språkrådet

Koronaen er årets ord

Språkrådet har kåret koronaen til årets ord.

Språkrådets direktør, Åse Wetås.
Språkrådets direktør, Åse Wetås.
Publisert

Språkrådet har kåret korona i bundet form – altså koronaen – til årets ord i 2020.

– Når historikerne skal se tilbake på 2020 er sjansen stor for at de kommer til å skribve om koronaen i bundet form. I dagligtale blir koronaen brukt både om viruset, sykdommen, krisa og selve tiden vi er inne i sier Dagfinn Rødningen, seniorrådgiver i Språkrådet i en presseomtale.

Korona er ikke et nytt ord i norsk. Fr før var det blant annet kjent som fagordet for det øverste laget i solatmosfæren.

Bakgrunnen for koronaviruset sitt navn er nettopp at den taggete overflaten minner om strålekransen rundt sola.

Kreativt koronaår

På lista over de ti mest interessante nyorda finner vi flere ord med tilknyting til koronapandemien. Både holde meteren, flate ut kurven, sprite og kohort er ord og uttrykk som har festa seg i språket vårt i 2020.

– Vi ser en oppblomstring av nyord, sammen med ny bruk av gamle ord. Det er synlige bevis på at språket endrer seg i takt med samfunnet. Samtidig ser vi hvor lett det er å lage nye ord i norsk ved å kreative sammensetninger koronerulling, lyshare og nødlandslaget. Vi må huske at året har vært preget av et stort alvor, og valget av toppord speiler at vi har gått inn i en anderledes tid, sier Åse Wetås, direktør i Språkrådet.

Aktuelle og levedyktige ord

Viktige kriterium for kåringen av årets ord a er at orda skal være aktuelle, mye brukt og levedyktige, og de skal ha god språklig kvalitet. Det er også et poeng å vise at norsk er et rikt språk der en enkelt kan laga nye, gode ord på ulike måter.

De siste årene har klimabrøl, skjebnelandsmøte og falske nyheter blitt kåret til årets ord.

Powered by Labrador CMS