Universitetet i Oslo
Foreslår millionhjelp til koronarammet fakultet
Det odontologiske fakultet går med stort underskudd som følge av koronaviruset. Nå skal styret ved Universitetet i Oslo avgjøre om de skal hjelpe til økonomisk.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Utbruddet av koronaviruset har rammet økonomien ved Det odontologiske fakultet (OD) ved Universitetet i Oslo (UiO) ekstra hardt.
På nåværende tidspunkt viser prognosen et inntektstap på 13,5 millioner kroner i 2020. Dekan Pål Barkvoll har tidligere forklart at tapet skyldes delvis klinikker, en viktig inntektskilde for tannlegeutdanningen.
— Når klinikkene delvis har vært stengt, og kun har behandlet pasienter med alvorlige, akutte og smertefulle tilstander, har naturligvis pasientinntektene våre sunket dramatisk, sa Barkvoll til Khrono i juni da inntektstapet var anslått å være på 18 millioner kroner.
Med en utfordrende økonomisk situasjonen fra før av, har ikke de delvis stengte klinikkene hjulpet på fakultetets bunnlinje.
Ingen hjelp fra KD
OD er ikke de eneste som har slitt økonomisk ved UiO. Også Kulturhistorisk museum med et inntektstap på 48,4 millioner kroner og Naturhistorisk museum med et tap på 4,5 millioner kroner, har gått vesentlig i minus.
UiO har henvendt seg til både Kunnskapsdepartementet og Helsedirektoratet for økonomisk bistand, uten å få et definitiv svar om staten vil dekke inntektstapet. I forslag som blir lagt fram for styret tirsdag har universitetsledelsen derfor foreslått hvordan inntektstapet på totalt 66,4 millioner kroner skal dekkes inn.
De forslår følgende:
- OD og museene må selv dekke 20 prosent av inntektstapet.
- 10 millioner kroner av universitetsstyrets reserve skal brukes.
- En reduksjon i kostnadene på 6 millioner kroner knyttet til Direktoratet Direktoratet for forvaltning og økonomistyring skal benyttes.
- Bruke 12,1 millioner kroner som er spart på energimidler i 2020.
- Enhetene bidrar med 25 millioner kroner i 2021.
Positiv dekan
Dekan Barkvoll er fornøyd med forslaget som skal legges fram for styret.
Mens Helsedirektoratet sendte henvendelsen fra universitetsledelsen om økonomisk bistand videre til behandling i Kunnskapsdepartementet, har Barkvoll og OD fått tilbakemelding på en annen søknad om økonomisk støtte.
— I forbindelse med utbruddet av koronaviruset måtte vi gjøre investeringer for å kunne fungere som en nødklinikk for Helse Sør-Øst. Helsedirektoratet har nå bestemt at de vil dekke halvparten av kostnaden. Det beløper seg til en halv million kroner, sier Barkvoll.
31. desember er den mangeårige dekanen ferdig i jobben, og Tiril Willumsen tar over roret. Før den tid har Barkvoll ett mål.
— Da skal jeg levere en budsjett som er i balanse i 2023.
UiO-styret møtes tirsdag klokken 10 til 17.35. Møtet kan du følge her.
Nyeste artikler
Styrk yrkesfagløpet og få flere i varig arbeid
Vi trenger mer enn samfunnsmedisinsk kompetanse for å sikre god folkehelse
Nordiske universiteter trenger økt kompetanse innen beredskap
Å få flere gutter til å velge helsefag vil bidra til å løse mangelen på helsepersonell
Ledere i akademia kan med fordel «lede mindre»
Mest lest
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år
Vil legge om doktorgradsutdanninger
Øyvind Eikrem har fått se mappen sin: NTNU og PST har hatt kontakt siden 2014
Snart kan ingen lære norske elever fremmedspråk