mutasjon

Stenger universiteter og høgskoler for studenter

Ukontrollert smitte i Nordre Follo kommune, får konsekvenser for en rekke universiteter, høgskoler og utdanningsinstitusjoner.

Helseminister Bent Høie informerte om nye tiltak lørdag morgen.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som følge av spredning av virusmutasjon i Nordre-Follo kommune, iverksettes nå flere strenge regler for nærliggende kommuner.

Blant kommunene som grenser til Nordre-Follo er Oslo kommune og Ås kommune, og således rammes flere universiteter og høgskoler av innstrammingene.

Regjeringen vil nå stenge campus for studenter helt. Der blir digital undervisning for alle og alle arrangementer skal utsettes eller gjøres digitale, fortalte Bent Høie på en pressekonferanse lørdag morgen.

For de aller fleste gjelder også krav om hjemmekontor. Tiltakene gjelder i første omgang for én uke - til og med 31. januar.

– Det er ikke med lett hjerte vi stenger campus neste uke for studenter i disse kommunene. Den uoversiktlige og bekymringsfulle smittesituasjonen gjør at vi må iverksette svært inngripende tiltak hvor dette er ett av dem. Jeg håper virkelig det blir med disse fem hverdagene og at situasjonen etter hvert tillater oss å gå tilbake til noe mer fysisk tilstedeværelse, skriver forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.

En rekke studiesteder rammes

Dermed rammes en rekke større og mindre utdanningsinstitusjoner. I tillegg innføres flere strenge tiltak, de strengeste siden 12. mars 2020, som inkluderer muligheten for stengte barnehager og skoler.

Blant annet ligger Universitetet i Oslo, OsloMet, BI, Høyskolen Kristiania, Kunsthøgskolen, Arkitektur og designhøgskolen, VID, Politihøgskolen, Lovisenberg diakonale høgskole, Norges Idrettshøgskole og Norges Musikkhøgskole i Oslo. I Ås kommune ligger Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). I tillegg kommer andre campus og private utdanningsinstitusjoner i hovedstaden.

— Vi har forståelse for at det er nødvendig med kraftfulle tiltak, men forstår også at dette er krevende for studentene. Vi har heldigvis godt etablert digital undervisning og håper at dette blir så kortvarig som mulig, skriver rektor Svein Stølen i en SMS til Khrono.

Rektor ved Høgskolen i Østfold, Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, opplyser at høgskolen holder sine campus i Fredrikstad og Halden åpne, men har i dag bestemt at ingen studenter som er bosatt i de ti kommunene som har rammet av de nye tiltakene skal møte på campus i neste uke.

I tillegg får ingen studenter fra de berørte kommuner gjennomføre praksisstudier. Ansatte fra de ti berørte kommunene skal ikke møte på jobb eller møte til fysisk praksisoppfølging.

— Situasjonen er krevende og tankene går først og fremst til våre studenter som rammes. Vi gjør nå det vi kan for å sikre at studentene oppnår nødvendig læringsutbytte og studieprogresjon. En av de tiltak vi derfor vurderer er å utvide semesteret, skriver Jelsness-Jørgensen i en e-post.

— Meget alvorlig

Rektor ved Høyskolen Kristiania, Arne H. Krumsvik, mener tiltakene er som forventet.

– Vi er forberedt på en krevende vår, og vil i de fleste fag opprettholde planlagt progresjon i undervisningen. Men vi er avhengige av at det ikke går for lang tid før vi kan åpne for unntak innenfor enkelte helse- og kunstfag, sier Krumsvik.

Ved NMBU holdt beredskapsgruppen møte kl 09.30 lørdag morgen.

— Vi stenger i tråd med myndighetenes pålegg. Dette er en meget alvorlig utvikling av pandemien, som vi følger tett opp, skriver leder av beredskapsgruppen Lars Atle Holm i en SMS.

NMBU ligger i Ås kommune, som inngår i regionen Follo og dermed ligger tett på Nordre Follo kommune.

Rektor ved VID vitenskapelige høyskole, Bård Mæland, skriver i en e-post at høgskolen følger de pålagte tiltakene fra kl. 12 i dag, men:

— VID er imidlertid bekymret for gjennomføring av praksisstudier for våre sykepleier- og sosionomstudenter. Mange hundre studenter hos oss starter praksis til uka, og vi er spent på hvordan praksisstedene ved sykehus og i kommuner vil håndtere den nye nedstengningen. En særlig utfordring er knyttet til reise fra Oslo til praksissteder utenfor Oslo. Dette er en krevende situasjon, og vi holder våre studenter så godt oppdatert som mulig. Vi påregner samtidig at situasjon vil være noe uavklart de neste dagene.

Nedstengningen kommer altså som følge av spredningen i nabokommunen. For Oslo kommunes del har smittetrenden den siste tiden vært synkende.

Powered by Labrador CMS