i Stavanger.
Nifu skal evaluere strukturreformen Struktur. Nifu var eneste søker og har fått 15 mill for å evaluere fusjonene i UH-sektoren.
Nifu-rapport: NTNU på rett vei Evaluering. En stor andel ansatte opplever at deres innflytelse er svekket etter fusjonen, og at flere beslutninger flyttet til sentralt hold, skriver Nifu-seniorforskere om NTNU-fusjonen.
«Rapporten om demokratiunderskot på OsloMet er ein politisk pamflett» Kritikk av rapport. Rapporten om manglande universitetsdemokrati ved OsloMet er ein politisk pamflett og ikkje ei evaluering, skriv senterleiar Oddgeir Osland ved OsloMet. Han er sterkt kritisk til NIBR-rapporten
NIBR-rapport: OsloMet er et av Norges minst demokratiske universiteter Evaluering. Ansattes medbestemmelse og medvirkning ved OsloMet er sterkt svekket de siste årene, går det fram av ny rapport. Forskere anbefaler et bredt demokratiseringsprosjekt, der gjeninnføring av fakultetsstyrer står sentralt.
Tromsø først ut med å ansette etter kvalitet heller enn prestisje Publisering. Ved UiT skal framtidige ansettelser og opprykk gjøres på bakgrunn av forskningskvalitet heller enn prestisjen til publiseringskanalene. Prorektor Kenneth Ruud forklarer hvordan DORA-prinsippene skal innføres i praksis.
Forskningsinstituttene ved OsloMet frykter tap av selvstyre Organisasjon. OsloMets forskningsinstitutter står mot resten av universitetet og er dypt uenige i at de bør omorganiseres og bli mindre selvstendige, slik Hallén-utvalget anbefaler.
Evaluering: OsloMet kan hente ut mye mer fra forskningsinstitutter Forskning. Det er et urealisert potensial for særlig økt forskningssamarbeid, men også utdanningssamarbeid mellom forskingsinstituttene som er innlemmet i OsloMet og universitetet, viser evaluering.
Forskningsrådet følger opp tverrfaglighet Evaluering. Fagdisipliner har vært hovedfokus i evalueringen av samfunnsvitenskap. Men verdien av tverrfaglighet vil være en del av den videre oppfølgingen, skriver Krogh og Kjellemo i Forskningsrådet.
Evaluering med slagside Kvalitet. En fersk evaluering viser at norsk samfunnsvitenskap holder god internasjonal standard. Det er flott, men evalueringa ville vært mer interessant og mer nyttig hvis den ikke hadde så sterk slagside, skriver Tanja Storsul.
Forbløffet ekspertpanel om 5-årig master: «Gjenlevning fra fortiden» Undervisning. Det internasjonale ekspertpanelet som har evaluert norske økonomiutdanninger, er forbløffet og svært kritisk til at universiteter fremdeles tilbyr femårige integrerte masterprogrammer. Universitetene i Oslo og Bergen skal nå vurdere programmene selv.
Ni samfunnsvitenskapelige fagmiljøer i verdensklasse Samfunnsvitenskap. Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, Norges handelshøyskole og BI har både fagmiljøer og forskergrupper i verdensklasse, konkluderer Forskningsrådets evaluering av samfunnsvitenskapelig forskning. Samtidig beskrives norsk forskning som «introvert».
15 mill. til evaluering av fusjoner Struktur. 15 millioner kroner kan brukes til evaluering av strukturreformen i perioden fra august 2019 - 2023, viser Forskningsrådets utlysning.
Tilstandsrapporten 2018: IKT-forskning går nedover Digitalisering. Bevilgningene til grunnleggende IKT-forskning går nedover, til tross for at behovet for kompetanse på dette feltet er stort.
1 av 4 i humaniora har ingen publiseringspoeng 26 prosent av forskarane i norsk humaniora har ikkje eitt einaste publiseringspoeng. Sjølv om talet på publikasjonar har auka dei siste åra, meiner dei som har evaluert humanioraforskinga at det må bli publisert meir, særleg ved høgskulane.
Isaksen vil evaluere strukturreformen Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil evaluere strukturreformen, men ikke før etter 1. januar 2017.
Tromsø vurderer å innføre kvelds- og helgekurs i matte Universitetet i Tromsø vurderer kvelds- og helgekurs for potensielle lærerstudenter som vil forbedre mattekarakteren sin. Videregående skole bør ta seg av disse kursene, mener Kjærand Iversen ved Nord universitet.
Etterlyser Isaksens plan for evaluering av strukturreformen Det er for slapt av statsråd Isaksen at han ikke har noen planer for å evaluere strukturreformen, mener leder i Forskerforbundet, Petter Aaslestad.
Kvalitet: Balansekunst mellom teori og praksis Dosent Helge Høivik tar utgangspunkt i evaluering av egen sommerskole og ser på vippepunktet og balansekunsten i profesjonsutdanning mellom teori og praksis. Digitale kurs løser opp i spenninger, erfarer Høivik.
Fikk pris for bok om evaluering av NAV Årets beste evaluering er gjort av Tone Alm Andreassen fra Høgskolen i Oslo og Akershus og Jacob Aars fra Universitet i Bergen. De har evaluert NAV.
Endelig dom over kvalitetssystemet Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) etterlyser mer fleksibilitet fra NOKUT i arbeidet med kvalitetssystemet. Høgskolen fikk stryk fra NOKUT tidligere i år.
Grundigere utredning om ledelse Høgskolestyret har bedt om en enda grundigere gjennomgang av høgskolens ledelses- og styringsmodell. Blant annet for å finne ut hvorfor skolen ikke når målene sine.
Nyeste artikler
MF og VID konkurrerer om å bli det første private universitetet i Norge
Hoel mener «sjokk-digitaliseringen» undergraver campusstudiene
Overambisiøse ledere må forstå mer av sektorens tradisjoner
Sør-Koreas tidligere førstedame anklaget for plagiat
Rektorer svarer på lederkritikken. — Kjenner meg ikke igjen
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring