OsloMet
Flere institutter bekymret for økonomien bak flytting
Instituttledere ved OsloMet berømmer prosessen rundt flytting til Lillestrøm så langt, men er bekymret for hvem som skal betale regningen.
Ledelsen ved OsloMet har foreslått tre ulike faglige profiler når universitetet skal flytte virksomhet fra Oslo til ny campus på Lillestrøm.
De tre profilene er «Helse og oppvekst», «Helse, bærekraftige bygg og infrastruktur» og «Helse, organisasjon og teknologi». I alle tilfeller skal alt som er lokalisert på Campus Kjeller i dag flyttes til Lillestrøm og suppleres med fagmiljøer som i dag holder til på campus i Pilestredet i Oslo sentrum.
Når dette skal skje er foreløpig i det blå, annet enn at det vil ta flere år.
Skal flytte en tredjedel av instituttet
André Brodtkorb er leder ved Institutt for informasjonsteknologi ved OsloMet. I alternativ 3, «Helse, organisasjon og teknologi», foreslår OsloMet-ledelsen at om lag en tredjedel av instituttets studenter, med tilhørende ansatte, skal flyttes til Lillestrøm.
Brodtkorb på sin side er opptatt av mulighetene en eventuell slik beslutning kan åpne, men før det:
— Vi mennesker liker ofte at ting er som de er, og forandringer kan fremstå som skremmende. Og selv om det er mye usikkerhet knyttet til en eventuell Lillestrøm-lokalisering ser jeg at det også finnes muligheter for instituttet med en slik løsning, hvis det er den som blir valgt da.
Brodtkorb sier at instituttet nå i høst har tatt opp 100 flere studenter enn tidligere og er i vekst.
— Det er lenge til eventuell flytting, og man kan også tenke seg at instituttet har et vekstpotensial inn mot Lillestrøm-lokalisering. Vi har søknader inne med tanke på KI-milliarden, og vi er også involvert i SFF- og SFI-søknader (sentre for fremragende forskning og innovasjon. red.mrk.), som alle vil ha behov for arealer, sier Brodtkorb.
Forslaget som Institutt for informasjonsteknologi er en del av innebærer å flytte bachelor og master ved Handelshøyskolen med 550 studenter, bachelor og master ved Institutt for informasjonsteknologi med 550 studenter, master i adferdsvitenskap med 160 studenter og eventuelt deler av arbeidsforskningsinstituttet AFI.
Det er god tid til å planlegge
Brodtkorb ser også for seg at hvis hans institutt blir berørt har man god tid til å planlegge før flyttingen faktisk skjer.
— Det betyr at i ansettelser framover kan vi gjøre Lillestrøm til et tema, sier han.
Men én ting er Brodtkorb opptatt av, og det handler om økonomi.
— Jeg har bitt meg merke i denne setningen fra utredningen «En viktig forutsetning er at universitetet sentralt bidrar til tilstrekkelig finansiering slik at kvaliteten på utdanningene ikke går ned, samt at man ikke legger et for lavt tak på antallet studenter ved noen av campusene.» Dette er helt sentralt. Universitetet må putte så mye ressurser i dette at kvaliteten blir opprettholdt. Det blir på ingen måte billig å flytte og omorganisere universitetet, men det er politisk bestemt at det skal skje, og vår ledelse følger opp den bestillingen. Nå gjelder det å bidra i høringsrunden på best mulig vis, sier Brodtkorb.
Han berømmer samtidig universitetsledelsen for at prosessen så langt har vært bra. På mandag kommer rektor til instituttet for å fortelle om planene, og instituttet har en pågående prosess for å få fram de ansattes synspunkter i høringsrunden.
— Det er nok mange delte meninger på instituttet. Vi er uansett spente på hva man lander på, sier Brodtkorb.
Skal vedtas 31. oktober
De tre forslagene til faglig profil på Lillestrøm er sendt på høring med frist 2. oktober og universitetsstyret skal vedta profil på møtet sitt 31. oktober.
Det var digitalt allmøte for alle ansatte i Pilestredet 4. september, men der ble flyttingen bare kort omtalt og det kom heller ingen spørsmål fra ansatte.
10. september arrangeres det såkalte innbyggertorg både på Kjeller og i Pilestredet, der OsloMets ansatte kan stille spørsmål om alternativene.
— Ser en del utfordringer
I alternativ 2 , «Helse, bærekraftige bygg og infrastruktur», er det foreslått at hele Institutt for bygg- og energiteknikk skal flytte til Lillestrøm.
— Jeg har stor tillit til den prosessen som ledelsen nå har lagt opp til. Det er en bred høringsrunde og god involvering. På mandag kommer rektor til oss, og på tirsdag skal vi ha instituttmøte, sier instituttleder Yonas Zewdu Ayeleer.
I forslag 2 er det i tillegg foreslått at også bachelor og master i fysioterapi og ergoterapi med 300 studenter, bachelor ortopediingeniør med 45 og master i adferdsvitenskap med 160 studenter, skal flytte fra Oslo til Lillestrøm.
I tillegg til at hver enkelt ansatt er gitt mulighet til å komme med sine innspill, skal instituttet også gjennomføre en spørreundersøkelse blant sine studenter og eksterne samarbeidspartnere.
— Det er ikke til å stikke under en stol at vi ser en del utfordringer med en slik flytting. I særlig grad er vi bekymret for økonomien. Hvem skal betale for flyttingen, etableringen og drift på Lillestrøm. Det står for oss uavklart, sier Ayeleer.
— Hvordan blir det med plass på Lillestrøm, dere har vel en del plassbehov med labber og lignende?
— Vi har to bachelorprogrammer og tre masterprogrammer. Til disse er det helt riktig knyttet en rekke plasskrevende labber som er vesentlig i undervisningen, sier instituttlederen.
— Historisk sett har det vært mye motstand når man har foreslått å flytte ingeniørmiljøene. Hvor sinte er dine ansatte?
— Nå får de anledning til å stille spørsmål til rektor på mandag, og så skal vi følge opp dette på instituttmøtet tirsdag. Det er viktig at vi nå får en grundig og inkluderende prosess, der alle våre totalt 65 ansatte, inkludert bistillinger, samt studenter og eksterne samarbeidspartnere blir hørt, sier Ayeleer.