Expertscape-rangering
Forsker på sjelden sykdom: Forskningsmiljøet ved UiB er rangert som verdens beste
Professor ved Universitetet i Bergen, Eystein Husebye, er blant verdens fremste forskere på Addisons sykdom, og forskningsmiljøet han leder, er rangert som verdens beste.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I midten av august skrev Khrono om sykkelforskeren Bent Rønnestad ved Høgskolen i Innlandet, som av rangeringsnettstedet Expertscape ble kåret til verdens 4. beste forsker innenfor sitt fagfelt.
Expertscape rangerer forskere innenfor relativt konkrete fagfelt, og Rønnestad er langt ifra den eneste nordmannen som er å finne i den store databasen til rangeringsnettstedet.
Var nummer én
Over fjellet, ved Universitet i Bergen (UiB) og Haukeland universitetssykehus, finner vi professor Eystein Husebye, som per nå er rangert som verdens 2. beste forsker på Addison sykdom.
Universitetet i Bergen (UiB) ligger helt på topp når det gjelder forskning på denne sykdommen, foran britiske Newcastle University på 2. plass og svenske Karolinska Institutet på 3. plass.
Husebye selv kjenner godt til Expertscape-rangeringen, og forteller til Khrono at det er viktig for forskningsmiljøet han er en del av ved Klinisk institutt 2 at de er «med og kjemper i toppen» av en slik rangering.
— Hvis det er lov å være litt ubeskjeden, så lå jeg faktisk som nummer én på denne rangeringen i mange år, helt frem til jeg skulle vise det til noen. Da var jeg plutselig nede på 2. plass. Er det ikke typisk? humrer Husebye.
— Det betyr mye
Professoren har altså bare én forsker over seg på listen, britiske Simon Pearce, og under seg nesten 2500 andre forskere fra hele verden.
Addisons sykdom skyldes som oftest en autoimmun destruksjon av binyrebarken, kjertelen som produserer de livsviktige hormonene kortisol og aldosteron. Av forskere som forsker på binyresvikt, nesten 10.000 i tallet, er Husebye også her plassert på 2. plass. På denne listen er UiB på 3. plass bak Massachusetts General Hospital og Harvard University.
— Det betyr mye for oss som forskningsmiljø og ligge høyt på slike rangeringer. Det sier noe om hvor mye man er sitert, og hvilken kvalitet forskningen har. Dette er særlig viktig når vi søker om forskningsmidler. Så hjelper det oss til hele tiden å være oppdatert og på hugget. Det er litt som i idretten, dette. Man er ikke bedre enn ens siste artikkel, poengterer Husebye.
20 av 100.000
Expertscape bruker databasen PubMed for å finne alle de medisinske publikasjonene om et emne i løpet av de siste ti årene, skriver Høgskolen i Innlandet i en artikkel på sine sider.
Ut fra dataene derfra rangerer de både forskere og institusjoner opp mot hverandre etter strengt objektive kriterier.
Husebye har publisert artikler om Addison sykdom i både The New England Journal of Medicine og The Lancet og forskningsmiljøet i Bergen er også helt i verdenseliten når det gjelder forskning på sykdommen, som rammer omtrent 20 av 100.000 personer i Norge.
En del av grunnlaget for den vellykkede forskningen er et register over organspesifikke sykdommer som Husebye var med å opprette tilbake i 1996, og som dermed ferier 25-årsjubileum i år.
— Det norske og svenske registeret er til sammen verdens største. Det gir oss svært gode muligheter til å gjennomføre god og viktig forskning, sier Husebye.
Nyeste artikler
Venstre inviterer til krisemøte for kunnskapssektoren
Åslaug sitt prosjekt får over 150 millioner kroner fra ERC
UiB snur — igjen: Tillater likevel ikke artikler som er publisert i norsk tidsskrift
Grilles i EU-parlamentet. Blir hun EUs nye sjef for forskning og innovasjon?
«Så åpent som mulig» er ekstra viktig i krevende tider
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm
Satte ny doktorgradsrekord i vår