Vaksinering

Her kan det bli vaksine­senter

OsloMet-ansatte vil stille kantine til rådighet som som nytt vaksinesenter. Oslo kommune har allerede tatt imot flere studenter i vaksinearbeid.

Bygget P32 huser sykepleierutdanningen til OsloMet. Nå har ansatte på instituttet foreslått kantina som ny vaksinesenter for Oslo kommune.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag morgen ble det klart at regjeringen iverksetter flere strenge tiltak som følge av spredning av virusmutasjon i Nordre-Follo kommune.

Regjeringen vil nå stenge campus for studenter helt, og det blir digital undervisning for alle.

På en pressekonferanse lørdag ettermiddag snakket byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), om utfordringen Oslo og omegnskommunene står overfor. Han tok til orde for å prioritere Oslo-området i vaksineringen.

— At dette utbruddet også påvirker prioriteringen av vaksiner bør nå være en selvfølge. Det er viktig at området som er hardt rammet prioriteres når vaksiner distribueres, sa Johansen på pressekonferansen.

Johansen sa på pressekonferansen at han har tatt opp problemstillingen med Folkehelseinstituttet.

Tidligere denne uka gikk ordfører i Oslo kommune, Marianne Borgen, ut og stilte rådhuset til disposisjon som vaksinesenter. Tanken er å unngå at idrettshaller som barn og unge bruker, skal bli omdisponert til vaksinesenter.

Nå har også OsloMet-ansatte kommet med et kreativt forslag.

Foreslår å bruke kantine til vaksinering

— Jeg gikk til instituttleder Marit Kirkevold med et forslag. Hva om vi får til et samarbeid mellom sykepleierutdanningen og helsesykepleierutdanningen og bruker kantina i P32 som vaksinesenter, sier Celina Anker-Rasch.

Hun er universitetslektor på sykepleierutdanningen ved OsloMet, og har den siste tiden jobbet for å finne alternative løsninger på utfordringer som har oppstått på grunn av pandemien.

Forslaget har fått støtte fra instituttlederen, og klarsignal er også gitt av Eiendomsavdelingen ved OsloMet.

— Dersom Oslo kommune er interessert er vi klare til å gå videre med dette, sier Anker-Rasch.

Samtidig har kommunen allerede takket ja til å ta imot 50 studenter i praksis ved sine vaksinesentre, slik at studentene kan bidra i vaksinearbeidet.

Khrono har prøvd å få kontakt med Oslo kommune, som foreløpig ikke har svart på om de vil benytte seg av kantina som vaksinasjonssenter eller om det er behov for ytterligere studenter.

Celina Anker-Rasch (til h.) har tatt i bruk kreative løsninger for å løse pandemi-problemer. Her avbildet med universitetslektor Kari Anne Hoel til en annen sak.

— En vinn-vinn-situasjon

Det er ingen tvil om at pandemien skaper uante problemstillinger. Som at sykepleierstudentene til Anker-Rasch sliter med å finne praksisplasser.

— Det har vært et problem i flere år å finne praksisplasser til studentene, men vi har alltid klart det på en eller annen måte. På grunn av korona var det flere som sa nei.

Også dette fant hun en løsning på.

— Før jul sendte jeg en e-post til helsebyråd i Oslo kommune, Robert Steen, og lurte på om det var behov for våre studenter i vaksineringsarbeidet. Jeg hadde ingen myndighet til å gjøre det, men da jeg fikk et positivt svar tilbake, gikk jeg til min nærmeste sjef og fortalte om hva jeg hadde gjort. Jeg fikk heldigvis ikke kjeft.

Det har ført til at de 50 sykepleierstudentene denne uka har blitt utplassert på vaksinesenter i fire ulike bydeler i Oslo, forteller Anker-Rasch.

— Det er en vinn-vinn-situasjon, sier hun.

Powered by Labrador CMS