Debatt ● Ellingsen, Korsvoll og Reymert

Forskningsrådet stenger døra for unge forskere

Endringene er ekstremt uheldige, skriver Ingvild Reymert, Simen Ådnøy Ellingsen og Nils H. Korsvoll i Akademiet for yngre forskere.

Disputerer du i år som 38-åring, må du belage deg på å vente til 2030 for å kunne søke på de ikke-tematiske utlysningene i Forskningsrådet, skriver artikkelforfatterne i Akademiet for Yngre Forskere.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

For to uker siden kom Forskningsrådet med nye endringer i rådets søknadsbehandling. For å begrense søknadene innfører forskningsrådet blant annet krav om seks års erfaring etter doktorgrad for å søke Forskningsprosjekt for fornyelse. Grepet gjør at utlysningen blir forbeholdt erfarne forskerne, mens yngre forskere blir henvist til Forskerprosjekt for unge talenter.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Problemet er at denne utlysningen ikke er åpen for alle yngre forskere, men kun de som har disputert for to år siden og som er yngre enn 40 år. Dermed stenges en rekke unge forskere ute fra både Forskningsprosjekt for fornyelse og Forskerprosjekt for unge talenter. Disputerer du i år som 38-åring, må du belage deg på å vente til 2030 for å kunne søke på de ikke-tematiske utlysningene i Forskningsrådet. Dette er altfor lenge tidlig i en forskerkarriere.

Siden fredag har vi fått meldinger fra en rekke unge forskere som frykter for sine muligheter til å fortsette i akademia. De, og vi, håper Forskningsrådet snur og skjønner hvor drastisk det er å sette en så stor gruppe forskere på gangen uten muligheter til å søke forskningsfinansiering på flere år.

Endringene Forskningsrådet gjør er ekstremt uheldig. Forskerne som nå utestenges fra å søke er gjerne uten jobb eller i midlertidige stillinger og i starten av karrieren. De trenger å søke forskningsmidler mer enn noen andre for å kvalifisere seg for å bli fremtidens professorer. Nå blir de nektet å søke midler og må forske på brød og vann i opptil seks år.

Vi i Akademiet for yngre forskere har tidligere pekt på at det allerede er få muligheter for yngre forskere hos Forskningsrådet på grunn av ulike karanteneregler ved de ulike utlysningene, noe også administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit vedkjente i et intervju til Khrono for et år siden. Men i stedet for å bedre situasjonen, gjør de nå vondt verre og setter opp nye barrierer. Direktørens uforpliktende løfter i dag om mindre prosjekter til yngre forskere og noe bredere tematiske utlysninger overbeviser ikke.

Grunntanken er at de åpne søknadsmulighetene (FRIPRO), som Forskningsprosjekt for fornyelse og Forskerprosjekt for unge talenter er en del av, skal tildeles den beste forskningen, og det finnes talløse eksempler på at mye banebrytende forskning blir gjort tidlig i karrieren. Vi skjønner derfor ikke hvorfor kriterier som ikke har med kvalitet å gjøre skal komme inn her.

Dersom Forskningsrådet ønsker å innføre en 6-årsregel for Forskningsprosjekt for fornyelse, og det kan være mange grunner til det, må også de over 40 få lov å søke Forskerprosjekt for unge talenter. Eller gjeninnføre muligheten for å søke personlig postdoktorstipend. Denne parkeringen av yngre forskere er uansett ikke holdbar.

Powered by Labrador CMS