lave smittetall

Forbyr studentene å få besøk i kollektiv — ulovlig mener jurister

Tross svært lave smittetall, fikk studenter beskjed om at de ikke får lov å ha besøk på studenthyblene.

Norges arktiske studentsamskipnad har bestemt at studentene ikke får lov til å ha besøk om de bor i studentkollektiv frem til den 18. januar.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges arktiske studentsamskipnad har innført besøksforbud for alle som bor i deres studentkollektiver. Det ble kjent i helgen, ifølge iTromsø.

Ingen av de andre 13 samskipnadene i landet som så langt har svart på Khronos henvendelser, har lignende forbud.

Nå går to jurister hardt ut mot forbudet.

– Samskipnadens besøksnekt er ulovlig. Tiltaket er en inngripen i privatlivet, sier Marius Storvik, førsteamanuensis ved Det juridisk fakultet ved UiT Norges arktiske universitet til iTromsø.

I januar har det også vært lite smitte i Tromsø. I kommunen er det kun meldt om 18 tilfeller så langt på årets 11 første dager.

— Bedre å si at noe ikke er lov

Storvik har hverken funnet lovhjemmel for et slikt forbud i husleieloven, smittevernloven eller koronaforskriften.

— Hvis samskipnaden i husleieavtalen har skrevet «her får dere ikke ha besøk» og at det er opplyst om på forhånd, da måtte man tenkt at det kunne aksepteres. Men her foreligger det nok ikke en slik avtale, sier Storvik til avisen.

Førsteamanuensis ved UiT, Marius Storvik, mener forbudet til studentsamskipnaden er uklokt.

Det er statsminister Erna Solbergs anbefaling den 3. januar om å ikke ha besøk de fjorten neste dagene, som Norges arktiske samskipnad nå tar et steg videre.

— Da regjeringen kom med den sterke anbefalingen, så gjorde vi en vurdering om at når det uansett skal være digital undervisning og det kommer mange nye studenter til studiebyene, så ønskte vi å være tydelige på at de ikke skal ha besøk de første fjorten dagene. Når vi skal formidle et slikt budskap, så er det bedre å si at det ikke er lov, sier sjef i samskipnaden, Hans Petter Kvaal til Khrono.

Jurist: Uklokt

Men førsteamanuensis Storvik minner om at det er en anbefaling og ikke et rettslig påbud regjeringen kom med på nyåret.

— Regjeringen har funnet ut at de ikke vil gi Studentsamskipnaden i Oslo muligheten til å begrense besøk og i Oslo har de stor smittespredningen. Da fremstår det som rart at Samskipnaden i Tromsø, hvor det er lav smittespredning, kommer med en slik begrensning. Det fremstår som uklokt, sier Storvik til iTromsø.

Stortvik får støtte fra advokatfullmektig i Leieboerforeningen, Yngve Gran Andersen, om at det ikke er lov å legge ned slike forbud, tross gode hensikter.

— Ingenting er optimalt

— Hvorfor innførte dere dette forbudet? Har dere ikke tillit til at studentene, som alle andre voksne, kan gjøre vurderingene selv og følge anbefalingene fra regjeringen?

— Det var kanskje ikke nødvendig å innføre det. Vi så bare antydninger til oppblomstring som vi ikke ønsket at skulle komme inn i boligene. Vi prøver å gjøre vår del av arbeidet med å stagge utviklingen. Tar vi det litt med ro i starten, så kan man kanskje åpne opp raskere. Dette handler ikke om at vi ikke har tillit til studentene, sier studentskipnadssjef Kvaal. Og han legger til:

— Vi har jo ingen sanksjonsmuligheter og følger heller ikke opp dette forbudet. Vi vet at studentene er lydhøre. Det handler om å finne en balanse mellom å ta hensyn til de som er engstelige og de som ikke er det. Ingenting vil noen gang være optimalt.

Hans Petter Kvaal, leder i Norges arktiske studentsamskipnad, sier at ingenting er optimalt.

— Hva med de studentene som kjenner seg ensomme og gjerne skulle hatt besøk av en venn, men nå føler de gjør noe ulovlig om de får besøk på rommene sine?

— Som jeg sa så er ingenting optimalt. Vi klarer ikke å treffe alle sammen. Men vi håper at fordi vi gjør det litt strengere nå i starten, så er sjansen større for at de raskere kan komme seg ut blant de andre studentene igjen, fordi det ikke er smitte. Heller det enn å gå med en halvveis nekt i månedsvis, sier Kvaal.

— Mange prøver å gjøre det riktige nå

Leder for Studentparlamentet i Tromsø, Herman Siggerud, er klar over at samskipnaden har fått kritikk både for å være for strenge og for lite strenge.

— Det er studenter på begge sider av denne saken. Prinsipielt synes vi det er dumt at de sier at det er et forbud, uten at de hverken har lov eller sanksjoner bak. Derfor mener vi at de burde ha tillit til at studentene følger de nasjonale anbefalingene som alle andre, sier Siggerud til Khrono.

Samtidig har han forståelse for at samskipnaden også ønsker å ta hensyn til alle de studentene som kanskje synes det er vanskelig å si fra til sine kollektivkamerater.

— Kanskje er du i risikogruppen, ute i praksis eller generelt engstelig for smitte. Og så kanskje opplever du at andre i kollektivet ikke er så bekymret. Å ta hensyn til disse er også viktig, sier Siggerud.

Leder i Studentparlamentet i Tromsø, Herman Siggerud, mener det aller viktigste fremover er tydelig kommunikasjon til studentene.

Det viktigste for Siggerud å presisere, er hvor viktig det er at de ulike instansene, det være seg samskipnaden, universitetet eller andre myndigheter, kommuniserer tydelig sine anbefalinger og regler.

— Vi ser gang på gang at kommunikasjonen er utydelig for hva som er anbefalinger og hva som er lov. Dette er viktig for hvordan studentene som gruppe blir seende ut i offentligheten. Jeg tror mange prøver å gjøre det riktige nå. Derfor er denne kommunikasjonen så viktig, i tillegg til å gi begrunnelser for hvorfor man innfører regler og anbefalinger, sier Siggerud.

Powered by Labrador CMS