— For å markere tydelig at vi satser på unge fremragende forskere har vi nå opprettet en egen pris. Vi håper det skal bli en kilde til inspirasjon for forskere i starten av sin karriere, sier Forskningsrådets administrerende direktør, Arvid Hallén.

500.000 kroner til de yngste forskerne

Forskningsrådet er bekymret for forgubbingen blant landets professorer. I dag lanserer de en ny pris til en nyskapende forsker under 38 år som et bidrag for å snu trenden.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge NIFU (Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning) er gjennomsnittsalderen for nyansatte professorer nesten 50 år. Og andelen professorer over 60 år har økt fra 29 prosent i 2001 til nesten 40 prosent i 2015.

I dag er 1428 av landets 3603 professorer over 60 år, viser ferske tall fra Norsk senter for forskningsdata (NSD/DBH).

Forskningsrådet har merket seg situasjonen, og ønsker å bidra til å snu trenden ved å gi økte muligheter og oppmerksomhet til unge forskere.

Vil inspirere unge forskere

Torsdag 31. mars lanserer de en pris for unge fremragende forskere. Prisen, på en halv million kroner, skal gå til en forsker under 38 år som har vist høy faglig kvalitet, stor selvstendighet og vært nyskapende. 

Det er avgjørende at vi satser på unge forskere med nye ideer.

Anders Schomacker

— Forskningsrådet vier unge forskere stor oppmerksomhet, og vi lager nå en policy for rekruttering og karriereløp for forskning. For å markere tydelig at vi satser på unge fremragende forskere har vi nå opprettet en egen pris. Vi håper det skal bli en kilde til inspirasjon for forskere i starten av sin karriere, sier Forskningsrådets administrerende direktør Arvid Hallén, og han legger til:

— Nå ønsker vi mange gode forslag til prisvinner. Vi håper mange benytter anledningen til å foreslå kandidater, sier Hallén. Forslag til vinner av den nye prisen for unge fremragende forskere kan sendes til Forskningsrådet før 17. juni. 

Trenger forskere med nye ideer

Anders Schomacker er nyoppnevnt medlem av juryen som skal kåre vinneren av den nye prisen. 

(Foto: Privat)

Schomacker er selv 37 år, og dermed blant landets 92 professorer under 39 år. Han kom fra Danmark til NTNU for seks år siden, og flyttet til Tromsø og et professorat i geologi ved UiT Norges arktiske universitet senhøstes 2015.

— Det skjer store endringer i samfunnet, og vi må tenke fornyelse og omstilling i økonomien. Da trenger vi et mangfold av forskere, og det er avgjørende at vi satser på unge forskere med nye ideer, mener Schomacker.

Han trekker fram at mange forskere presterer veldig bra tidlig i karrieren.

— De beste kandidatene må få mulighet til å forfølge ideene sine og ha tilgang til forskningsmidler slik at de kan fortsette med forskning, sier Schomacker.  

Prisen kan gjøre en stor forskjell

Han er engasjert i unge forskeres situasjon og er nestleder i Akademiet for yngre forskere, som ble stiftet i fjor. Han har tro på at en nasjonal pris som er åpen for alle fagområder kan inspirere unge forskere.   

— Hva kan en slik pris bety for en ung forsker?

— En slik pris kan gjøre en stor forskjell for en forsker tidlig i karrieren. Man kan få mulighet til å satse på veldig mer spissa eller spesifikke prosjekter enn man ellers har anledning til, eller prosjekter med større usikkerhet rundt seg, enn man vanligvis kan satse på, mener Schomacker.

Han håper det kommer inn mange forslag til denne prisen.

— Jeg ser for meg en nysgjerrig person som arbeider målrettet. Hun eller han er kanskje i ferd med å bygge opp en egen forskningsgruppe og har begynt å publisere i de beste tidsskriftene. Forskeren tør å satse utenfor rammene og er engasjert i risikoforskning som kan pløye ny mark, sier han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS