Polen
Forskerprotest mot planer om å legge ned polsk forskningsråd
Polske forskere mobiliserer for å stanse regjeringens planer om å legge ned det nasjonale forskningsrådet som finansierer grunnforskning.
Brussel (Khrono): Det er opprørsstemning blant polske forskere etter at det ble kjent at den polske regjeringen vil legge ned det nasjonale forskningsrådet for finansiering av grunnforskning.
I to ulike brev ber forskere regjeringen om å droppe planene.
Protestene kommer etter at utdannings- og forskningsminister Przemyslaw Czarnek, fra det høyrepopulistiske Lov- og rettferdighetspartiet, i august varslet omfattende endringer av forskningssystemet i Polen. Science Business, som har omtalt de to brevene, peker på at Czarnek blant annet annonserte at han etter parlamentsvalget 15. oktober vil avskaffe de viktigste finansieringsbyråene for forskning og opprette et nytt overordnet byrå.
— Vi er dypt bekymret over disse kunngjøringene, heter det i et av de to brevene.
— Implementeringen vil være et stort slag mot forskningen i landet. Vi ønsker å realisere ambisjonene våre i Polen, drive forskningen vår her og få finansiering fra utenlandske kilder. Vi vil at den polske økonomien skal utvikle seg takket være forskning på det høyeste nivået og at Polen anerkjennes over hele verden som et land med høyt vitenskapelig og teknologisk potensial, heter det videre.
«Svært dårlig nytt»
Dette brevet, som er stilet til landets president og statsminister, er signert 48 forskere som alle har mottatt stipender fra Det europeiske forskningsrådet (ERC).
I brevet ber de om at National Science Center (NCN) bevares. NCN har vært den viktigste finansieringskilden for grunnforskning i Polen siden 2011, da det ble opprettet etter modell fra nettopp ERC.
I brevet skriver forskerne at mange av dem har sikret seg de prestisjetunge ERC-stipendene etter å ha gjennomført prosjekter finansiert av NCN, det lot dem «bygge nødvendig forskningskapasitet», heter det.
Det andre brevet er signert 49 forskere som alle har mottatt den mest prestisjefylte forskningsprisen i Polen, som deles ut hvert år av Foundation for Polish Science (FNP).
Anna Korzekwa-Jozefowicz, talskvinne for NCN, beskriver over Science Business planene om å legge ned forskningsrådet for «svært dårlig nytt» for både forskerne og polsk forskning.
— Implementeringen av det ministeren kunngjorde vil bety sentralisering av forskningsfinansieringen, med alle mulige konsekvenser, inkludert politisering av prosessen, sier hun.
Angrep tildeling
Science Business viser til at utdannings- og forskningsminister Czarnek allerede i oktober 2021 uttalte at han var «ekstremt misfornøyd» med CNC og at han ville overhale forskningsrådet. Kritikken er blant annet at mange stipender går til ledende forskningsinstitusjoner i landet og ikke spres utover i landet. Han skal også ha omtalt evalueringsprosessen deres som «skandaløs».
En talskvinne for departementet sier til avisa at målet med endringen er å «fordele midler mer effektivt til genuin forskning som tar sikte på å finne sannheten».
Dette kommer etter at Czarnek i august gikk til angrep på NCN for å ha tildelt midler til et prosjekt som skal se nærmere på hvordan såkalt bondage og dominans har påvirket utviklingen av kjønnsidentiteter, og da særlig transpersoner. Ministeren sendte et brev til NCN der han kalte tildelingen «absurd».
Forskningsdirektør Zbigniew Blocki i NCN sa i et intervju med Times Higher Education at dette var første gang i løpet av rådets levetid at regjeringen har kommet med kritikk på denne måten.
— Beslutningen om hvilke prosjekter som skal få midler, skal avgjøres av et bredt spekter av eksperter, ikke av politikere eller byråkrater. Jeg forstår at politikere har meninger om forskning, men det er veldig viktig at prosessen rundt tildelinger er strukturert og at prosedyrer følges, sa Blocki.
Ba om mer midler
Samme Blocki bønnfalt tidligere i år regjeringen om å sikre mer penger til finansiering av grunnforskning.
— Jeg er vant til kamp hvert år om budsjettet, men vi har aldri være i en så alvorlig situasjon i løpet av de 12 årene vi har eksistert, sa Blocki i et intervju med Science Business i juli og advarte mot at landets evne til å finansiere grunnforskning ble hardt rammet av inflasjon.
Ifølge forskningsdirektøren finansierer de et vanlig år over 20 prosent av prosjektene det søkes opp, noen ganger opptil 25 prosent. Det siste året var det falt til 13 prosent og NCN advarte mot at det kunne falle til under 10 prosent om budsjettet ikke ble økt.