Studentøkonomi
Stortinget vil hjelpe studentene
Studenter som blir permittert fra deltidsjobb skal få hjelp, lover Stortinget i krisepakke.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken blir oppdatert)
I krisepakken som ble vedtatt i Stortinget torsdag formiddag, går det fram at regjeringen skal komme tilbake med en midlertidig ordning gjennom Lånekassen for studenter som opplever inntektsbortfall som følge av koronaepidemien så snart som mulig.
Mange fortvilte studenter
Mange studenter kan ikke jobbe som følge av koronakrisen, siden studenter faller utenfor permitteringsregelverket. Regjeringen skal utvide de ordningene som allerede finnes i Lånekassen.
– Vi har fått mange henvendelser fra fortvilte studenter som har vært bekymret for egen økonomi. Vi har lyttet. Derfor vil vi få på plass en løsning som sikrer studenter økonomisk trygghet, sier parlamentarisk nestleder i Høyre, Svein Harberg, som har forhandlet krisepakken for Høyre, i en pressemelding.
Et annet punkt i krisepakken er at nettundervisning fra voksenopplæring, universiteter, høgskuler og fagskoler skal bli gjort tilgjengelig.
Ap: Bare første skritt
Utdanningspolitisk talsperson og nestleder i utdanningskomiteen, Torstein Tvedt Solberg (Ap), sier at de har vært veldig opptatt av å få på plass en løsning for studentene.
— Det viktige har vært å få noe på plass raskt, og da er Lånekassen det mest treffsikre overfor studentgruppen, sier han.
Solberg sier videre at detaljene ikke er på plass, noe som må skje, og han legger til at det som kom i denne pakken bare er første skritt i riktig retning.
— Vi tror dette vil hjelpe mange, men det vil være behov for å se på andre type grep på veien videre. Et eksempel kan være å gå i dialog med studentsamskipnadene om husleie eller andre ting, sier han.
Forventer å bli inkludert i videre arbeid
Leder i Norsk Studentorganisasjon, Marte Øien, sier at de er glade for at det ser ut til å bli en løsning for studentene, etter krisepakken som ble vedtatt i Stortinget i dag.
— Vi vil fortsette å ha en god dialog med regjeringen om løsningen og forventer å bli inkludert i utarbeidelsen av hva løsningen skal inneholde, sier hun.
Lånekassen: Jobber med løsninger
Lånekassen har foreløpig ikke noe klart svar på hvilke løsninger som vil komme fra dem.
— Vi følger opp Stortingets ønske om å inntektssikre studentene i denne perioden, men må komme tilbake til hvordan vi konkret kan løse dette. Vi samarbeider tett med Kunnskapsdepartementet i arbeidet, sier administrerende direktør Nina Schanke Funnemark.
Lånekassen har fått mange spørsmål om betaling av studielån og hvilke rettigheter man har som låntaker i Lånekassen, som en følge av koronasituasjonen.
Foreløpig står det på Lånekassen nettside at studenter kan søke om betalingsutsettelse, og at man i noen tilfeller har rett til å få slettet renter. Dette gjelder for eksempel dersom man er syk, arbeidsledig eller i en annen situasjon som gir rett til å få slettet renter.
Asheim: Jobber på spreng
Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) skal nå finne en løsning som kan hjelpe permitterte studenter, sammen med Lånekassen.
— Jeg er glad for at Stortinget i dag landet på at disse studenter må sluses gjennom dørene hos Lånekassen og ikke NAV. Vi jobber på spreng sammen med Lånekassen nå for å finne gode løsninger for studentene. Stortinget har bedt oss komme tilbake til detaljene, og det vil jeg gjøre så fort vi har landet på en løsning som både er god og som er praktisk mulig å gjennomføre, sier han.
«Som å makse kredittkortet»
Studentleder i Industri Energi, Michal Jan Warecki, er ikke fornøyd med pakken. Studenter trenger dagpenger, ikke mer lån, mener han.
— Det aller viktigste for oss er at studenter kan få hverdagen til gå rundt. Men jeg blir kraftig provosert over at den eneste gruppen regningen blir veltet over på, er de med lån som eneste sikkerhetsnett. Det er som å si til ansatte på en bokhandel at de ikke får dagpenger, men må makse ut kredittkortet. Det er ingen god løsning, sier han.
Les også: SV og Rødt vil ha dagpenger også for studenter
Håper det skal gjelde alle studenter
Unio-studentene sier i en uttalelse at de håper at alle studenter blir inkludert i løsningen fra Lånekassen, også de som ikke får studiestøtte derfra.
— Ordningen Lånekassen får på plass håper vi er rettferdig for alle og at den ikke baserer seg kun på å få ta ut mer lån. Vi vet ikke hvor lenge denne situasjonen kommer til å vare. Mange studenter er avhengige av arbeid på sommeren for å klare seg gjennom resten av året. Vi håper derfor at det er løsninger på plass om dette skjer, skriver leder av Unio-studentene Martin Wichstad, som også er nestleder i NSF Student.
Unio-studentene er et samarbeidsforum for studentorganisasjonene fra forbundene som er medlem av Unio.
Tekna Student: Positivt
Tekna Student er fornøyd med at det skal etableres en midlertidig løsning gjennom Lånekassen for studenter som blir permittert fra deltidsjobben
– Dette er positivt. Vi trenger ordninger som gjør det mulig for alle studenter å klare seg økonomisk, sier leder i Tekna Student Rebekka Lie i en pressemelding.
— Dette er positive signaler, og det er bra at myndighetene har snudd seg rundt raskt for å hjelpe studenter som er permittert og som nå er i en vanskelig situasjon. Vi er spente på hva som ligger i pakken, sier hun.
Hun påpeker at det nå er en ekstraordinær situasjon, og at det da kreves ekstraordinære tiltak.
(Saken er oppdatert kl 12 med kommentar fra Unio-studentene, deretter med kommentar fra Tekna Student, fra Marte Øien i NSO, fra Torstein Tvedt Solberg i Ap og fra statsråd Henrik Asheim)
Nyeste artikler
Landet som visste for lite
MF og VID konkurrerer om å bli det første private universitetet i Norge
Hoel mener «sjokk-digitaliseringen» undergraver campusstudiene
Overambisiøse ledere må forstå mer av sektorens tradisjoner
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år