akademisk frihet

Havnet på Kremls svarteliste. Nå stenger Det frie universitetet dørene

Den russiske politiske administrasjonen arbeider hardt for å utrydde ytringsfriheten ved de høyere utdanningsinstitusjonene i landet, mener det akademiske rådet ved Det frie universitetet i Moskva.

Dagliglivet går tilsynelatende sin gang i den russiske hovedstaden. Den akademiske friheten i landet er derimot under høyt press.

Sommeren 2020 etablerte fem russiske akademikere Det frie universitetet i Moskva. Året etter ble universitetet registrert og offisielt opprettet i Latvia, samtidig som hovedbasen fortsatte å være i den russiske hovedstaden.

Felles for de fem akademikerne var at de hadde fått sparken fra ulike statlige russiske universiteter som følge av deres politiske ståsted.

Da Russland gikk til angrep på Ukraina i 2022, vokste universitetet raskt. I vinter har i underkant av 200 ansatte undervist rundt 2000 studenter i mange ulike fag, skriver Times Higher Education.

Søndag stengte universitetet dørene. Grunnen er at Kreml, den politiske administrasjonen i Russland, i forrige uke stemplet universitetet som en «uønsket organisasjon».

Ifølge et russisk medieoppslag uttalte statsadvokaten blant annet at studentene som studerer ved Det frie universitetet i Moskva, i løpet av omdanningsprosess, utvikler en vedvarende motvilje mot Russland, noe som igjen fører til at en ultraliberal modell for europeisk demokrati påtvinges.

Universitetet populariserer aktivitetene til organisasjoner som anses som ekstremistiske i Russland, heter det i uttalelsen fra Kreml.

Det siste angrepet i rekken

Som følge av meldingene fra den politiske administrasjonen, valgte universitetet å stenge dørene søndag 2. april.

Nedleggelsen har blitt kalt det siste angrepet i rekken på akademisk frihet i Russland, og fra universitetets side hevdes det at Kreml jobber hardt for å utrydde ytringsfriheten ved institutter for høyere utdanning i Russland.

«Uavhengig utdanning er ikke en forbrytelse. Universiteter er nå uønsket i en stat bygget på uvitenhet», heter det i en uttalelse fra det akademiske rådet ved det frie universitetet.

Universitetsaktiviteter vil bli suspendert med tanke på student- og lærersikkerhet, står det videre.

Et budskap til andre

Det informeres ellers om at det fremover vil bli jobbet med å utvikle Det frie universitetet i Moskva utenfor den russiske jurisdiksjonen, med fokus på å støtte studenter og undervisere, samt opprettholde akademiske bånd til andre uavhengige vitenskapelige skoler.

Det er nå svært få ikke-statlige høyere utdanningsinstitusjoner igjen i Russland. De få som er igjen ventes å lide samme skjebne som Det frie universitetet, med mindre de avvikler driften før den tid.

Svartelistingen av Det frie universitetet har blitt kalt at budskap både til ikke-statlige og statlige institusjoner om at man ikke kan si, gjøre og mene det man vil.

Powered by Labrador CMS