Debatt

Forsvarer studentkrisepakken: Tiltak som treffer

Da krisen traff studentene, trengte vi en løsning som dekket løpende utgifter, og som kom raskt på plass. Regjeringens tiltakspakke dekker de behovene.

Andreas Oftedal, leder Høyres studenter, forsvarer studentkrisepakken fra regjeringen.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Khrono den 27. mars kaller nasjonale talspersoner i Arbeiderpartiets studentlag tiltakspakken «et slag i trynet for studentene». Slaget i trynet er ikke til studentene: Det er til samfunnet som helhet, og med private bedrifter i front. Og det skyldes ikke regjeringen sin politikk, men et farlig og svært smittsomt virus som har endret hverdagen vår drastisk. Økonomien opplever allerede alvorlige symptomer.

Det er derfor dugnad er nødvendig – på en rekke områder. Politikk er prioritering, og særlig i krisetider må det prioriteres. Arbeiderpartiets studentlag ser ikke ut til å ville prioritere. De skriver at «ja, krisen koster» til den stipulerte kostnaden på mellom en og tre milliarder ved stipend-finansiering. Men hvilke tiltak er Arbeiderpartiets studentlag villige til å prioritere bort? Hvilke av regjeringens tiltakspakker er mindre viktige for å begrense de langsiktige konsekvensene vi står ovenfor?

Uten hjelp fra regjeringen ville mange måttet bruke oppsparte midler, spørre foreldre, selge unna verdier eller ta opp dyre forbrukslån.

Andreas Oftedal

Videre kaller de tilbud om lån et «urettferdig og et ekstremt dårlig tiltak». Jeg har forståelse for at lånefinansiering kan oppleves urettferdig, dersom man bare legger til grunn at studenter betaler skatt på samme måte som ordinære arbeidstakere. Mens faste arbeidstakere får dagpenger av staten, får studentene tilbud om lån.

Det er dog andre vesentlige skiller som man også må ta hensyn til. Som student får man fortsette utdanningen sin som finansieres av staten, med stipend fra det offentlige, og man bygger opp kompetanse som gir langsiktige fordeler i arbeidslivet. Regjeringen tilbyr lån med lav rente, hvor avdragene er utsatt og med lav rente. Er det virkelig så urettferdig at en gruppe som tilgodeses på noen områder ikke likestilles med andre som ikke har de godene?

Uten hjelp fra regjeringen ville mange måttet bruke oppsparte midler, spørre foreldre, selge unna verdier eller ta opp dyre forbrukslån. Med regjeringens tiltak får alle like muligheter til å kompensere for den tapte inntekten. Regningene kan betales før de forfaller, og studenter slipper høye renter, administrasjonsgebyr og kreditorer. Tiltaket kommer raskt og er uten treige administrasjonsprosesser. Det er akkurat det studentene trengte.

Krisen vi står i vil ramme hele samfunnet. Bedrifter vil gå konkurs, og tusenvis av mennesker vil leve i usikkerhet fremover. Noen vil opplevde privatøkonomiske tap. Det er hva en krise innebærer. Det hadde selvfølgelig vært fint for studentene å få større stipend fra staten helt gratis – men det er tross alt ikke vi som rammes hardest.

Sikkerhetsnettet er der, og vi studenter er beskyttet mot de ekstremt dårlige og mest kostbare løsningene. Tiltakene fra regjeringen gjør at vi får betalt regningene våre – og det er tross alt det vi trenger.

Powered by Labrador CMS