kunst-phd
Får klarsignal for felles doktorgrad i kunst
To høgskoler og et universitet får klarsignal fra Nokuts sakkyndige om en ny felles doktorgrad i utøvende og skapende kunst.
Høgskolen i Østfold (HiØ), Høgskolen i Innlandet (HINN) og UiT Norges arktiske universitet har søkt om få å etablere et felles doktorgradsprogram i kunstnerisk utviklingsarbeid i utøvende og skapende kunst.
Nå er anbefalingen fra Nokuts sakkyndige komité klar og konklusjonen er at kravene er oppfylt.
— Det er en glede at Høgskolen i Østfold i løpet av kort tid ser ut til å få akkreditert sitt andre doktorgradsprogram, denne gang som en fellesgrad med Høgskolen i Innlandet og UiT Norges arktiske universitet, sier rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen.
Formelt sett er det kun Høgskolen i Østfold som søker akkreditering nå, mens Høgskolen i Innlandet og UiT allerede har doktorgradsprogrammer som skal inngå i den nye fellesgraden.
For små alene
Ph.d.-ansvarlig ved Den norske filmskolen, Trond Lossius, opplyser at Høgskolen i Innlandet har hatt en midlertidig godkjenning av sin doktorgrad.
— Vi er for små til å kunne oppfylle mengdekravet til doktorgraden alene. Det samme gjaldt UiT, og vi tre fant hverandre gjennom denne fellesgraden, sier han.
Graden blir et samarbeid mellom Den norske filmskolen og Fakultet for audiovisuelle medier og kreativ teknologi ved Høgskolen i Innlandet, Akademi for scenekunst ved Høgskolen i Østfold og Musikkonservatoriet og Kunstakademiet ved UiT.
Studiestedene blir Oslo, Lillehammer og Hamar for Høgskolen i Innlandets del, Fredrikstad i Østfold, samt UiT i Kabelvåg og Tromsø.
Styrker tverrfaglighet
Kunstnerisk leder ved Akademi for scenekunst, professor Serge von Arx, sier at de tre institusjonene har jobber hardt sammen og han er veldig fornøyd med at søknaden anbefales av komiteen.
Han mener at fellesgraden kan bli et viktig bidrag for å styrke og ivareta det tverrfaglige samarbeidet innenfor kunstnerisk utviklingsarbeid etter at Program for kunstnerisk utviklingsarbeid skal fases ut fra i år.
— Jeg synes den fanger opp det som var den beste kvaliteten ved det opprinnelige programmet fordi det har samlet hele Norge, alle fagfeltene og alle regionene. Det ble litt glemt med oppbygging av et eget ph.d.-program som er basert på institusjonene. Nå kan vi komme tilbake til den tverrfagligheten og på den måten viser vi også fremtiden med å viderebygge på tvers av fagfeltene og regioner som strekker seg helt fra sør til nord, sier han på hiof.no.
Høgskolen i Østfold fikk godkjent sin første ph.d.-utdanning, «Digitalisering og samfunn», av Nokut i 2022.
— Høgskolen har sett en enorm faglig utvikling de siste årene, og vi kan snart se muligheten til å tilby utdanning på alle nivåer i hele bredden av vår studieportefølje. Det er en enormt viktig milepæl, sier Jelsness-Jørgensen.