Romerike-campus
Går for å bli på Campus Kjeller i mange år til
Den nye OsloMet-ledelsen går inn for å forlenge leieavtalen på Campus Kjeller i flere år etter 2024, fram til nytt bygg i Lillestrøm er ferdig.
Lokaliseringen av OsloMets campus på Kjeller på Romerike har vært en verkebyll for den tidligere høgskoleledelsen og nå universitetsledelsen ved OsloMet siden 1980-tallet.
- Les også: Til Kjeller faller
Den nye OsloMet-ledelsen med rektor Christen Krogh i spissen, jobber nå for å få forlenget leieavtalen på Kjeller på Romerike slik at studenter og ansatte kan bli på dagens campus i årene fram til nytt bygg står ferdig i Lillestrøm sentrum.
Det går fram av rektors orienteringer til OsloMets styremøte 12. mai.
Der står det også at nye forsknings- og studieprogrammer som OsloMet oppretter de nærmeste årene vil bli vurdert lokalisert på Kjeller.
«Flere år» etter 2024
Rektor Christen Krogh var dessuten på Kjeller torsdag og snakket med ansatte og fortalte at hovedsporet nå er at OsloMet ønsker å bli på Kjeller til den nye campusen er ferdig, noe som først vil kunne skje flere år etter at dagens leiekontrakt på Kjeller utløper i 2024.
Han kunne imidlertid ikke love noe sikkert, siden statlige regelverk sier at alternativer må vurderes.
På møtet ble det antydet at Lillestrøm-campus tidligst kan stå ferdig i 2028, men Krogh nøyer seg overfor Khrono med å si «flere år etter 2024».
«En fornuftig vei å gå»
— Jeg mener det er en fornuftig vei å gå å forlenge leieavtalen på Kjeller, både ut fra ønsket om å sikre et godt studie- og arbeidsmiljø for studenter og ansatte og fordi det kan gi muligheter for nye studier på Kjeller, sier Krogh.
OsloMet sendte inn sin konseptvalgutredning (KVU) til Kunnskapsdepartementet 4. februar. Ifølge orienteringen til styret regner OsloMet-ledelsen med at departementet vil sende utredningen til ekstern kvalitetssikring, og også at departementet vil kreve tilleggsutredninger.
— Både dette og prosessen med å jobbe fram nye lokaler i Lillestrøm vil ta tid, flere år utover den tiden vi har igjen på leiekontrakten på Kjeller. Det er derfor vi vurderer videreføring, sier han.
— Budskapet ble møtt med tilløp til jubel, får vi høre?
— Jeg oppfattet at det ble godt mottatt at hovedsporet nå er å videreføre kontrakten, sier Krogh.
Lettet stemning
Plasstillitsvalgt for Norsk sykepleierforbund på Kjeller, Inger Helen Sekse Hilleren, sier at det var en lettet stemning under møtet med Krogh.
— Det har vært veldig mye usikkerhet, og vi er veldig glade for at vi fikk en avklaring, sier hun.
— Det er veldig bra hvis vi slipper å flytte herfra til den nye campusen er ferdig. Det er jeg fornøyd med og det tror jeg de fleste andre også er, sier hun.
Også styremedlem ved OsloMet, Hege Maria Bergersen, er glad for signalene fra rektor Krogh.
— Jeg er fornøyd med rektors innstilling til saken og betydningen dette vil ha for arbeids- og læringsmiljøet på Kjeller, sier hun.
Mulig konkurranse
Ifølge orienteringen til styret vurderes det nå hvordan forlengelse av leieforholdet på Kjeller kan gjennomføres, eventuelt ved at en opsjon for forlengelse av avtalen blir løst ut og det blir gjennomført en konkurranse med andre mulige utleiere. Dette skal Statsbygg bistå med, ifølge orienteringen.
Dagens leieavtale på Kjeller utløper ved utgangen av 2024, etter at OsloMet-styret i mars 2020 vedtok å avvikle studiestedet på Kjeller. I desember i fjor vedtok så styret at ny campus skal ligge i Lillestrøm, og denne vil ikke kunne stå ferdig til utgangen av 2024.
KD: Ikke bestemt
Overfor Kunnskapsdepartementet har OsloMet tidligere skissert tre mulige løsninger på midlertidige lokaler: Enten å flytte alt til Pilestredet i Oslo sentrum til bygget i Lillestrøm er ferdig, å forlenge leieforholdet på Kjeller, eller å flytte til andre midlertidige lokaler på Kjeller.
Kunnskapsdepartementet er nå i ferd med å vurdere OsloMets kunnskapsgrunnlag for styrets vedtak om å lokalisere den nye campusen til Lillestrøm, den såkalte konseptvalgutredningen (KVU).
Khrono spurte Kunnskapsdepartementet om hva en ekstern kvalitetsikring skal inneholde og hvem som skal gjøre den og fikk dette svaret 31. mars:
— Saken er nå til behandling i departementet. Det er ikke tatt beslutning i saken, herunder om utredningen skal gjennomgå ekstern kvalitetssikring. Vi må derfor komme tilbake til de konkrete spørsmålene på et senere tidspunkt.
Det går også fram av rektors orienteringer til styremøtet 12. mai at OsloMet har hatt møter med flere eiendomsaktører på Lillestrøm. Her har de presentert seg og OsloMet har forklart om sine behov.
Nyeste artikler
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Nøttesteik — på godt og vondt
Distriktsløft krever mer enn flere studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut