EU-kommisjonen

Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli

Vanligvis får én til tre kommissærkandidater fyken etter parlamentshøringene, men et kompromiss mellom de politiske partiene i EU-parlamentet gjør at alle denne gangen består testen, ifølge flere medier. 

Gruppebilde av Ursula von der Leyens nye kommissærer.
Alle de 26 nye kommissærene ble godkjent. Her står de sammen med EU-president Ursula von der Leyen (som står som nummer seks fra høyre fremste rad)
Publisert Sist oppdatert

Brussel (Khrono.no): Onsdag kveld ble det endelig enighet. Alle de foreslåtte kommissærene til Ursula von der Leyens lederteam 2.0 er godkjent, skriver Politico. Det er ventet at den nye EU-kommisjonen vil ha oppstart den 1. desember.

Politisk kompromiss

Lederne for sentrum-høyre-partiet European People’s party (EPP), Sosialistene og sentrumspartiet Renew group som til sammen har 56 prosent av setene i parlamentet, inngikk et kompromiss onsdag kveld som vil garantere at von der Leyens nominerte kandidater vil bli godkjent neste uke, skriver The Guardian. Det er ventet at avstemmingen vil være på onsdag neste uke.

Om alliansen holder frem til godkjenningen vil det bli første gang dette århundret at ingen av kommissærkandidatene må byttes ut etter EU-parlamentshøringene. Forrige gang var i 1999, skriver Politico som legger til at dette er et steg tilbake for EU-parlamentets makt.

Det har vært mest diskusjon rundt Italias kandidat Raffaelo Fitto, som representerer nasjonalkonservative partiet Brødre av Italia, og den spanske sosialistkandidaten Teresa Ribera, som de konservative partiene har beskyldt for å være ansvarlig for flomkatastrofen i Spania. Flere har tatt til orde for å blokkere dem. Ribera er i dag miljø- og energiminister i Spania.

Kommissærene som styrer forskning og utdanning

Her er de kommissærene som vil ha mest å si for forskning og utdanning de neste årene: 

Portrett av Zaharieva
Ny kommissær for forskning og innovasjon Ekaterina Zaharieva

Bulgarske Ekaterina Zaharieva — ny kommissær for gründerbedrifter, forskning og innovasjon. Under grillingen i EU-parlamentet la hun blant annet vekt på radikale endringer og forenklinger i Horisont Europa-programmet og bedre ordninger for kvinnelige og unge forskere. 

I oppdragsbrevet fra Ursula von der Leyen skal hun fremover fokusere på å opprette et nytt forskningsråd for KI og utvide de eksisterende europeiske rådene for innovasjon (EIC) og forskning (ERC).

portrett av Minzatu
Ny kommissær for folk, kompetanse og beredskap Roxana Mînzatu

Rumenske Roxana Mînzatu — ny kommissær for folk kompetanse og beredskap. Hun blir også en av de nye visepresidentene i den nye EU-kommisjonen.

I hennes oppdragsbrev fra von der Leyen står det at hun blant annet vil få ansvar for å utvikle en strategi for livslang læring, hun skal fortsette arbeidet med å skape en felles europeisk grad. Hun vil også ha ansvar for det europeiske utdanningsområdet (ERA) og Erasmus+.

Portrett av Virkkunen
Henna Virkkunen, ny vise-president og kommisær for teknologisuverenitet, sikkerhet og demokrati.

Finske Henna Virkkunnen — ny visepresident og kommissær for teknologi­suverenitet, sikkerhet og demokrati. 

Under parlamentshøringen snakket hun blant annet om at hun ville jobbe for å styrke innovasjon og investeringer i banebrytende teknologier, sikre trygghet og et rettferdig digitalt rom, redusere gapet innen digitale ferdigheter, kutte byråkrati og øke investeringene til forskning, skriver Science Business.

portrett av Stéphane Séjourné
Stéphane Séjourné ny visepresident og kommissær for velstand og industristrategi.

Franske Stéphane Séjourné — ny visepresident og kommissær for velstand og industristrategi. Séjourné blir ansvarlig for å sette opp det mye omtalte konkurransefondet som skal gjøre at EU får økt konkurransekraft. Han har i sine svar til EU parlamentet sagt at fondet skal støtte forskning. Samt at politikk for forskning og innovasjon må være i samsvar med industripolitikk. 

Flere i forskningsmiljøet er urolige for hvordan konkurransefondet vil bli opp mot dagens rammeprogram for forskning. Blant de som krever tydeligere svar på dette er universitetsalliansen Leru.

Powered by Labrador CMS