lokalisering
Jessheim håper statsråden vil overprøve OsloMet-styret
Ordfører Eyvind Schumacher har ikke har gitt opp å få OsloMet til Jessheim og håper at Ola Borten Moe skal ta en «Nesna» og overprøve OsloMet-styret.
Styret ved OsloMet vedtok i desember at OsloMets nye Romerike-campus skal ligge i Lillestrøm. Det skjedde etter en opphetet debatt, der styret gikk i mot OsloMet-ledelsens anbefaling om lokalisering på Ahus.
Jessheim var et annet av alternativene som ble utredet, men som ikke nådde opp.
Fredag var forsknings- og utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) på Jessheim, der han fikk se hvor Ullensaker kommune ønsker at OsloMets nye campus skal ligge.
Ønsket å se Jessheim
Borten Moes besøk kom i stand etter at ordfører Eyvind Jørgensen Schumacher (Ap) og flere fra kommunen hadde vært på møte i Kunnskapsdepartementet og lagt fram sin sak. Statsråden ytret da ønske om å komme på besøk til Jessheim.
Han fikk omvisning og se hjertet av Jessheim der kommunens ønske er at OsloMet skal bli en integrert del av utviklingen av et nytt bysentrum. Det skal legges til rette for en attraktiv campus i sentrum av Jessheim, der fagmiljøene og studentene vil være del av et levende bysentrum, med kort vei til kultur-, fritidstilbud og resten av verden gjennom storflyplassen Gardermoen, slik det heter i presentasjonen av prosjektet.
— Vi har jobbet veldig godt med Jessheim-alternativet og er veldig stolte av det vi har her. Jessheim er det eneste alternativet som oppfyller kravene i fusjonsavtalen (fra fusjonen mellom Høgskolen i Akershus og Høgskolen i Oslo i 2011, red.mrk) og OsloMet-styrets krav om at det skal være en fullverdig campus, sier Schumacher.
Ifølge fusjonsavtalen skal det sikres lik vekst for den fusjonerte høgskolen, nå universitetet, på Romerike og i Oslo.
Håper på overprøving av vedtaket
Schumacher har ikke gitt opp håpet og viser til at Kunnskapsdepartementet nå er i gang med å vurdere kunnskapsgrunnlaget som OsloMet-styret tok sin beslutning på.
Han håper det skal ende med at Kunnskapsdepartementet overprøver OsloMet-styret og velger Jessheim.
Ikke ulikt hvordan regjeringen overprøvde styret ved Nord universitet og bestemte at studiestedet på Nesna skulle bestå.
— Kunnskapsgrunnlaget til OsloMet er tynt. Dette er en stor investering for samfunnet og en enormt viktig avgjørelse som ikke bør tas på så tynt grunnlag, sier Schumacher.
Til behandling nå
OsloMet sendte kunnskapsgrunnlaget, såkalt konseptvalgutredning (KVU), til Kunnskapsdepartementet 4. februar.
Khrono har spurt departementet hva en slik ekstern kvalitetsikring skal inneholde og hvem som skal gjøre den.
— Saken er nå til behandling i departementet. Det er ikke tatt beslutning i saken, herunder om utredningen skal gjennomgå ekstern kvalitetssikring. Vi må derfor komme tilbake til de konkrete spørsmålene på et senere tidspunkt, svarer departementet i en epost.
Ifølge OsloMets utredning, ville Jessheim-alternativet være det største av de fire som ble utredet. Her var det lagt opp til cirka 2170 studenter, 189 årsverk og et areal på 16.600 kvm. Alle de fire fakultetene på universitetet ville ha virksomhet der, og OsloMets største utdanninger være representert, blant annet sykepleier, grunnskolelærer, barnehagelærer, økonomi og administrasjon og informasjonsteknologi.