Hester i luftegård på Veterinærhøgskolen mars 2019. Foto: Eva Tønnessen
Hester i luftegård på Veterinærhøgskolen mars 2019. Foto: Eva Tønnessen

Salmonella påvist på hesteklinikk

Salmonella. Det er meldt om nytt utbrudd av salmonella ved hesteklinikken på Veterinærhøgskolen.

Publisert Oppdatert
Fakta

Salmonella

Bakterier innenfor slekta Salmonella forårsaker sykdommen salmonellose.

De fleste av de over 2500 ulike variantene av Salmonella kan gi sykdom hos mange arter inkludert husdyr og menneske.

Det finnes også friske smittebærere som skiller ut bakterien uten å vise tegn på sykdom.

Bakteriene skilles ut med avføring og smitter via forurenset fôr, mat eller vann og ved kontakt med infiserte dyr eller mennesker under dårlige hygieniske forhold.

Mennesker kan smittes av Salmonella via direkte kontakt med dyr eller via forurenset mat.

Det vanligste symptomet er diaré, men av og til, spesielt hos unge, gamle eller svekkede individer, sees alvorligere symptomer og av og til dødsfall.

Sykdommen behandles med væsketilførsel og diett. Antibiotika benyttes vanligvis ikke.

Kilde: Nationen, Veterinærinstituttet og Folkehelseinstituttet

Hesteklinikken på Veterinærhøgskolen var stengt på grunn av salmonellautbrudd fra mai 2018 til april 2019.

Klinikken har altså kun vært åpen et snaut halvår før de på ny har fått påvist salmonella.

Veterinærhøgskolen er et fakultet ved NMBU (Norges miljø- og biovitenskaplige universitet).

Dette er en veldig trist og vanskelig situasjon

Informasjon fra Hesteklinikken

— Det er dessverre igjen påvist salmonella hos en hest på hesteklinikken, og klinikken ble båndlagt av Mattilsynet torsdag 19. september, heter det på hjemmesidene til NMBU.

— Veldig trist og vanskelig situasjon

— Alle smittevernrutiner er fulgt. Vi vet ikke hvor smitten kommer fra, og vil ikke få vite det før over helgen. Vi får da svar på om dette er den samme stammen og samme klon av salmonella som vi har hatt tidligere, eller om det er en annen. Dette er en veldig trist og vanskelig situasjon, skriver hesteklinikken.

De forteller at for å være på den sikre siden, ble inntak og utslipp av hester stanset allerede søndag 15. september, da hesten fikk diaré, selv om det ikke forelå mistanke om salmonella da. Unntaket er én hest som ble sendt hjem på isolat i sin stall før båndleggingen.

— Hesteklinikken har, etter de forrige utbruddene av Salmonella, hatt et veldig strengt overvåkningsprogram. Siden åpningen i april 2019 har vi tatt miljøprøver i klinikken først hver uke, og så, siden juli, månedlig. Denne overvåkningen gjør at vi har god oversikt over situasjonen. De siste prøvene ble tatt 2. september, og de var negative. Vi tar også prøver av hestene både på vei inn og ut av klinikken. Inntaksprøven fra den smittede hesten blir nå analysert, heter det i informasjonen fra hesteklinikken.

Langvarig utbrudd i 2018

I slutten av mai 2018 skjer det som ikke skal skje på Veterinærhøgskolen. Det blir påvist salmonella på hesteklinikken.

Det var Nationen som først og flere ganger omtalte denne saken.

Blant pasientene på klinikken var det et føll. Mens de andre hestene klarte å bli kvitt salmonellaen, så klarte ikke føllet det. Etter et halvt år ønsket NMBU å få kjøpe føllet av eieren med den hensikt å avlive føllet, fordi det ikke klarte å bli friskt.

Det er katastrofe for et sted som Veterinærhøgskolen og NMBU å bli rammet av salmonella, og ekstra tungt når det ender med avliving, men saken har også en helt annen side.

Da NMBU tok kontakt med eier for å kjøpe føllet for deretter avlive det, la NMBU fram en kjøpskontrakt, der eieren samtidig skulle forplikte seg til å slette mange innlegg på facebook og hun skulle underskrive på at hun ikke skulle ytre seg om saken eller innholdet i kontrakten. NMBU lovte eieren 70.000 kroner for føllet hvis hun holdt kjeft.

Saken er i etterkant beklaget på alle hold, fra instituttleder til rektor. Kunnskapsdepartementet ba også om en redegjørelse for saken fra NMBU.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!