film

God thriller om IS-fangenskap

Regissør Niels Arden Oplev har filmatisert boken om dansken som satt i IS-fangenskap. Den norske tittelen er «13 måneder».

Den danske fotografen ble tatt til fange da han reiste til Syria for å dokumentere sivilbefolkningens lidelser under krigen.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tittelen på filmen henviser til den tiden Daniel Rye (som i virkeligheten heter Daniel Rye Ottosen) satt i IS-fangenskap i Syria - fra 2013 til 2014. Rye var en ung og relativt uerfaren krigsfotograf som for egen regning dro til Syria for å dokumentere vanlige folks lidelser under krigen. Ganske raskt befant han seg i IS-kontrollert område nord i Syria, og ble tatt til fange.

«13 måneder» bygger altså på «en sann historie» for å sitere en tekstplakat i begynnelsen.

Fakta

13 måneder

  • Premiere: 29.05.2020
  • Skuespillere: Espen Smed, Anders W. Berthelsen, Sofie Torp, Toby Kebbel
  • Sjanger: Drama
  • Regi: Niels Arden Oplev, Anders W Berthelsen
  • Nasjonalitet: Danmark / Norge
  • Aldersgrense: 15 år

I noen svært korte innledende scener får vi bakteppet, nemlig at Rye (Esben Smed) er en skadet turner på landslagsnivå, at han brekker beinet under et stevne og at han sliter med å finne en retning i livet sitt fordi turn er det eneste han kan. Han får jobb som assistent for en fotograf og blir med på et oppdrag til Mogadishu. Han finner mening i arbeidet, og søker seg altså videre. Derfor foretar han reisen til Syria, som et neste steg i karriereplanen.

Disse innledende scenene er svært raskt unnagjort, og det gjør at vi ikke blir ordentlig kjent med Rye. Det er et valg som gjør filmen litt svakere.

Alt i alt er «13 måneder» en god thriller. Den er spennende, selv om vi strengt tatt kjenner utfallet.

Jan Storø

Den egentlige fortellingen begynner når han blir tatt til fange, bare dager etter ankomsten til Syria. Vi følger ham på cella og i avhør der han utsettes for tortur. Hjemme i Danmark blir familien varslet om kidnappingen, og sterkt rådet til å ikke offentliggjøre saken - av hensyn til Rye. Rye blir etter hvert plassert på celle sammen med den amerikanske fangen James Foley (Toby Kebell). Foleys historie ble kjent over hele verden, med et tragisk sluttpunkt i august 2014 - da han ble henrettet av IS og en video av hendelsen ble publisert.

En viktig figur i fortellingen er Arthur (Anders W. Berthelsen), som har spesialisert seg på å forhandle om fanger i krigssonen. Han hjelper også Ryes familie. Arbeidet med å frigi Rye er vanskelig fordi IS setter en høy pris, og Danmarks politikk er å ikke forhandle med gisseltakene. Ryes familie setter derfor i gang en innsamlingsaksjon.

Situasjonen i Syria beskrives som kaotisk og åpen for den som søker makt og er villig til å gå langt for å få den. Nettopp derfor er vanlige antakelser om regler og forventninger i det syriske samfunnet satt til side, noe vi får demonstrert tidlig i filmen når en veiviser ikke lenger har tilgang til et område fordi andre (les: IS) har overtatt makten over det. Dessuten ligger et element av machodriv i de løsningsmåtene som brukes av krigens aktører.

Filmen framstår best når den forstås som thriller. Den henvender seg til sitt publikum som spenningsfilm og som drama om mennesker som rammes av en krise. Den er ikke politisk eksplisitt. Men dens sympati er hele tiden hos hovedpersonene, fordi det er en av dem som er kidnappet. Politikken neddempes, og er mer et bakteppe enn gjenstand for undersøkelse. Det fungerer i grunnen godt, fordi Oplev er trofast mot dette valget. Samtidig kan filmen kritiseres for å være ensidig vestlig. Den gir grobunn for en oss-dem tankegang i framstillingen av karakterene. Danskene er stort sett snille og greie, syrerne er for det meste fæle og voldelige. Det ligger selvsagt i sakens natur at et kidnappingsdrama har slike overtoner, men det ville kledd filmen å myke opp denne tydelige todelingen noe. Det kunne for eksempel vært gjort ved å vise et mer nyansert bilde av syrerne og de syriske dilemmaene i den pågående krigen.

Alt i alt er «13 måneder» en god thriller. Den er spennende, selv om vi strengt tatt kjenner utfallet. Tittelen gir oss den kunnskapen.

Powered by Labrador CMS