Stiller nye krav til forskerne

Faglig tilsatte ved Fakultet for samfunnsfag (SAM) må oppfylle nye krav til publisering for at de ikke skal miste forskningstid.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Siste avsnitt er korrigert)

Fakultetsstyret ved SAM har vedtatt nye regler som betyr at det blir stilt krav om resultater for at de faglig tilsatte skal få beholde tiden de kan bruke på forskning (FoU-tid).

En professor ved fakultetet må publisere i tre tellende vitenskapelige publikasjoner på tre år for å få lov til å bruke 45 prosent av arbeidstiden på forskning.

En førstelektor eller førsteamanuensis kan bruke 35 prosent av arbeidstiden på forskning mot å ha to tellende publiseringer på tre år, mens en høgskolelektor får bruke 25 prosent av tiden mot å publisere en gang i løpet av tre år.

En bunnplanke

Vi bruker så=pass mye penger på FoU at vi må kunne kreve resul=tater.

Dag Jenssen

Dekan Dag Jenssen understreker at dette er minimumskrav og at fakultetets forventninger er høyere. I saksframlegget til styremøtet står det at en tilsatt i førstestilling forventes å publisere tilsvarende 1,5 publikasjonspoeng per år.

– Vi bruker såpass mye penger på FoU, omtrent 40-45 millioner på dette fakultetet i år, at vi må kunne kreve resultater. Det er viktig å ha en standard, som en slags bunnplanke, men både fakultetets og HiOAs ambisjoner er høyere, sier han.

Ifjor oppnådde SAM 0,65 publikasjonspoeng per fagårsverk, noe som er godt over HiOA-snittet på 0,38. Målet er å komme opp i 0,9 poeng i 2015.

Mot systemet

I fakultetsstyret på SAM sitter HiOAs mestpubliserende tilsatte, journalistprofesor Rune Ottosen. Han alene oppnådde 6,68 publikasjonspoeng ifjor. Under fakultetsstyremøtet onsdag kom han med sterk kritikk av det sentrale tellekantsystemet for tildeling av forskningstid, og mente at de nye reglene på SAM måtte utøves med et visst skjønn.

– Det er prinsipielt riktig å stille krav, og jeg synes ikke SAMs krav er urimelige så lenge de utøves på en menneskelig måte. Men jeg mener at det er en feil med hele tellekantsystemet når ikke produksjon av lærebøker og fagbøker som bygger på egen og andres forskning teller med. Dette er en skandale, tordnet han på møtet.

Åpnet for lærebøker

Resultatet av diskusjonen på fakultetsstyremøtet var at det ble lagt inn en setning i det enstemmige vedtaket om at ikke-tellende publikasjoner, som for eksempel lærebøker, kan tillegges vekt ved tildeling av FoU-tid, hvis dette er avtalt i den tilsattes arbeidsplan.

Det har ikke vært fritt frem å bruke FoU-tid på SAM uten krav til publisering tidligere heller, men reglene har ikke vært så klare.

– I dag har vi en regel som sier at hvis en faglig tilsatt ikke har publisert på tre år, så skal FoU-tiden omfordeles, sa dekan Dag Jenssen under styremøtet.

20 innfrir ikke

Jenssen opplyste at det er cirka 20 tilsatte ved SAM som ikke vil innfri de nye kravene, av i alt 170-175 ansatte. Disse vil ha mulighet til å velge bort FoU-tid og i stedet få bruke 10 prosent av arbeidstiden på faglig fornying uten krav til publisering.

Et FoU-utvalg under ledelse av prodekan Ivan Harsløf hadde utredet saken.

Vedtaket i fakultetsstyret ble utvidet og presisert, men er i følge Harsløf helt i tråd med intensjonen i utredningsgruppas opprinnelige forslag.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS