dokumentfalsk

Hevdet hun var utdannet ingeniør — dømt for dokumentfalsk

En ukrainsk kvinne er dømt til 30 timers samfunnsstraff for å ha forfalsket et vitnemål som skulle dokumentere at hun hadde ingeniørutdanning fra et universitet i hjemlandet.

Nokuts logo på bygningsfasade
Nokut anmeldte kvinnen da de ikke fant navnet hannes i databasen over høyere utdanning i Ukraina.
Publisert Sist oppdatert

Telemark tingrett mener kvinnen i utgangspunktet skulle blitt idømt 15 dagers ubetinget fengsel. Men hensynet til kvinnens barn, som hun har eneansvar for, gjør at hun i stedet bare fikk samfunnsstraff i 30 timer.

Den ukrainske kvinnen søkte Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut) om godkjenning av utdanning fra et ukrainsk universitet. Nokut fikk imidlertid ingen treff da de søkte på navnet hennes i en database for høyere utdanning i Ukraina, skriver Telemarksavisa, som omtalte dommen først.

Da Nokut kontaktet kvinnen, forklarte hun at hun hadde et annet navn før hun giftet seg. Men heller ikke nye søk og henvendelse direkte til det aktuelle universitetet ga Nokut de svarene de trengte for å godkjenne utdanningen hennes. Tvert imot avviste det ukrainske universitetet at hun har vært registrert der, og fastslo at vitnemålet ikke var utstedt av dem.

Dermed ble kvinnen politianmeldt og tiltalt for dokumentfalsk. 

Nektet straffskyld

Kvinnen, som er 40 år gammel, nektet straffskyld da hun nylig forklarte seg i Telemark tingrett på Notodden.

Hun forklarte at hun først ikke hadde tenkt å søke godkjenning av utdanning i Norge, men gjorde det på oppfordring fra Voksenopplæringen. Kvinnens forsvarer sa at mangelfulle kunnskaper i norsk og engelsk uansett ville hindret henne i å ta seg arbeid på nivå som krever høyere utdanning.

Forsvareren fremholdt i retten at det kunne ha skjedd en feil i forbindelse med innsamlingen av informasjon i databasen i 2014. Men retten tror ikke på dette. Den legger til grunn at det «ikke er rom for annet bevisresultat i saken enn at det vitnemål/ diplom tiltalte framla i saken i Norge om godkjenning av ukrainsk utdanning er et falsum» og at kvinnen ikke har oppnådd den aktuelle graden som ingeniør som hun søkte om godkjenning for i Norge.

I tillegg til at hun slapp fengsel og kun fikk 30 timers samfunnsstraff, slipper hun også å betale sakskostnadene. Grunnen er at hun ikke er i arbeid og ikke har noen form for inntekt, og kun lever av offentlige ytelser, sosial stønad, barnetrygd og støtte til bolig og strøm.

Økning av dokument­falsk fra Ukraina

Av dommen fremgår det at Nokut i det siste har registrert en økning av falske dokumenter fra Ukraina. 

I kontakten med politiet har Nokut gitt uttrykk for at de setter stor pris på at politiet etterforsker slike saker når de blir anmeldt.

Powered by Labrador CMS