kina-samarbeid

Hevder UiB skader omdømme etter at Kina-penger uteblir

Et kinesisk universitet har gjentatte ganger etterlyst penger for et forskningssamarbeid fra Universitetet i Bergen, men UiB betaler ikke. – Skadelig for omdømmet til norsk forskning, sier professor.

— Denne saken skader UiBs omdømme enormt, men påvirker også kinesernes syn på det norske akademiske miljø som helhet. Det er en dårlig og skadelig håndtering fra UiB-ledelsen sin side, sier professor Nils Chr.Stenseth til BT.

En pengestrid om et kinesisk forskningssamarbeid er blitt en hodepine for Universitetet i Bergen (UiB). Saken gjelder etablering og drift av det marine Sars Fang-senteret sammen med det kinesiske universitetet OUC, skriver Bergens Tidende.

Løpt fra forpliktelser

Intensjonsavtalen ble inngått for fire år siden av daværende rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen. I dag er Sars Fang-senteret i full drift, men kineserne mener Universitetet i Bergen har løpt fra forpliktelsene sine som de mener følger av avtalen som ble inngått.

Universitetet i Bergen skulle i 2019 betale fem millioner kroner i samarbeidet, og intensjonen var at beløpet deretter skulle økes. Universitetsdirektør Robert Rastad ved Universitetet i Bergen har tidligere bekreftet at det er satt av penger til samarbeidet og at UiB står ved intensjonsavtalene som er inngått. Men fortsatt er ingen penger utbetalt.

Bergens Tidende har gått gjennom korrespondansen om forskningsinstituttet der kineserne gjentatte ganger har etterlyst betaling fra Universitetet i Bergen. Men pengene har uteblitt.

– Denne prosessen tar tid. Vi vil sikre at Sars Fang-senteret har tilstrekkelig faglig forankring ved UiB, sier rektor Margareth Hagen til Bergens Tidende.

Stenseth: – Skader omdømmet

I artikkelen uttaler biolog og professor Nils Chr. Stenseth seg om problematikken. Han er leder i Norwegian Marine University Consortium.

– Her har kineserne investert og bygget opp, mens pengene fra UiB uteblir. Denne saken skader UiBs omdømme enormt, men påvirker også kinesernes syn på det norske akademiske miljø som helhet. Det er en dårlig og skadelig håndtering fra UiB-ledelsen sin side, sier Stenseth til BT.

Han betegner UiBs håndtering av avtalen som «veldig uryddig».

Ingen kommentar

Rektor Margareth Hagen ved UiB uttaler at saken «har vært svært vanskelig for UiB å håndtere».

Rektor Margareth Hagen, UiB

– Hva er det som er så vanskelig å håndtere?

– Vi har jobbet med å finne et format og en forskningstematikk som kunne passe fagmiljøene og rammene ved Universitetet i Bergen Vi er ikke i mål med det. sier rektor Margareth Hagen til Khrono.

– Det er fire år siden avtaleinngåelsen. Kunne ikke dette gått raskere?

– Det har jeg ikke lyst å uttale meg om.

– I og med at dere jobber med å passe inn forskningssamarbeidet, innrømmer dere noen økonomiske forpliktelser her eller ikke?

– Det vil jeg heller ikke kommentere. Vi jobber aktivt med denne saken og tar sikte på å avslutte så snart som mulig. Vi holder dialogen med OUC.

– Hva tenker du om professor Nils Chr. Stenseths uttalelser om at dere skader ikke bare eget omdømme, men også Kinas forhold til norsk forskning generelt?

– Det er hans ord. I alt vi gjør så tenker vi på omdømme. Men hans ord og vurdering får han stå for selv, sier Margareth Hagen.

Powered by Labrador CMS