Petter Aasen rektor ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Klare for sørøst-fusjon

Styrene ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold og Høgskolen i Telemark går enstemmig inn for å fusjonere.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På ekstraordinære styremøter i Tønsberg i dag har de to høgskolestyrene enstemmig vedtatt at de ønsker å fusjonere fra 1. januar 2016. Anbefalingen om fusjon gis med forbehold om at muligheten for å bli universitet opprettholdes etter at Stortinget har behandlet strukturmeldingen (Stortingsmelding 18).

De to høgskolene vil at navnet skal være Høgskolen i Sørøst-Norge, som endres til Universitetet i Sørøst-Norge så snart det lar seg gjøre.

— Godt vedtak

Styreleder og rektor ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, Petter Aasen (bildet under), sier at han synes vedtaket er godt.

Så håper vi at NOKUT vil legge til rette for en rask
akkrediterings-prosess.

Petter Aasen

— Jeg har stor tro på at det vedtaket vi har fattet i dag vil gi en framtidsrettet institusjon med betydning for regional utvikling, samtidig som den har fagmiljøer som hevder seg nasjonalt og internasjonalt, sier han.

De to høgskolene hadde felles møte i Tønsberg i dag, men gjorde styrevedtakene separat i hver sitt møte etterpå. Begge steder var vedtaket enstemmig. Petter Aasen opplyser at det bare ble gjort noen mindre tekniske justeringer i forhold til forslaget til vedtak som styrene fikk på bordet.

Les også:

Håper på rask behandling

Petter Aasen sier at høgskolene legger opp til å sende søknad om akkreditering som universitet til NOKUT (nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) innen nyttår.

— Fra vår side skal vi klare å få sendt søknaden innen den tid, og så håper vi at NOKUT vil legge til rette for en rask akkrediteringsprosess, sier han.

Dette betyr at de to høgskolene legger opp til å etablere seg som Høgskolen i Sørøst-Norge fra 1. januar 2016, for så å skifte navn til Universitetet i Sørøst-Norge, antagelig fra 2017.

— Vi er innstilt på at vi må være høgskole en periode før vi kan bli universitet, men vi håper det vil skje så raskt som mulig, sier Aasen.

Den fusjonerte høgskolen/universitetet vil få åtte campuser i de tre fylkene vestfold, Buskerud og Telemark. Styrene anbefaler at regjeringen snarest oppretter et felles interimstyre, som gjøres om til den fusjonerte institusjonens styre fra 1. januar. I vedtaket står det også at styrene er innforstått med at ledelsesmodellen blir ansatt rektor og ekstern styreleder.

(Campus Drammen. Foto: HBV)

I dag har Høgskolen i Buskerud og Vestfold valgt rektor, som også er styreleder (Petter Aasen), mens ved Høgskolen i Telemark er Kristian Bogen ansatt rektor og det er en ekstern styreleder.

Styrene vedtok også å nedsette en prosjektorganisasjon som skal lede fusjons- og universitetsprosjektet.

Får konkurranse

Grunnen til at det haster å bli universitet er, ifølge Aasen, at en rekke andre høgskoler nå blir del av universiteter som følge av fusjoner. Det gjelder for eksempel Høgskolen i Gjøvik og Høgskolen i Sør-Trøndelag, som blir del av NTNU, og Høgskolen i Stord/Haugesund, som ligger an til å bli en del av Universitetet i Stavanger.

— Det betyr at vi får konkurranse  blant annet på lærerutdanningene og maritim utdanning fra institusjoner som er blitt universiteter, og som derfor har et konkurransefortrinn i forhold til oss, sier han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS