stortingsvalget 2021
Fornøyd stipendiat inne for Rødt etter rødgrønn valgseier
Sofie Marhaug skal ta fatt på fire år på Stortinget for Rødt før hun avslutter sitt arbeid med doktorgrad ved Universitetet i Bergen etter rødgrønn valgseier.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken er oppdatert)
Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre skal tirsdag samle partiledelsen og sentralstyret for å diskutere veien videre mot en ny regjering.
Deretter er første stopp samtaler med Senterpartiet.
Nå er alle stemmene opptelt og det er klart at Ap, Sp og SV får flertall på Stortinget med 89 mandater.
— Nå skal jeg snakke med mitt eget parti – partiledelsen og sentralstyret – i morgen. Så er det naturlig for de samtalene jeg har annonsert i kveld, at vi begynner med Senterpartiet, som er største parti. Så SV, og så skal vi snakke med Rødt og MDG, sa Støre til NTB natt til tirsdag.
Partilederen tror alle partiene har behov for å oppsummere hver for seg først.
— Vi har et stort ansvar nå: Vi har fått et stort flertall. Det må tas noen valg. Men jeg tenker at alle må kjenne på det ansvaret. Vi skal få en god prosess mot en ny regjering, så kommer sakene i neste runde, sa Støre.
Ifølge VG vil sonderingene innledes tirsdag, med konkrete forhandlinger fra onsdag neste uke. Både SV og Ap har sentralstyremøter klokken 14 tirsdag, melder NRK.
UiB-stipendiat inne
Sofie Marhaug er førstekandidat for Rødt i Hordaland. Hun er også stipendiat ved Universitetet i Bergen i litteraturvitenskap, og har for tiden permisjon fra denne stillingen. Permisjonen må nå forlenges.
Marhaug, som tidligere har sittet i styret ved Universitetet i Bergen og nå også er spaltist i Khrono, er inne som stortingsrepresentant etter at Rødt har gjort et historisk valg. Rødt havnet godt over sperregrensen og fikk hele 4,7 prosent av stemmene.
— Gratulerer! Hva blir de viktigste sakene for deg? Og hvilken komite ønsker du deg? Utdanning?
— Takk! Det blir kampen mot forskjells-Norge! Reversere alle usosiale kutt, bygge ut velferdsstaten med gratis tannhelse! Kanskje kommunalkomiteen, svarer en fornøyd Marhaug til Khrono på SMS fra valgvake i Bergen.
Horrigmo kom ikke inn
Aase Marthe Johansen Horrigmo er for tiden i fødselspermisjon men har vært statssekretær for forsknings- og høyere utdanningsminister, Henrik Asheim.
Hun var en kandidat med doktorgrad som kunne klart en stortingsplass. Hun sto på 2. plass for Høyre fra valgdistriktene i Agder.
— Det gikk ikke veien? Skuffet?
— Det gikk akkurat ikke, det er klart jeg er litt skuffet. Men vi har jobbet godt her og er største parti i Vest-Agder, svarer Horrigmo til Khrono mandag kveld.
Sp fremdeles skeptiske til SV-samarbeid
Miljøpartiet De Grønne kom seg ikke over den viktige sperregrensen, og landet til slutt på en oppslutning på 3,8 prosent.
Det betyr at MDGs toppkandidat i Troms, Kriss Rokkan Iversen, ikke kommer inn. Iversen var den eneste av partienes førstekandidater med doktorgrad.
Støre kan derfor danne regjering med sine to foretrukne samarbeidspartnere – og slippe å være avhengige av støtte fra Rødt eller Miljøpartiet De Grønne.
Men Senterpartiet har gjennom hele valgkampen vært tydelige på at de ønsker en regjering bestående av kun Ap og Sp – uten SV.
Dette gjentas av Sps parlamentariske leder Marit Arnstad tirsdag morgen, og hun begrunner dette med at den politiske avstanden er minst mellom de to største partiene på rødgrønn side.
— Dermed er det også størst mulighet til faktisk å få gjort de endringene som også Senterpartiet ønsker, blant annet innen distriktspolitikken, sentralisering, økonomiske forskjeller og lavere avgifter som vi er opptatt av, så får vi se hva samtalene framover bringer, sier Arnstad til NRK.
For SV-nestleder Kirsti Bergstø er dette lite forståelig.
— Jeg skjønner ikke hvor avstanden er så stor at man må lage den større i den offentlige samtalen. Skal man få snudd sentraliseringspolitikken og erstatte den med nærhet, så er det klart at SV må være med på det, sier Bergstø.
Valgkollaps for de borgerlige
Valgresultatet viser nærmest en valgkollaps for den borgerlige blokken, som bare får 68 mandater på Stortinget.
KrF klarte ikke å komme seg over sperregrensen, mens Venstre havnet godt over.
Med en oppslutning på 26,4 prosent er Ap landets største parti med god margin.
Støre har i valgkampen lagt vekt på at Ap har løftet seg på meningsmålingene det siste halvåret etter en lang periode preget av metoo, personkonflikter og maktkamp i partiet.
Senterpartiet og Rødt er partiene som går mest fram sammenlignet med valget i 2017.
Valgets største tapere i antall stemmer er Fremskrittspartiet og Høyre.
Frp landet på 11,7 prosent, ned 3,5 prosentpoeng fra forrige valg. Høyre landet på 20,5 prosent, ned 4,6 prosentpoeng fra valget i 2017.