Populær spørretjeneste

Studentene er spesielt opptatt av ett tema

Tjenesten Studenter spør blir nå til et nasjonalt samarbeidsprosjekt. Siden 2019 er nesten 1700 spørsmål besvart. Sjekk hvilke ti spørsmål som har fått mest oppmerksomhet så langt i år.

Studenter, her illustrert med et bilde fra studiestarten, har ofte mange spørsmål knyttet til helse. Tjenesten Studenter spør kan være en god plass å starte dersom man er litt i villrede.

Det var i 2019 at Studentsamskipnaden SiO og Ung.no startet opp en spørretjeneste for studenter, der det var mulig å sende inn anonyme spørsmål om det meste man måtte ønske svar på.

— Det opprinnelige målesettingen med prosjektet var å øke helsekompetansen til studentene, forteller prosjekteier og leder for SiO psykisk helse og rådgivning, Anne Karin Mullally, til Khrono.

Sjekk hvilke ti spørsmål som har blitt mest lest av brukerne av studentspørretjenesten i 2022 i faktaboksen nederst.

Nasjonalt samarbeidsprosjekt

I løpet av de siste tre årene har nettsiden til Studenter spør registrert over en halv million visninger. Totalt har nesten 1700 spørsmål fra studenter i hele Norge blitt besvart, skriver Studentsamskipnaden SiO i en pressemelding.

Tjenesten er nå i ferd med å bli et nasjonalt samarbeidsprosjekt, der samskipnader over hele landet har meldt seg på.

Til sammen arbeider rundt 50 fagpersoner med å svare på spørsmålene som kommer inn fra studentene. Dette inkluderer leger, psykologer, helsesykepleiere, tannleger, rådgivere, sosionomer, samtaleterapeuter, psykiater og psykomotoriske fysioterapeuter.

Hele landet

Den nåværende redaksjonen for Studenter spør består av Studentsamskipnaden SiO i samarbeid med Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim, Studentsamskipnaden i Agder, Sammen, Studentsamskipnaden i Stavanger og Norges Arktiske studentsamskipnad.

— Vi får inn spørsmål til tjenesten fra hele landet, og vi håper at dette tiltaket nå kan bli til glede for enda flere, uttaler Anne Karin Mullally i pressemeldingen.

Anne Karin Mullally er leder for SiO psykisk helse og rådgivning.

Overfor Khrono utdyper hun at det å kunne gi svar på helseplager eller andre utfordringer som studenter opplever som vanskelige å hanskes med, er en viktig oppgave.

— Det er ikke alltid så lett å vite hvor man skal søke hjelp, eller hva man skal gjøre med sine utfordringer. Det å kunne spørre enkelt og anonymt via en nettside kan være en god plass å starte. Ikke minst vil det også være fint å kunne lese om hva andre har spurt om, slik at man kan oppleve en følelse av normalitet, sier hun.

Flest spørsmål om kropp og sex

Spørsmålene som kommer inn via spørretjenesten deles i hovedsak inn i seks ulike temaer. Disse er kjærlighet vennskap og familie, kropp, sex og identitet, psykisk helse, rettigheter og økonomi, rus og snus og studiemestring.

Særlig temaet kropp, sex og identitet har vist seg å tiltrekke seg mange spørsmål fra nysgjerrige studenter som ønsker svar, viser en statistikk som Studentsamskipnaden SiO har utarbeidet (se eget bilde med diagram).

Det er innenfor temaet kropp, sex og identitet at det kommer inn flest spørsmål fra studentene.

— Dette er ikke overraskende i det hele tatt. Denne kategorien dekker tross alt veldig mange felt, påpeker Anna Karin Mullally, og legger til:

— Så er selvsagt dette som dreier seg rundt kropp, sex og identitet veldig relevant for unge voksne. Det er det ingen tvil om.

Fakta

Studenter spør: De 10 mest leste spørsmålene på nettsiden i 2022

  • Øm kul bak øret, en lymfeknute?
  • Klump i underlivet, hva kan det være?
  • Har ømme brystvorter, hva kan årsaken være?
  • Hard avføring og kul ved anus
  • Hvor ser man svar på blodprøver tatt hos fastlege?
  • Jeg er usikker på forholdet mitt, er det et dårlig tegn?
  • Er stikkende smerter i nedre delen av magen normalt?
  • Sår i skjeden etter samleie, hva er årsaken?
  • Kan jeg drikke alkohol samme dag som jeg har tatt koronavaksine?
  • Blødning ved eggløsning normalt?

    Kilde: Studentsamskipnaden SiO
Powered by Labrador CMS