vurdering av søknader

Forskningsrådet snur om tilbakemeldinger

Erkjenner at tilbakemeldinger til forskere kan forbedres.

Petter Bae Brandtzæg er en av flere kritikere av Forskningsrådets tilbakemeldinger. Nå forsøker Forskningsrådet komme slike som han i møte.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Vi er opptatt at det skal være kvalitet i alle ledd av vår søknadsbehandling, inkludert i tilbakemeldingene til søkerne, og ser at dette kan forbedres fremover, slik åpner Fridtjof Fossum Unander i Forskningsrådet et debattinnlegg på Khrono.no i dag.

De siste ukene har Khrono publisert intervjuer med en rekke forskere som påpeker det de mener er mangler ved blant annet vurderingen av søknader hos Forskningsrådet.

Khrono har tidligere bedt om intervju med fungerende direktør i Forskningsrådet, Anne Kjersti Fahlvik, men har fått nei. Forskningsrådet vil kun svare på Khrono på skriftlige spørsmål i denne saken.

Det er områdedirektør for bærekraft og grønt skifte i Forskningsrådet, Fridtjof Fossum Unander, som svarer for forskerprosjekt hos mektige aktøren.

Og i dagens innlegg gjør Unander det klart at Forskningsrådet snur på ett punkt: Søkere vil ikke lenger få tilbakemeldinger og kommentarer fra bare én person.

Omtrent 30 prosent av søknadene forskere til Forskningsrådet i 2020 har fått tilbakemelding fra kun én person. Nå skal hele panelet som vurderer søknadene i sving. Søndag gikk professor og forskningsleder Petter Bae Brandtzæg ut mot «korte og substansløse tilbakemeldinger».

— Vi ser at disse kommentarene i enkelte tilfeller ikke har vært gode eller dekkende nok. Derfor har vi besluttet at alle søknader vil bli behandlet og kommentert av et samlet panel i 2021, skriver Unander i innlegget.

Samtidig forbereder Forskningsrådet et allmøte der de vil snakke med forskere landet over.

— Vi har også løpende og god dialog med forskere og med forskningsinstitusjonene, og vi ønsker å forsterke denne dialogen. Vi vil derfor invitere til et dialogmøte med forskere og deres institusjoner i mars.

Les hele innlegget til Unander fra Forskningsrådet her:

Powered by Labrador CMS