Debatt Birgitte ellefsen

Fire grunner til at politi­studenter bør studere i Oslo

Å gjenopprette studieplasser ved Politihøgskolen i Kongsvinger er en svært dårlig idé, mener førsteamanuensis Birgitte Ellefsen.

I revidert statsbudsjett i vår fikk Politihøgskolen 100 nye studieplasser. 20 av disse skal plasseres utenfor Oslo.
I revidert statsbudsjett i vår fikk Politihøgskolen 100 nye studieplasser. 20 av disse skal plasseres utenfor Oslo.

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

I revidert statsbudsjett i vår fikk Politihøgskolen 100 nye studieplasser, hvorav 80 ble fordelt til Politihøgskolen i Oslo. Samtidig påpekte justisminister Emilie Enger Mehl at hun, i statsbudsjettet for 2023, vil gjenopprette Kongsvinger som studiested for bachelorutdanningen. Hun sa ingenting om at det i så fall vil bli opprettet ytterligere nye studieplasser, eller om eksisterende studieplasser vil bli flyttet fra Oslo til Kongsvinger.

Hvis desentraliseringen er så viktig, burde man vel heller opprettet en campus på Vestlandet?

Birgitte Ellefsen

I disse dager forhandler regjeringspartiene om statsbudsjettet, og jeg frykter at justisministeren får det som hun vil. Her er fire grunner til at å gjenopprette studieplasser i Kongsvinger er en svært dårlig idé:

1. Campus Kongsvinger har ikke kapasitet til å huse bachelorstudenter eller lærere, ettersom lokalene allerede er fullt utnyttet.

2. Hvis Mehls formål er å desentralisere høyere utdanning, er spørsmålet hvorfor Politihøgskolens tre av fire campuser skal være plassert på Østlandet innen en radius på fem timer med bil. Hvis desentraliseringen er så viktig, burde man vel heller opprettet en campus på Vestlandet?

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

3. Staten bør være en anstendig arbeidsgiver. I revidert budsjett fra Solberg-regjeringen i mai 2018 fikk ansatte ved campus Kongsvinger beskjed om at studiestedet skulle avvikles med virkning fra august samme år. Flere av dem måtte flytte til Oslo på svært kort varsel, for å arbeide ved campuset der. Hvis Jonas Gahr Støres regjering nå beslutter å ta studieplasser fra Oslo for å gjenopprette campus Kongsvinger, går det på anstendigheten løs. Skal de samme lærerne få beskjed om å flytte tilbake?

4. En utdannings- og forskningsinstitusjon er avhengig av en viss grad av forutsigbarhet for å kunne levere kvalitet og være en attraktiv arbeidsplass. Siden 2018 har politihøgskolen vært gjenstand for høy grad av uforutsigbarhet, noe som har gått på kvaliteten og attraktiviteten løs. Jeg håper at Arbeiderpartiet ikke lar Senterpartiet få trumfe igjennom sine ønsker i denne saken, og at Oslo-politikerne står opp for å ta vare på en utdanningsinstitusjon med en historie på over 100 år.


Powered by Labrador CMS