Rektor Kathrine Skretting ved Høgskolen i Innlandet sier at gaven fra Sparebankstiftelsen Hedmark er avgjørende for å nå målet om å bli universitet innen 2020. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Innlandet får millioner i gave for å bli universitet

Universitet. Høgskolen i Innlandet får 42,3 millioner kroner fra Sparebankstiftelsen Hedmark. Pengene skal brukes på universitetssatsingen.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FAKTA

Høgskolen i Innlandet

Høgskolen i Hedmark og Høgskolen i Lillehammer slo seg sammen og ble til Høgskolen i Innlandet (HINN) 1.januar 2017.

Høgskolen har 13.300 studenter og 950 ansatte fordelt på åtte studiesteder: Hamar, Elverum, Rena, Evenstad, Blæstad, Kongsvinger, Lillehammer og Oslo.

Høgskolens administrasjon og ledelse er delt og har tilhold på både Lillehammer og Elverum.

Høgskolen har en ambisjon om å bli universitet innen 2020.

Rektor ved Høgskolen i Innlandet, Katrine Skretting, sier i at gaven er et viktig bidrag for å lykkes med universitetsmålet.

— Vi er overveldet og svært glade for gaven, som vil gi oss et løft i oppløpet mot universitetsakkreditering, sier hun.

Midlene skal gå til å styrke doktorgradsprogrammene gjennom seks professorårsverk og fem stipendiatstillinger, og til arbeidet med selve universitetsøknaden.

— Midlene er på denne måten veldig konkret rettet inn mot universitetsmålet og skal brukes til å realisere dette, sier Skretting.

Målet til HiNN er å bli universitetet innen 2020.

Les også: På vei mot et universitet

Tore Arnstein Dobloug i Sparebankstiftelsen Hedmark og rektor Kathrine Skretting. Foto: HiNN

Sparebankstiftelsen gir pengene over tre år, hvorav 16,1 millioner i 2018, går det fram av pressemeldingen fra Høgskolen i Innlandet (HiNN).

Det står videre at stiftelsens mål er å gi støtte i hele den aktuelle perioden, men at det forutsetter nærmere definerte milepæler nås underveis.

I tillegg til gaven til HiNN har stiftelsen vedtatt en gave på inntil 12 millioner kroner over 3 år for å styrke den høyere utdanningen i Kongsvinger-regionen.

Samlet gir stiftelsen dermed inntil 54,3 millioner kroner til høyere utdanning i Innlandet.

Bidra til vekst i Hedmark

Vi ser at det siste oppløpet vil være krevende uten tilgang på eksterne midler. Denne gaven vil være avgjørende for å lykkes.

Kathrine Skretting

Tore Anstein Dobloug, direktør i Sparebankstiftelsen Hedmark sier at Stiftelsens formål er å bidra til vekst og utvikling i Hedmark.

—En rekke studier har vist at fylket er blant landets svakeste på høyere utdanning. Kompetanse er en nødvendig betingelse for å skape en positiv utvikling. Et universitet innebærer blant annet et faglig løft som øker forskningen og utdanningsfrekvensen, tiltrekker seg bedriftsetableringer, og bidrar til å beholde kompetanse i regionen, sier Dobloug.

Er det viktigere å ha et universitet enn en høgskole i regionen?

— Absolutt, vi tror at universitet har en magneteffekt, og bidra til bedriftsetableringer og forskning og utvikling i regionen, sier han.

Utfordringer med doktorgradene

Rektor Kathrine Skretting sier at HiNN er godt i rute med å oppfylle kvalitetskriteriene for å bli universitet, men at utfordringen er å oppfylle kravene om tilstrekkelig antall uteksaminerte fra doktorgradsprogrammene. Det er her midlene fra Sparebankstiftelsen Hedmark skal settes inn.

— Vi ser at det siste oppløpet vil være krevende uten tilgang på eksterne midler. Denne gaven vil være avgjørende for å lykkes. Høgskolen ønsker derfor å styrke kapasiteten til å veilede kandidatene på doktorgradsprogrammene, slik at flere kan fullføre forskerutdanningen på normert tid og med høy kvalitet på doktorgradsarbeidet, sier Skretting.

Ingen konsulenter foreløpig

— Kommer dere til å bruke eksterne konsulenter til arbeidet med universitetssøknaden, slik Høgskolen i Oslo og Akershus har gjort?

— Vi har ikke gjort det foreløpig, men vi snakker med de andre som har vært eller er i prosess med å søke universitetsstatus. Det kan være at vi vil knytte til oss et internasjonalt panel av folk som kan se på utdanningene våre og gi oss råd, sier hun.

— Og når skal universitetssøknaden sendes inn?

— Vi skal sende den i 2018. Internt har vi sagt 1. desember, men det blir ihvertfall innen utgangen av neste år, sier hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS