likestilling
Går fra departementet til Sørøst
Ingvild Marheim Larsen går fra Kunnskapsdepartementet til Universitetet i Sørøst-Norge. Styret ved universitetet ansatte torsdag tre nye viserektorer.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Universitetet i Sørøst-Norge (USN) ansatte torsdag tre nye viserektorer. Dette skjedde i et ekstraordinært styremøte.
Ingvild Marheim Larsen får tilbud om stilling som viserektor for utdanning, Heidi Kristin Ormstad er ansatt som viserektor for forskning, og Kristian Bogen blir viserektor for ekstern samhandling. Dette kommer frem i en pressemelding fra USN.
Av de tre nyansatte er det bare Bogen som er intern. Siden fusjonen mellom daværende Høgskolen i Buskerud og Vestfold og Høgskolen i Telemark, har han hatt stillingen som prorektor for regional forankring. Før det igjen var han rektor ved Høgskolen i Telemark.
Kommer fra KD
Marheim Larsen fikk vite om styrevedtaket i dag, og er svært glad over å ha fått tilbudet.
— Det er en veldig spennende stilling ved et nytt universitet der det skjer mye. Det er en utvikling jeg har lyst til å være med på.
— Utdanning og kompetanse er viktigere enn noen gang. Jeg har et hjerte som på mange måter banker for høyere utdanning.
Ingvild Marheim Larsen er i dag ansatt i Kunnskapsdepartementet som fagdirektør for analyse i Universitets- og høyskoleavdelingen. Hun er statsviter med doktorgrad fra Universitetet i Oslo, og har også jobbet som forsker ved Nordisk institutt for forskning og utdanning (NIFU).
— Det er ikke slik at jeg søker meg bort fra noe. Jeg ser på dette som en mulighet og en anledning til å gjøre noe nytt.
— Jeg gleder meg til å møte flinke ansatte og studenter.
Heidi Kristin Ormstad er professor i helsevitenskap ved OsloMet. Frem til i fjor var hun ansatt som professor i biomedisin ved Fakultet for helse og sosialvitenskap ved USN.
Verken Larsen eller Ormstad stod på de offentlige søkerlistene til stillingene.
Kjønnsbalanse
Med nyansettelsene får USN en noe bedre kjønnsbalanse i ledergruppen.
Da den daværende og nyfusjonerte Høgskolen i Sørøst-Norge, nå Universitetet i Sørøst-Norge (USN), ansatte ledere høsten 2016, ble det ansatt ni menn og en kvinne. Da de tre viserektorstillingene og tre dekanstillinger ble lyst ut i vinter, meldte det seg totalt 37 søkere til de seks stillingene. 12 av søkerne var kvinner.
— Man kan ikke gjøre så mange andre grep enn å skrive at vi oppfordrer kvinner til å søke stillingene. Ellers er jeg glad for at de er bevisste på dette internt i organisasjonen. Da har vi riktig motivasjon og utgangspunkt for å få fram og etterhvert velge kvinnelige søkere, sa styreleder Tore Isaksen til Khrono da stillingene ble lyst ut.
Likestilling har vært tema ved universitetet i flere omganger. Først var manglende likestilling tema da daværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen hadde etatstyringsdialog med den daværende høgskolen i 2016. Da ble det vist til at høgskolen hadde fått midler fra Forskningsrådet for å bedre kjønnsbalansen.
Også da det ble ansatt ledere i 2016, var likestilling et tema. Den gangen ble det fremmet en protokolltilførsel til styrets vedtak:
«Balansen mellom kvinner og menn i toppledergruppen ved HSN er svært lite tilfredsstillende. Rektor bes sørge for at det gjennomføres en målrettet satsing på intern rekruttering av kvinner til kommende topplederstillinger ved HSN».
Skal ansette dekaner senere
På det ekstraordinære styremøtet ble det ikke ansatt dekaner. Det er lederstillingene ved Fakultet for humaniora, idretts- og utdanningsvitenskap, Fakultet for helse- og sosialvitenskap og Fakultet for teknologi, naturvitenskap og maritime fag som alle skal ha nye ledere. Disse stillingene vil bli besatt i et ektraordinært universitetsstyremøte 7. mai, kommer det frem i pressemeldingen.