studenthelse
Flere samskipnader tar grep etter gonoréalarm
Antall tilfeller gonoré øker kraftig i Norge. FHI ber unge teste seg og bruke kondom.
Før helgen gikk Folkehelseinstituttet (FHI) ut og meldte om en sterk økning i gonorétilfeller, særlig blant unge heteroseksuelle.
Fra 2010 til 2020 økte forekomsten av kjønnssykdommen jevnt og trutt, mens den under koronapandemien gikk sterkt ned igjen.
Så kom 2022, og antall tilfeller økte igjen betraktelig gjennom hele året. I januar 2023 ble det meldt inn 277 nye tilfeller. Dersom denne utviklingen fortsetter, ligger det an til over 3000 tilfeller av gonoré før vi skriver 2024, noe som er over 1200 flere tilfeller enn i 2022.
— Svært smittsomt
Seniorrådgiver i FHI, Øyvind Nilsen, sier at de er særlig bekymret for den sterke økningen hos unge kvinner.
— Gonoré er svært smittsomt. Utbruddspotensialet er betydelig dersom infeksjonen nå etablerer seg blant heteroseksuelle unge, sier Nilsen.
Der det i 2012 ble registrert 51 gonorétilfeller blant kvinner, var det tilsvarende tallet i 2022 hele 499. Kvinner smittes lettere og risikerer mer alvorlig sykdom enn menn.
De fleste som ble meldt smittet i 2022 er i aldersgruppen 20-29 år, med en medianalder på 22 år blant kvinner og 25 år blant heteroseksuelt smittede menn.
Tar grep
Det tok ikke mange timene etter at meldingen fra FHI kom, før Studentsamskipnaden i Oslo gikk ut og endret testrutinene sine for å møte den kritiske situasjonen.
I en pressemelding skriver SiO Helse at alle studenter under 30 år nå oppfordres til å teste seg for gonoré ved partnerbytte.
— Våre tall viser det samme utfordringsbildet som de nasjonale tallene, sier seksjonsoverlege i SiO Helse, Anders Sandvei.
I 2021 testet kun én student positivt for gonoré ho SiO Helse. I 2022 ble én til 40. Rundt halvparten av de smittede var kvinner.
— Mitt viktigste råd til studenter som bytter partner er å bruke kondom. Det gir god beskyttelse mot sykdom, og er også fint med tanke på å ta vare på partneren, oppfordrer Sandvei.
Utvider tilbudet
Også andre studentsamskipnader følger gonorésituasjonen tett.
— Vi har satt fokus på dette i Tromsø også. Tromsø kommunes helsestasjonstilbud til studentene har blant annet endret rutinene ved selvtesting på campus fra kun å gjelde klamydia, til nå også å gjelde gonoré, sier direktør for Studenthelse ved Norges arktiske studentsamskipnad, Eline Stenseth, til Khrono.
Direktør i Sammen Råd og Helse ved Studentsamskipnaden på Vestlandet, Hege Råkil, sier til Khrono at studentene har tilbud via Bergen kommunes «Helsestasjon for ungdom og studenter».
— Her får de testet seg, og de får god informasjon om den pågående smittesituasjonen. De har god tilgang på gratis kondomer, noe som forsterkes nå, sier Råkil.
Hun legger til at Sammen er i kontakt med smittevernoverlegen i Bergen om informasjon ut til studentene.
— Vi følger opp informasjonspakken fra FHI gjennom våre ulike kanaler.