gaza

Gaza-studentene møtte uten­riksministeren: — Takk, Norge!

Medisinstudentene fra Gaza har nå studert på Universitetet i Oslo i én uke . — Takk Norge, på alle språk, sier Mohammed Yosri Abo Selmyia.

Espen Barth Eide tar en selfie med Gaza-studentene. Med på bildet er blant andre også statssekretær i Helse- og omsorgsdepartentet Usman Ahmad Mushtaq (ved siden av Barth Eide) og Oddmund Hoel (t.v.).
Publisert Sist oppdatert

Mohammed Yosri Abo Selmyia er medisinstudent på femte året. Al-Azhar-universitetet i Gaza, der han studerte, ble bombet.

I april flyktet han til Egypt. Familiens hus er ødelagt, resten av familien hans bor i telt i Gaza.

Fakta

Medisinstudenter fra Gaza

  • Universitetet i Oslo (UiO) har koordinert studieopphold og garantert reise og opphold for ti medisinstudenter fra Gaza i inneværende semester. 
  • Det niende semesteret på medisinutdanningen foregår på engelsk, som gjør at studenter fra andre land kan komme på utveksling til UiO. 
  • Oppholdstillatelse ble først avslått for ni av de ti studentene, men regjeringen grep inn og ga Utlendingsdirektoratet beskjed om å reversere besluttningen. 
  • Studentene går på Al-Azhar-universitetet i Gaza, som har blitt bombet under krigen.

For en drøy uke siden kom han og ni andre medisinstudenter fra Gaza til Norge for å fortsette studiene ved Universitetet i Oslo i ett semester. 

Denne uken har de hatt forelesninger, og fredag fikk de celebert besøk på Domus Medica ved Rikshospitalet. 

Blant annet kom utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp), helseministerens statssekretær Usman Ahmad Mushtaq (Ap) og rektor Svein Stølen for å hilse på og ønske dem velkommen.

Flere av studentene delte sine historier, blant andre Mohammed Yosri Abo Selmyia, som også benyttet anledningen til å takke Norge.

Til Khrono gjentar han:

— Takk Norge, på alle språk. Takk for denne muligheten. 

Mohammed Yosri Abo Selmyia er medisinstudent på femte året.

Ikke bare å gjenoppbygge bygninger 

Han skal være her i ett semester.

— Å gjenoppbygge Gaza er ikke bare å gjenoppbygge bygninger. Det handler også om å gjenoppbygge generasjoner. Mange leger er drept. Vi ønsker å gjenoppbygge generasjoner, så de kan vokse opp og forfølge sine drømmer, sier studenten.

Studentene, politikerne og universitetslederne satt i en hestesko og snakket. Utenriksminister Espen Barth Eide ønsket dem hjertelig velkommen. 

Barth Eide understreket at regjeringen svært godt kjenner til det ekstreme dramaet som utspiller seg i Gaza, og blant annet at han er veldig stolt av at Norge har anerkjent Palestina som stat.

Som kjent sa først Utlendingsdirektoratet nei til at studentene skulle få studere i Norge, men regjeringen grep inn. 

Barth Eide: — En vennligsinnet befolkning 

Å hjelpe palestinere med å fullføre utdanningen sin, er et godt bidrag til å gjenoppbyggingen, sa Barth Eide til studentene.

— Enten har dere oppdaget, eller dere vil oppdage, at det er en enorm interesse og kolossal støtte til Palestina i Norge. Vi har en veldig vennligsinnet regjering, men det er ganske enkelt fordi vi også har en veldig vennligsinnet befolkning. Lærerne, rektorene, ja folk generelt, følger de forferdelige nyhetene fra Gaza og Vestbredden. Mange ønsker å hjelpe, og jeg tror dere vil ønske et veldig vennlig samfunn her, sa utenriksministeren til studentene.

— Hvordan var det å møte studentene?

— Det var fantastisk inspirerende og sterkt. Dette er åpenbart en gjeng veldig oppegående studenter, som er veldig motivert for å bli ferdig med studiene. Sånn sett et veldig positivt inntrykk. Men bakteppet er jo forferdelig, sier Espen Barth Eide til Khrono.

— En varm velkomst fra oss alle, sa Espen Barth Eide til studentene.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel istemmer:

— Det gjør jo veldig inntrykk, de kommer fra en krigssone. Samtidig er det også noe veldig normalt med dette. For dette er utvekslingsstudenter. Vi møter hele tiden utvekslingsstudenter fra alle deler av verden. Så på den ene siden: De er her på grunn av en helt ekstrem situasjon. På den andre siden, dette er en normal aktivitet innenfor et universitet.

Powered by Labrador CMS