eksamen

Fusket ikke, men ble utestengt i et halvt år og fikk eksamen annullert

Prorektor for utdanning ved Høgskolen i Innlandet, Stine Grønvold, sier til Khrono at regelverket er tydelig.

Har man mobilen i lommen under eksamen, risikerer man å bli tatt for fusk, selv om man ikke faktisk fusker. Dette bildet er kun ment som illustrasjon på en skoleeksamen.
Publisert Oppdatert

Sondre Hofstedt ble utestengt i et halvt år fra Høgskolen i Innlandet (HINN) etter at han hadde mobiltelefonen i lommen under en skriftlig eksamen i psykologi. Eksamensbesvarelsen ble også annullert.

Nå har psykologistudenten engasjert advokat i håp om å få gjort om vedtaket.

Det var NRK som først skrev om saken.

— Det var bare som at alt kollapset rundt meg, sier studenten til statskanalen.

Det har ikke lyktes Khrono å få kontakt med Sondre Hofstedt mandag.

Leverte fra seg mobilen

Til NRK forteller studenten, som tilhører «korona-kullet» som er ferske på skoleeksamener, at han ikke hadde fått med seg at mobilen skulle pakkes vekk i sekken. Men da han skulle på toalettet, og før han forlot eksamenslokalet, leverte han fra seg mobilen, som han hadde hatt i lommen, til en av eksamensvaktene.

Telefonen var i flymodus, og teknisk statistikk fra telefonen har i ettertid bevist at 25 år gamle Hofstedt ikke har brukt telefonen under eksamenen. Hofstedt klagde på vedtaket om utestenging og annullering av eksamen, men klagen ble ikke tatt til følge.

— Det er et ganske alvorlig vedtak, og vi mener at Høgskolen i Innlandet ikke har lagt ordentlig vekt på bevisene, sier Hofstedts advokat, Kjersti Brevik Møller, til NRK.

Hun mener blant annet til at regelverket er uklart. Men i regelverket står det at det er ulovlig å ha hjelpemidler tilgjengelig under eksamen, og at dette blir regnet som fusk.

— Dette er forferdelig frustrerende, sier Sondre Hofstedt, som altså beviselig ikke har fusket under eksamen, men som likevel er blitt utesteng og har fått eksamen annullert.

HINN: — Godt opplyst

Prorektor for utdanning ved Høgskolen i Innlandet, Stine Grønvold, ønsker ikke å kommentere enkeltsaker, men på generelt grunnlag minner hun om at regelverket er tydelig.

— Man kan ikke ha ulovlige hjelpemidler tilgjengelig under eksamen. Da bryter man en regel, poengterer hun.

Stine Grønvold, prorektor for utdanning ved Høgskolen i Innlandet.

Hun tegner deretter et bilde av en tenkt situasjon der alle studentene kunne hatt ett eller flere hjelpemidler tilgjengelig under en eksamen, så lenge de ikke tok dem i bruk.

— Da ville det vært umulig å håndheve forvaltningen av fuskereglementet, og det hadde ikke vært mulig å etablere en forsvarlig kontrollfunksjon ved eksamen, sier prorektoren.

— Det er godt opplyst om at man ikke skal ha tilgjengelige hjelpemidler i eksamenssituasjon, understreker hun videre.

På spørsmål om hun synes et halvt års utestengelse og annullering av eksamen er en passende straff for, i en tenkt situasjon, å ha hatt en mobiltelefon i lommen, som beviselig ikke er brukt i den tidsperioden eksamen avlegges, svarer Grønvold at så lenge hjelpemiddelet har vært tilgjengelig, så er det et brudd på gjeldende regler.

— Er det en passende straff for å ha et hjelpemiddel tilgjengelig?

— Det å bryte en regel er en ting, mens selve straffeutmåling er en annen ting. Her følger Høgskolen i Innlandet praksisen som er fastsatt av Nasjonal klagenemnd. Her er det snakk om en nasjonal praksis, som vi forholder oss til, svarer Grønvold.

Powered by Labrador CMS