Min doktorgrad
Her klemmer hun veilederen etter ni år: — Jeg har angret mange ganger
Mie Jareid begynte på et prosjekt som skulle handle om genuttrykk i blod, men endte opp med et prosjekt om eggstokkreft.
— Hvorfor valgte du det emnet du gjorde?
— Emnet valgte til dels meg. Jeg begynte på et prosjekt som skulle handle om genuttrykk i blod, men endte med et prosjekt om eggstokkreft.
— Hva bygger forskingsprosjektet ditt på?
— Avhandlingen bygger på spørreskjema fra 172 000 kvinner i Kvinner og kreft-studien, og på blodprøver fra 50 000 av disse kvinnene. Vi har sett på epidemiologiske fellestrekk mellom ulike typer eggstokk- og livmorkreft, på kreft blant brukere av hormonspiral og på blodprøver. Kvinner som har brukt p-piller har lavere risiko for eggstokkreft. I dag har mange kvinner begynt å bruke hormonspiral, men det er lite kunnskap om hvorvidt kvinner som bruker hormonspiral har lavere risiko for eggstokkreft slik som p-pillebrukere har.
— Hva konkluderer du med?
— Vi har sett en halvert risiko for eggstokkreft blant kvinner som noen gang har brukt hormonspiral, med en usikkerhet som tilsier et sted mellom 10 og 70 prosent lavere risiko i befolkningsgruppen utvalget vårt er hentet fra, som er kvinner fra babyboom-generasjonen.
— Kan du utdype litt mer?
Min doktorgrad
Meir enn 1500 doktoravhandlingar vert levert i Noreg kvart år. I ein serie presenterer Khrono nokre av kandidatane som nyleg har disputert. Og me tek imot tips om fleire på redaksjonen@khrono.no
— Vi vet ikke hvor bredt funnet kan generaliseres. Det er en antydning til at hormonspiralbrukerne har færre av visse typer eggstokkreft. Blodprøvene i biobanken gir oss muligheten til å undersøke endringer i genuttrykk i immunceller opptil sju år før diagnosen ble stilt. Vi fant ikke entydige endringer i genuttrykket, men det kan være at man må se på dette materialet med andre metoder.
— Hva har vært mest krevende underveis?
— Min doktorgrad har bestått av oppdrag som veileder definerte for å svare på problemer i «den virkelige verden». Det har gjort at krav, innhold og utbytte av utdanningen har endret seg underveis. Uforutsigbarheten, det å plutselig stå på bar bakke kunnskapsmessig, og det å skifte fram og tilbake mellom flere store fagfelt, har vært krevende.
— Har du angret?
— Ja, mange ganger. Det har vært kjempeinteressant, men det har også vært knallhardt.
— Kom du i mål til normert tid?
— Nei, stipendet holdt til de to første artiklene. Så jeg har brukt ni år, inkludert pliktår.
— Hva skal du bruke doktorgraden til?
— Moderne kreftbehandling kan tilpasses den enkelte pasient, men man må treffe en biologisk egenskap som metastasene har felles. Jeg skal jobbe med eggstokkreft i en forskningsgruppe som ser etter disse fellestrekkene.