oslomet
Disse fagmiljøene kan bli flyttet ut av Oslo
Rundt 1250 studenter ved OsloMets campus i Pilestredet og fagmiljøene rundt dem skal flyttes til Lillestrøm om noen år. Tre ulike alternativer for hvem som må flytte ut av Oslo er nå sendt på høring.
Alle miljøene som i dag er ved OsloMets campus på Kjeller, blir del av en ny Campus Romerike i Lillestrøm sentrum, uansett hvilken av tre ulike campusprofilene som velges.
I tillegg skal cirka 1250 studenter og tilhørende ansatte flyttes over fra campus Pilestredet i Oslo sentrum til Lillestrøm, går det fram av tre forslag til faglig profil for ny Campus Romerike som OsloMet har sendt på høring.
I alle tre alternativene skal antall studenter på Lillestrøm opp i minst 3900, som utgjør 20 prosent av OsloMets studenttall (målt i heltidsekvivalenter).
Høringsfristen er 2. oktober, og universitetsstyret skal vedta faglig profil på styremøte 31. oktober.
Ingen favoritt
— Jeg synes alle de tre alternative fagprofilene er gode. Vi har en åpen prosess, og jeg er spent på tilbakemeldingene fra fagmiljøene ved universitetet. Dette er noe som engasjerer mange, både på Kjeller og i Pilestredet, sier rektor Christen Krogh.
Han sier at en overordnet føring er at universitetet samlet sett skal være bedre i stand til å oppfylle sitt samfunnsoppdrag når ny campus Romerike i Lillestrøm er etablert om noen år.
— Vi har et vell av kunnskapsgrunnlag å bygge på i form av statistikk og framskrivninger, forskningsrapporter og annen bakgrunn for å beskrive regionen og regionens behov for kunnskap og kompetanse. Vi har tatt hensyn til alt dette og forankret forslagene i OsloMets strategi, sier Krogh.
Dette er de tre profilene
(Alle studenttallene er heltidsekvivalenter)
- «Helse og oppvekst»: I tillegg til alt som er på Kjeller i dag, skal disse flyttes fra Pilestredet: 450 studenter fra Institutt for sosialfag, 500 fra grunnskolelærer- og barnehagelærerutdanningene, master i helsesykepleie med 145 og master i adferdsvitenskap med 160. I tillegg kanskje deler av forskningsinstituttet Nova.
- «Helse, bærekraftige bygg og infrastruktur»: Alt som er på Kjeller i dag og fra Pilestredet: Institutt for bygg og energiteknikk med 735 studenter, bachelor og master i fysioterapi og ergoterapi med 300, bachelor ortopediingeniør med 45 og master i adferdsvitenskap med 160 studenter.
- «Helse, organisasjon og teknologi»: Alt som er på Kjeller i dag og fra Pilestredet: Bachelor og master ved Handelshøyskolen med 550 studenter, bachelor og master ved Institutt for informasjonsteknologi med 550 studenter, master i adferdsvitenskap med 160 studenter og eventuelt deler av arbeidsforskningsinstituttet AFI.
Regjeringen bestemte i mai 2022 at OsloMets Romerike-campus skal ligge i Lillestrøm sentrum og bestå av minst 20 prosent av universitetets virksomhet. Dette måles av Statsbygg og Kunnskapsdepartementet som heltidsekvivalenter studenter med tilhørende ansatte.
Ikke ferdige løsninger
Christen Krogh påpeker at profilene ikke er ferdige løsninger.
— Hovedformålet med dem er å presentere overordnede faglige sammensetninger som gir et mulighetsrom for universitetet framover. Så vil det bli opp til fagmiljøene å vurdere hvilke deler som er hensiktsmessig å flytte til Lillestrøm, sier han.
Han understreker også at de involverte fagmiljøene vil ha god tid på seg til planlegge hvordan de kan dra mest mulig nytte av etableringen av en ny campus.
Hvor lang tid det vil ta før campus i Lillestrøm er ferdig er fortsatt usikkert, bortsett fra at det vil ta mange år og blant annet avhenge av om OsloMet skal leie seg inn i et eksisterende bygg eller om det skal bygges nytt.
Lærerutdanning to steder?
I høringsnotatet påpekes det at enkelte utdanninger ved OsloMet sliter med rekrutteringen, og spørsmålet stilles om rekrutteringen til for eksempel lærerutdanningene ville blitt bedre hvis studiene ble tilbudt på to studiesteder.
— Erfaringer fra sykepleierutdanningen viser at å ha samme utdanning ved to campuser, gjør det mulig å utdanne flere studenter samlet sett. Sykepleierstudentene ved de to campusene på OsloMet har noe ulik demografisk bakgrunn, noe som tyder på at de to campusene tiltrekker seg litt forskjellige grupper av studenter, heter det.
Mulighet for vekst
På den annen side er det flere utdanninger ved OsloMet som er svært populære, har høy inntakskvalitet og lange ventelister, for eksempel ved Handelshøyskolen og innen informasjonsteknologi. Disse tilbys kun i Pilestredet i dag.
Å tilby studier ved to campuser innebærer en mulighet for vekst, påpekes det i høringsnotatet.
— Man ville kunne ta opp flere studenter samlet sett dersom universitetet skulle tilby studier både ved en ny campus på Romerike og i Oslo, og samtidig ikke begrenser antall studenter i Oslo, heter det.