årest ord 2022
— Fenomenet er gammelt, men ordet er nytt
Krympflasjon er årets ord 2022. Ordet er plukket ut av Språkrådet i samarbeid med professor Gisle Andersen ved Norges handelshøyskole.
— Ordet krympflasjon blir brukt når innholdet i eller størrelsen på en vare blir mindre mens prisen står stille eller øker. Det er en måte å kamuflere prisstigningen på, slik at den virker mindre enn den faktisk er, skriver Språkrådet i en pressemelding.
— Fenomenet er gammelt, men ordet er nytt. Det er et såkalt teleskopord som er satt sammen av deler av andre ord. Her er grunnlaget krympe og inflasjon. Ordet er altså laget av etablerte norske ord. Det engelske shrinkflation er laget etter samme mønsteret, sier Dagfinn Rødningen, seniorrådgiver i Språkrådet.
— Urolige tider i verden
I samarbeid med NHH-professor Gisle Andersen har Språkrådet kåret årets ord. I tillegg til at årets ord skal være levedyktig, skal det også ha god språklig kvalitet.
Flere av ordene på lista over årets nyord har rot i internasjonal politikk. Ordet «valgfornekter» ble blant annet tatt i bruk i forbindelse med mellomvalget i USA.
— Lista med nyord for 2022 bærer preg av at det er urolige tider i verden, med krig, økonomi i nedgang og demokrati under press. Ordet speiler alvoret som har preget året, sier Åse Wetås, direktør i Språkrådet.
Fra finanskrise til koronaen og sportsvaske
Første gang Språkrådet kåret årets ord var i 2008. Den gangen var det finanskrise som ble årets ord. Kåringen gir en pekepinn på hva som har vært viktige temaer i samfunnet i året som har gått.
Tidligere har blant annet selfie, svineinfluensa, rosetog, fremmedkriger, klimabrøl og koronaen blitt kåret til årets ord.
I fjor var det sportsvaske som ble årets ord, og året før der igjen var det koronaen som trakk det lengste strået.
(©NTB)
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut