kompetanseløft

Har 30 korte koronakurs på gang

Universitetet i Agder har funnet fram til 30 ulike studietilbud å bruke regjeringens krisepakke på.

Viserektor Gøril Hannås har rundt 30 korte studietilbud i ermet, til hjelp for folk som mister jobben eller er permitterte under koronakrisen.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Universitetet i Agder (UiA) har identifisert i overkant av 30 ulike kompetansehevingstilbud som kan tilbys som en del av regjeringens kompetansepakke.

Fakta

Kompetansepakken på 190 millioner kroner

Dette er kompetansepakken - totalt 190 millioner kroner:

  • 100 millioner kroner til treparts bransjeprogrammer
  • 50 millioner kroner til nettbasert opplæring
  • 20 millioner kroner til universiteter og høyskoler for å gi plass til flere på eksisterende utdanninger
  • 20 millioner kroner til opplæring av ufaglærte

Kilde: regjeringen.no

Pakken er på 190 millioner og skal brukes på å ruste folk bedre for arbeidslivet etter at koronakrisen er over. 20 av disse millionene er satt av for at universiteter og høgskoler kan gi plass til flere på eksisterende utdanninger, mens 50 millioner er satt av til nettbaserte kompetansehevingstilbud som kan tilbys folk som har mistet jobben på grunn av koronakrisen.

Vil bidra i kompetansedugnad

– Det er en del av vårt samfunnsansvar å bidra i dugnaden, sier viserektor for samfunnskontakt og nyskaping ved Universitetet i Agder, Gøril Hannås, ifølge uia.no.

Hun er fornøyd med måten fagmiljøene raskt snur seg rundt og kartlegger hva de kan levere av kompetanse for arbeidstakere og næringer i en prekær situasjon.

– Jeg er glad vi kan være med og møte arbeidslivets kompetansebehov under disse omstendighetene. Vi mobiliserer nå for å gjøre vår del av jobben, og kommer tilbake til detaljene når vi vet mer om føringene fra Diku (Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning, red.mrk.), sier Hannås.

Midler til nettbaserte tilbud skal lyses ut i et samarbeid mellom Kompetanse Norge og Diku, og utdanningsinstitusjonene kan søke om midler til å gi digitale tilbud til arbeidsledige og permitterte.

Mange korte kurs

Blant kurstilbudene Universitetet i Agder har identifisert er noen ved Handelshøgskolen, blant annet korte kurs innen prosessledelse og design-tenkning, innovasjonsprosesser og kommersialisering, prosjektledelse, organisatorisk læring, gründerskap og ledelse generelt.

– Fakultetet har kompetanse på en del områder som vi tror treffer i den situasjonen mange er i nå. Vi kan også tilpasse og videreutvikle nye tilbud for de som nå står uten arbeid. Handelshøyskolen ved UiA er klar til å snu seg kjapt for å møte noen av behovene som næringslivet og samfunnet har, sier program- og markedsansvarlig ved Handelshøgskolen, Hilde Vik, ifølge universitetets nettsider.

Handelshøgskolen kan også tilby kompetanseheving for personer som mangler formell utdanning. Aktuelle fagområder kan være bærekraft, entreprenørskap, digitalisering og bedriftsøkonomi, heter det.

Bygg og multimedia

Fakultet for teknologi og realfag har også funnet fram til kurs, og her er byggingeniør og multimedia aktuelt.

— Detaljene for bruk av midlene bevilget til kompetanseheving er ikke klare. Vi vet ikke om det legges opp til etterutdanning eller videreutdanning med studiepoeng. Men vi ønsker å bidra innenfor de rammene som settes, og vil se etter løsninger for å klare dette, sier dekan Michael Rygaard Hansen.

Komptetansepakken ble presentert 3. april.

– Målet er å gi penger til tilbud som kan komme raskt i gang. For de som er permitterte og ledige er det viktig å få på plass tilbud ganske raskt, slik at de kan komme i gang med kompetansepåfyll så fort som mulig, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim da.

Powered by Labrador CMS