Studentene uteblir

Flere britiske universiteter kan gå koronakonkurs

Manglende skolepenger fra internasjonale studenter rammer britiske universiteter hardt.

Britiske universiteter taper til sammen 4,3 milliarder pund på manglende skolepenger fra internasjonale studenter.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ny forskning slår fast at rundt 13 britiske universiteter på lang sikt kan risikere å gå konkurs på grunn av koronakrisen, med mindre de får en krisepakke fra staten, eller hjelp med gjelden sin.

Generelt er den britiske universitets- og høgskolesektoren godt forberedt på denne typen krise, men noen universiteter hadde dårlig økonomi da krisen inntraff, og de står nå i fare, slår en rapport fra The Institute of Fiscal Studies fast.

Det skriver Times Higher Education (THE).

The Institute of Fiscal Studies har gjort en analyse som viser at sektoren på lang sikt kan møte tap på opptil 19 milliarder pund. Det tilsvarer rundt 204 milliarder norske kroner.

19 milliarder pund er det tilsvarende av halvparten av sektorens inntekter i løpet av et år, og er også «worst case scenario» ifølge instituttet.

— Trenger en omfattende støttepakke

Rapporten understreker at alt er veldig usikkert, og at det vil være mulig for universitetene å begrense tapene til rundt tre milliarder pund, noe som tilsvarer rundt 32 milliarder norske kroner. Da snakker man om 7,5 prosent av sektoren inntekt i løpet av et år.

Generalsekretæren i fagforeningen University and College Union, Jo Grady, sier til THE at rapporten er enda mer dårlig nytt for høyere utdanning. Hun ber myndighetene om å komme på banen og garantere midler til universitetene, slik at de kan komme seg gjennom denne krisen.

— Vi trenger en omfattende støttepakke som kan beskytte jobber, bevare vår akademiske kapasitet og garantere for at alle universiteter overlever, sier hun til THE.

En av forskerne bak rapporten, økonom Elaine Drayton, mener imidlertid at «det å redde institusjoner som holder på å mislykkes, kan svekke insentivene for andre til å styre økonomien sin klokt i framtiden»

Inntekter fra internasjonale studenter

Mer enn halvparten av inntektstapet handler om effektene av økende pensjonsunderskudd og manglende skolepenger fra internasjonale studenter — for det siste er det snakk om 4,3 milliarder pund.

Rapporten slår fast at det er lite sannsynlig at universitetene klarer å spare inn pengene med mindre de kutter drastisk blant sine ansatte, men rapporten anslår også at ved å kutte ned på midlertidig ansatte vil man likevel bare klare å spare rundt 600 millioner pund.

«Institusjoner med en høyere andel midlertidig ansatte vil sannsynligvis klare å spare inn mer, men dette kan påvirke undervisningskvaliteten», heter det i rapporten.

Vil ende opp med negative reserver

Rapporten slår fast at de høyest rangerte og mest forskningstunge universitetene står i fare for å gå på de tøffeste økonomiske smellene, fordi de har størst pensjonsforpliktelser og de høyeste andelene av internasjonale studenter. Samtidig har disse universitetene gjerne store oppsparte midler, og dette vil nok redde dem.

Derfor kan det være at de universitetene som i realiteten kommer dårligst ut økonomisk, er de universitetene som rangeres lavere i internasjonale rangeringer.

«I vårt hovedscenario vil 13 universiteter, som utdanner rundt 5 prosent av studentene, ende opp med negative reserver, noe som betyr at de kanskje ikke kan holde seg gående på lang sikt uten økonomisk hjelp fra staten eller gjeldssanering,» står det i rapporten.

Powered by Labrador CMS