kandidatundersøkelse

Godt nytt for nyutdannede med mastergrad

Årets kandidatundersøkelse viser blant annet at færre mastergradsutdannede jobber ufrivillig deltid.

— Undersøkelsen viser at selv om mye går bra for de masterutdannede, er det fortsatt en vei å gå, sier Ola Borten Moe.
— Undersøkelsen viser at selv om mye går bra for de masterutdannede, er det fortsatt en vei å gå, sier Ola Borten Moe.
Publisert

— Vi er inne i en periode med et veldig godt arbeidsmarked, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet (KD) torsdag.

Etter et tøft møte med arbeidslivet under pandemien, får nå flere nyutdannede med mastergrad jobb enn på lenge.

Relevant jobb

Færre jobber ufrivillig deltid og flere sier de får brukt utdanningen i jobben, viser årets utgave av kandidatundersøkelsen. Les om fjorårets undersøkelse her.

— Tallene viser at de aller fleste med en fersk mastergrad får relevant jobb etter kort tid. Det er gode nyheter, men samtidig kan vi ikke slå oss til ro med dette. Ikke siden finanskrisen har det vært større mangel på arbeidskraft med rett kompetanse, melder Borten Moe, og understreker:

Derfor er det viktig at vi jobber målrettet fremover for å rigge utdanningene våre slik at de treffer behovene i arbeidslivet enda bedre.

— Fortsatt en vei å gå

Fra 2020 til 2021 sank arbeidsledigheten blant nyutdannede med mastergrad med 3,3 prosentpoeng, fra 8,5 prosent til 5,2 prosent. Dette er det laveste nivået siden 2013.

Nedgangen i ledighet er også dobbelt så stor som i befolkningen generelt. Dette viser kandidatundersøkelsen, som ble gjennomført i november 2021 blant mastere som ble uteksaminert samme vår fra landets universiteter og høyskoler, står det i pressemeldingen fra KD.

— Undersøkelsen viser at selv om mye går bra for de masterutdannede, er det fortsatt en vei å gå. Vi må prioritere utdanninger som er etterspurt fra både studentene og arbeidslivet og som gir kompetanse som er nødvendig for Norge fremover, uttaler Ola Borten Moe.

Powered by Labrador CMS