Leder i Kommunikasjonsforeningen, Nils Petter Strømmen, oppfordrer alle sine medlemmer som søker offentlige stillinger om å gjøre nettopp det - i full offentlighet og ikke hemmelighet. Foto: Kommunikasjonsforeningen

13 hemmelige søkere vil bli direktør for kommunikasjon

13 søkere til stillingen som direktør for kommunikasjon ved Høgskolen i Oslo og Akershus er konfidensielle. Selv kommunikasjonsfolkenes egen forening reagerer på manglende åpenhet.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søknadsfristen til stillingen som den øverste ansvarlige for samfunnskontakt og kommunikasjon ved landets største offentlige høgskole, HiOA, gikk ut 24.februar. Søkerlisten som ble offentliggjort tirsdag, nesten en uke senere, viser at det er 57 søkere til stillingen.

Forventer åpenhet

Flere av søkerne har bedt om å få være konfidensielle, og 13 personer har fått ja til dette. Dette er uvanlig mange hemmelige søkere.

Leder i kommunikasjonsmedarbeidernes egen forening, Nils Petter Strømmen, reagerer også på manglende åpenhet. 

— En kommunikasjonsdirektør ved et unviersitet bør man forvente mest mulig åpenhet rundt, også i søknadsprosessen, sier han i en kommentar til Khrono. 

En kommunikasjons-direktør ved et universitet bør man forvente mest mulig åpenhet rundt.

Nils Petter Strømmen

For denne stillingen har det vært spesielt mange søkere som har bedt om å ikke stå på den offentlige
søkerlista.

Geir Haugstveit

Høgskolen i Oslo og Akershus jobber for å bli godkjent som universitet og er med sine rundt 20.000 studenter og ca 2000 ansatte en betydelig offentlig samfunnsaktør. Kommunikasjonsdirektøren, eller direktør for samfunnskontakt og kommunikasjon som det heter, er en sentral lederstilling ved høgskolen.

Se også: Hele søkerlista her

40 nye ledere sist år

I løpet av 2015 har høgskolen rekruttert nærmere 40 nye ledere etter at åremålsstillingene til mange faglige ledere gikk ut, blant annet rektor, prorektorer, dekaner, fakultetsdirektører, instituttledere, studieledere. I tillegg har man ansatt direktør for organisasjon og virksomhetsstyring.

På de aller fleste av disse stillingene har det vært enten ingen, eller maksimalt en-to konfidensielle søkere. Så lenge Khrono har vært på lufta, siden april 2013,  har dette bare forekommet én gang tidligere ved Høgskolen i Oslo og Akershus og det var når forskningsdirektørstillingen ble lyst ut i 2014. Da var det 44 søkere og 17 av dem hemmelige. Men det var under den forrige ledelsen ved høgskolen. 

Les også: 44 vil bli forskningsdirektør 

Nils Petter Strømmen, seniorrådgiver i TNS Gallup er leder i Kommunikasjonsforeningen, hvor vel 4000 av landets offentlige og private kommunikasjonsmedarbeidere er medlemmer. Han har sett søkerlista fra HiOA og er fornøyd med at veldig mange av medlemmene hans også står som åpne og offentlige søkere. 

Oppfordrer til åpenhet

— Jeg oppfordrer alle vår medlemmer som søker offentlige stillinger om nettopp å gjøre det: søke i offentlighet, sier Strømmen og legger til: 

— I en slik stilling som det her er snakk om vil åpenhet være en viktig kvalifikasjon, og å signalisere det ved å være en offentlig søker vil nettopp understreke dette, sier han og gjør oppmerksom på at han selvfølgelig ikke kjenner begrunnelsen til at 13 av 57 søkere ikke er offentlige.

— Jeg kan forstå at det kan være ubehagelig å stå på en offentlig søkerliste og forstår at man kan be om å slippe offentlighet av bekvemmelighetshensyn, men det er mer tungtveiende grunner enn som så som skal til, sier han.

Ottosen: Et paradoks

Journalistprofessor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Rune Ottosen (bildet under), deler synspunktene til lederen i Kommunikasjonsforeningen. 

— Generelt skal alle offentlig søkere skal være åpne. Det kan selvfølgelig være noen vektige grunner av og til, til at man unntar søkere fra offentligheten, men her synes jeg andelen konfidensielle søkere er påfallende stor, sier Ottosen. 

— Det blir et paradoks med så mange konfidensielle søkere til en stilling som handler om kommunikasjon og journalistfaglige ting - et område der nettopp åpenhet er et viktig premiss, mener professoren. 

Individuell vurdering

Khrono har spurt de ansvarlige for rekrutteringsprosessen i HR-avdelingen på høgskolen om hvordan de har vurdert når så mange som 13 søkere blir unntatt offentlighet.  HR-direktør Geir Haugstveit svarer på epost:

— Vi er enige i at mest mulig åpenhet er viktig. For denne stillingen har
det vært spesielt mange søkere som har bedt om å ikke stå på den offentlige søkelista.
Vi har avvist noen, men vi  har vurdert at 13 av søkerne har gode nok grunner til å unntas. Vurderingene er gjort på individuelt grunnlag, skriver han.

Innsyn må føre til konkret skade

I fjor ble offentleglova strammet inn nettopp på området som gjelder innsyn i offentlige søkerlister, og det stilles særlige krav til søkere til offentlige lederstillinger og terskelen skal være høy før man innvilger hemmelighold. 

«At ein på generell basis er lite komfortabel med at søknaden blir kjent er ikkje tilstrekkeleg, det må føreliggje særskilde omstende, og påvisast at innsyn vil kunne føre til meir konkrete skader eller ulemper», heter det i veiledningen til loven (side 150-152). Her vises det blant annet til fare for økonomisk tapt for de som driver egen bedrift eller uro i en offentlig organisasjon under omstilling f.eks.

Ifølge offentleglova §25 skal det også komme fram i utlysningsteksten at det vil bli utarbeidet offentlig søkerliste. Dette var det ikke opplyst om i stillingsutlysningen som kommunikasjonsdirektør. 

Se utlysningen her.

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Info-toppene slutter

Anne Christel Johnsgaard har hatt stillingen som kommunikasjonsdirektør ved HiOA fra 2011 og fram til i fjor sommer da hun gikk over til andre direktøroppgaver, blant annet som stabsleder for rektor Curt Rice’ stab. Siden den gang har kommuniksjonssjef Tore Hansen fungert i stillingen. Men til sommeren slutter begge to. Det er Johnsgaards tidligere stilling som nå skal besettes.

Les også: Info-toppene slutter på HiOA

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS