Tyrkia

Hard kamp om tyrkisk prestisjeuniversitet — flere hundre er blitt arrestert

Studenter og ansatte har protestert i flere uker mot presidentutnevnt rektor.

Studenter roper slagord utenfor Bogazici University under en av mange protester de siste ukene.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brussel (Khrono): — Forveksle oss ikke med dem som adlyder deg betingelsesløst. Du er ingen sultan og vi er ikke dine undersåtter.

Beskjeden til Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fra studentene ved Bogazici University er glassklar. Kampen om prestisjeuniversitet, også omtalt som Tyrkias Harvard, er på ingen måte over.

Studenter og ansatte ved universitetet har protestert i flere uker etter at president Erdogan åpnet året med å utnevne en ny rektor for universitetet. Som Khrono skrev under starten av protestene, frykter de for den akademiske friheten etter det de mener er en ren politisk utnevnelse.

Den nye rektoren, Melih Bulu, har nære bånd til regjeringspartiet AKP, som han selv stilte til valg for under parlamentsvalget i 2015.

Tyrkiske myndigheter har slått hardt ned på protestene.

Studenthjem er blitt raidet. Demonstrantene stemples som terrorister, avvikere, en trussel mot landets verdier. LHBT-personer angripes av sentrale politikere.

Rundt 600 demonstranter skal ha blitt arrestert.

Studentenes krav til Erdogan

Frykten for at Erdogan strammer grepet ble ikke mindre av at presidenten — midt under protestene — i forrige uke åpnet to nye fakulteter ved universitetet.

I et åpent brev — som sitatet i starten av denne saken er hentet fra — krever nå studentene at alle som er arrestert skal løslates og at alle angrep på LHBT-personer og andre skal stanse.

De krever også at Bulu og andre som er utnevnt av regjeringen i lignende posisjoner, skal trekke seg og at det holdes demokratiske rektorvalg.

De gjør det samtidig klart at protestene fortsetter så lenge Bulu blir sittende som rektor. Bulu selv har avvist kravet om å trekke seg.

Studentene retter også fingeren mot åpningen av nye fakulteter og utnevnelse av dekaner.

— Forsøket ditt på å fylle universitetet vårt med dine egne politiske aktivister er et symptom på den politiske krisen du har havnet i, skriver de.

Får støtte fra forfattere

Det er ikke bare studentene som protesterer. Til NRK beskrev nylig en av de ansatte hvordan professorer og andre ansatte hver ukedag klokka 12 tar på seg seremonielle kapper og stiller seg med ryggen til rektorens kontor.

De står der i en halvtime, uansett vær.

— Vi har ansvar for å opprettholde universitetets akademiske standard, både for studentene våre og for samfunnet, sa filmskaperen Can Candan, som underviser ved Bogazici til NRK.

Han pekte også på en meningsmåling der 73 prosent sier at universitetet selv må få velge rektor, 50 prosent av de som stemmer AKP mener ifølge målingen at det er feil å ansette rektor av politiske grunner. Ifølge en annen ansatt NRK har snakket med er det bare en eneste professor ved universitetet som vil samarbeide med den nye rektoren.

Blant dem som har uttrykt støtte til protestene er en rekke tyrkiske forfattere, deriblant kjente forfattere som Elif Safak og Orhan Pamuk. 147 forfattere står bak en felles uttalelse der de skriver at de «står sammen med motstanden ved Bogazici University» og går ut mot det de kaller hatprat mot studentene fra myndighetene, samt «ulovlige arrestasjoner og politivold».

— Nå er turen kommet til Bogazici

De ansatte har pekt på at Bulu er den første rektoren ved Bogazici som ikke kommer fra universitetets egne rekker siden militærkuppet i 1980. Universitetet har røtter helt tilbake til 1863, da det ble opprettet av amerikanske misjonærer som Robert College.

Førsteamanuensis og Tyrkia-kjenner Einar Wigen ved Universitetet i Oslo omtalte det nylig i et intervju med Khrono ikke bare som et av landets beste, men også som et universitet i en særskilt uavhengig stilling.

Ifølge UiO-forskeren skal de i stor grad ha sluppet unna utrenskingene etter et opprop fra «akademikere for fred» i 2016, da akademikere over hele landet mistet jobben eller ble tiltalt for terrorisme. Det var ifølge Wigen bare et fåtall fra Bogazici som ble straffeforfulgt.

— Vi må forstå hvordan Erdogan og hans menn har jobbet systematisk med å bringe deler av det tyrkiske samfunnet under sin makt, han har hele tiden valgt å ta dem en for en. Ved å isolere dem enkeltvis har han klart å unngå å få alle mot seg samtidig. Nå har turen kommet til Bogazici, sa Wigen like etter at protestene hadde startet.

Han viste også til hvordan myndighetene etter kuppforsøket i 2016 stengte universiteter knyttet til Gülen-bevegelsen.

Les hele intervjuet med Einar Wigen her: Studenter raser: «Du blir aldri vår rektor»

Tusener av akademikere, advokater, journalister, militære og andre er blitt arrestert etter kuppforsøket.

Powered by Labrador CMS