konflikt
I harnisk etter at polsk forskningsråd gav penger til transprosjekt
Den polske regjeringen truer med straff og kaller tildelingen «absurd».
Før sommeren kom nyheten om at det nasjonale forskningsrådet i Polen (NCN), som finansierer grunnforskning, har tildelt 146.000 euro til et prosjekt som skal se nærmere på hvordan såkalt «bondage» og dominans (sadomasochisme) har påvirket utviklingen av kjønnsidentiteter, og da særlig transkjønnede.
146.000 euro tilsvarer rundt 1,7 millioner norske kroner. NCN er en av to offentlige institusjoner som finansierer forskning i Polen, og det største som finansierer grunnforskning.
Nyheten om transprosjektet ble ikke tatt godt imot av den polske regjeringen, og de siste ukene har det kommet stadige utspill med krass kritikk fra øverste regjeringshold.
Nylig gikk utdannings- og forskningsminister Przemyslaw Czarnek, som representerer det høyrepopulistiske Lov- og rettferdighetspartiet, ut og meldte at den tildelingen burde føre til en omveltning av det polske forskningssystemet.
«Absurd»
I 12 år har forskningsrådet NCN fordelt penger ut til ulike prosjekter.
I et åpent og krast brev til forskningsrådet kaller minister Czarnek, på vegne av regjeringen, tildelingen til transprosjektet «absurd», samtidig som han understreker at han personlig overhodet ikke har noe med tildelingen å gjøre.
Czarnek, som i tillegg til å være minister også har en stilling som underviser ved Johannes Paul II Catholic University of Lublin, har tidligere uttalt seg svært kritisk om forskjellige kjønnsidentiteter og transpersoner.
Blant annet har han knyttet det til sviktende moral i samfunnet og karakterisert det som en form for ondskap. Han har også advart mot å «akseptere den seksuelle revolusjonen og undergravingen av den sosiale ordenen», skriver Times Higher Education.
Vil endre systemet
Nå lanserer Czarnek, med støtte fra den polske regjeringen, flere forslag til hvordan forskningssystemet i Polen skal endres. Blant annet skal det opprettes en uavhengig klagenemnd for tilskuddsbeslutninger bestående av politikere og utelukkende polske forskere.
Det skal også tildeles langt mindre penger til forskningsrådet enn det som tidligere har vært tilfelle.
Både internasjonale og polske akademikere har gått ut i media og advart mot de foreslåtte endringene, og brukt begreper som «politisk motivert underfinansiering» og «skandale».
Advarslene har fått den polske regjeringen til å trappe opp de verbale angrepene mot polsk akademia, og konflikten blir karakterisert som alvorlig for den akademiske friheten.
Forskningsdirektør Zbigniew Blocki sier i et intervju med Times Higher Education at dette er første gang i løpet av rådets levetid at regjeringen har kommet med kritikk på denne måten.
— Beslutningen om hvilke prosjekter som skal få midler, skal avgjøres av et bredt spekter av eksperter, ikke av politikere eller byråkrater. Jeg forstår at politikere har meninger om forskning, men det er veldig viktig at prosessen rundt tildelinger er strukturert og at prosedyrer følges, sier Blocki.
Utenlandske forskere
Når det gjelder prosjektet som startet den nåværende konflikten i Polen, ble dette evaluert av en rekke uavhengige professorer og forskere både fra inn- og utland før det til slutt fikk tildelt penger.
Spesielt det faktum at utenlandske forskere har vært med på å avgjøre at prosjektet skulle få midler, har fått den polske regjeringen med vitenskapsminister Czarnek i spissen til å tenne på alle plugger.
I en uttalelse fra forskningsrådet heter det at tildelingen ble vurdert godt av eksterne og interne krefter, og at det bare ble vurdert i seg selv og ikke i lys av politiske eller sosiale omgivelser. Det trekkes også fram at man ikke ser noen grunn til å ekskludere utenlandske forskere og eksperter fra de ulike nemndene som avgjør hvem som skal få midler.