Direktør i NOKUT  Terje Mørland Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Direktør i NOKUT Terje Mørland Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Reagerer på politisk forskuttering

Kvalitetsdirektør Terje Mørland er overrasket over at politisk ledelse i departementet forskutterer godkjenning av universitetsstatus for høgskoler.

Publisert Oppdatert

Terje Mørland er direktør for Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen, NOKUT.

Mørland forteller at NOKUT for flere år siden har foreslått endring i reglene for godkjenning av universitet.

Politisk støtte for statusskifte

Styrene ved høgskolene i Vestfold, Buskerud og Telemark vedtok torsdag at de vil fusjonere fra 1. januar 2016, under forutsetning at de får bli universitet.

Og statssekretær Bjørn Haugstad har forskuttert at de vil fylle kravene, det skjedde da Stortingsmeldingen om struktur ble lagt fram rett før påske. 

Til Khrono uttalte han da: 

— Kan et fusjonert Høgskolen i Buskerud/Vestfold og Høgskolen i Telemark bli universitet nå?

— Et sammenslått Buskerud/Vestfold og Telemark kommer til å bli universitet. De tilfredsstiller kravene, sier statssekretær Bjørn Haugstad. 

Les også:

NOKUT er overrasket

— Jeg er overrasket over statssekretær Haugstads signaler, sier NOKUT-direktør Terje Mørland.

— Når Regjeringen har vært så tydelig på at den vil opprettholde ordningen med universitetsakkrediteringer, forventer jeg at de også har respekt for den tiden det tar å gjøre den faglige evalueringen, og ikke driver politisk forhåndsakkreditering, slår Mørland fast.

Har foreslått endring allerede i 2012

— Jeg har ellers stor forståelse for at de største høyskolene nå er utålmodige og kan oppleve det som urettferdig at de må gjennom en akkreditering når så mange små høyskoler tar snarveien til universitetsstatus gjennom å fusjonere med universiteter, sier Mørland og legger til:

— Fusjonsbølgen gjør at tiden egentlig har løpt fra konseptet universitetsakkreditering. Dette konstaterte NOKUT allerede i 2012 da vi foreslo en forenklet og mindre ressurskrevende måte for å vurdere opprykk til universitet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS