— Beslutninger tas av styret samlet, så mine meninger er bare 1/13 av beslutningene, sier rektor ved UiT - Det arktiske universitet, Anne Husebekk. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Harstad og Narvik med sterkt press mot Tromsø

Det blåser nordavind fra alle kanter for Tromsø-rektor, Anne Husebekk, en knapp uke før endelig beslutninger om fusjon og organisering lengst nord skal vedtas. I verste fall blir vedtaket om faglig organisering utsatt.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er en knapp uke før universitetsdirektøren skal legge fram sin innstilling til hvilken plass og innflytelse høgskolene i Narvik og Harstad skal ha når de fra nyttår blir en del av landets nordligste universitet, UiT - Det arktiske universitet.

Mistillit og sterke krav

Samtlige fagforeninger ved Høgskolen i Harstad har uttrykt mistillit til hele prosessen. Studentene, kommunestyret, ordføreren i Harstad og flere organisasjoner har kommet med uttalelser om at det må opprettes et eget fakultet i byen.

Så langt mener imidlertid universitetsledelsen i Tromsø at det ikke er sterkt nok faglig grunnlag for et eget fakultet i Harstad. 

Les også:

Jeg lytter og leser oppmerksomt. Det gjør inntrykk når det er et sterkt
engasjement.

Anne Husebekk

Tirsdag formiddag denne uka gjennomførte også høgskolestyret i Narvik et telefonmøte hvor de fant det betimelig å minne om utgangspunktet for at de tidligere har vedtatt en fusjon med UiT, nemlig at alle ingeniørutdanninger ved Universitetet i Tromsø skal ledes fra Narvik, ikke bare de som allerede ligger under Høgskolen i Narvik. Her er det skepsis internt ved Universitetet i Tromsø til å bli ledet fra Narvik. 

Se også: Tirsdagens styrevedtak i Narvik 

Dette var bagasje og innspill som rektorene og direktørene fra Harstad og Narvik hadde med seg til et møte med universitetsledelsen i Tromsø tirsdag ettermiddag.

Har ikke konkludert

Rett før møtet understreket rektor og styreleder ved UiT, Anne Husebekk, overfor Khrono at universitetsledelsen ennå ikke har konkludert på faglig organisering, men at de følger prosessen og venter på høringer og innspill. 

— Det er et relativt tøft press mot universitetsledelsen om dagen. Lar du deg påvirke? 

— Jeg lytter og leser oppmerksomt. Det gjør inntrykk når det er et sterkt engasjement. Beslutninger tas av styret samlet, så mine meninger er bare 1/13 av beslutningene, sier Husebekk (bildet under).

Hun understreker også at hun har et oppriktig ønske om å komme fram til enighet og lande den faglige organiseringen til det felles styreseminaret som skal holdes mellom alle tre styrene den 26.oktober. 

— Men jeg kan ikke si 100 prosent sikkert at vi kommer til å klare å konkludere på den faglige organiseringa innen fristen, selv om jeg håper det, sier hun og legger til at det aller viktigste å få på plass til 1.januar er å få en sikker drift og administrative løsninger. 

— Så får man heller eventuelt bruke noe lenger tid på å lande det faglige hvis det blir nødvendig, sier Husebekk som håper for alle parters del at det ikke blir nødvendig. 

UiT var ikke førstevalget

UiT var ikke førstevalget til noen av de to høgskolene da det ble snakk om fusjoner for vel et år siden. Høgskolen i Narvik ønsket først og fremst å bli en del av NTNU, men rektor Gunnar Bovim og hans styre takket nei til Narvik og da lå veien åpen for Narvik og Tromsø.

Ledelsen ved Høgskolen i Harstad hadde innstilt overfor sitt styre om at Harstad burde starte fusjonsforhandlinger med Universitetet i Nordland som har hovedcampus i Bodø. Men underveis i møtet kom det opp forslag om at man skulle søke fusjon med Universitetet i Tromsø heller og med én stemmes overvekt stemte styret imot høgskoleledelsens innstilling og vedtok Tromsø. 

Også for fem år siden gjorde Høgskolen i Harstad et forsøk på å fusjonere med Universitetet i Tromsø, men avslo i siste liten. Daværende rektor mente ifølge avisen Fremover den gangen at størrelsen og kulturen var altfor forskjellig.

Les også:

— Den gang var det en «open end»-forhandling mellom partene, slik er det ikke i dag, sier rektor Husebekk. 

— Det er ingen sjanse for at Høgskolen i Harstad kan trekke seg fra fusjonen hvis de ikke blir enighet for eksempel? 

— Fusjonen er vedtatt i kongelig resolusjon før sommerferien, det skal vel noe til at Kongen ombestemmer seg, sier Husebekk, men legger til at hun både håper og tror på en løsning alle parter vil bli tilfredse med. 

Lederne ved de tre utdanningsinstitusjonene møttes mer uformelt tirsdag ettermiddag for å gå gjennom en rekke rapporter fra ulike partssammensatte arbeidsgrupper som har utredet mulige løsninger og kommet med forslag til organisering. Rapportene spriker med flere dissenser og det er ikke noe entydig signal til universitetsledelsen om hvilke løsninger de bør velge. Fakultetsstrukturen har man ikke tatt stilling til. 

Se også: Rapportene her.  

Se også: Brevet fra UiT til Harstad her. 

Viserektor på hvert campus

Det partene er enige om så langt når det gjelder faglig organisering er at det skal opprettes en viserektorstilling både på campus Harstad og i Narvik. Men inneholdet i stillingen og makt og myndighet er ennå ikke avklart.

— Vi ønsker å ha viserektorstillinger i Harstad og Narvik på linje med det vi har i Alta. Disse vil inngå i universitetets toppledergruppe, og ha fellesansvar for hele UiT, samtidig som de vil ha sin arbeidsplass ved campusene i Harstad og Narvik. Det er ikke besluttet ansvarsområder for disse stillingene ennå, sier Husebekk.

På telefon fra Hurtigruta, på vei til møte med universitetsledelsen i Tromsø sa Harstad-rektor Bodil Olsvik (bildet under) at deres krav fortsatt er et eget fakultet til Harstad. 

— Alt annet vil falle på plass så fort man konkluderer med dette, sier hun og viser til at all annen faglig organisering ved universitetet tar utgangspunkt i fakultetsstrukturen. 

— Hvis ikke Harstad får et eget fakultet må vi få drøssevis av særordninger og unntaksbestemmelser og det vil ikke være heldig, sa Olsvik.

— Mye spenninger i lufta

Rektor ved Høgskolen i Narvik, Arne Erik Holdø (bildet under), sa i en kommentar til Khrono at de tøffeste diskusjonene går mellom Harstad og Tromsø om dagen. 

— Det viktigste for oss er å få til en god løsning for campus Narvik, selv om jeg jo også selvfølgelig ønsker Harstad alt godt at de også får til en løsning, sa Holdø.

— Det er mye spenning i lufta nå, men jeg tror at dette til slutt vil gå bra og at vi får til en løsning som er det beste for hele regionen og landsdelen, sa han. Ifølge avisen Fremover har også forhandlingene mellom Narvik og Tromsø kjørt seg litt fast. 

Les også: Vil ha all ingeniørutdanning

Også i Tromsø, i likhet med NTNU, legger man opp til en virksomhetsoverdragelse av de to høgskolene i Narvik og Harstad og dermed ikke noen egentlig fusjon. Det betyr blant annet at Anne Husebekk fortsetter som rektor ut perioden og at universitetet beholder dagens navn. 

Det nye styret skal vedta endelig ledermodell på nyåret. I dag har UiT - Det arktiske universitet valgt ledelse, det samme har Høgskolen i Harstad, mens Høgskolen i Narvik har tilsatt rektor og ekstern styreleder. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS