Forskningsleder, NIFU, Nicoline Frølich skal lede arbeidet med å evaluere strukturreformen. Foto: NIFU

Nifu skal lede arbeidet med å evaluere strukturreformen

Struktur. Nifu var eneste søker og har fått 15 millioner for å evaluere fusjonene blant universiteter og høgskoler.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Programstyret i Forskningsrådets Finnut-program har tildelt NIFU (Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning) 15 millioner kroner for å gjennomføre en forskningsbasert evaluering av strukturreformen i universitets- og høgskolesektoren.

Les også: Skal finne ut om fusjonene har gitt gevinster

Fakta

Dette ønsket regjeringen med strukturreformen

Gjennom strukturreformen ønsket regjeringen å samle ressursene på færre, men sterkere institusjoner, med tydelige faglige profiler. Regjeringen satte følgende mål for reformen

  • Utdanning og forskning av høy kvalitet
  • Robuste fagmiljø
  • God tilgang til utdanning og kompetanse over hele landet
  • Regional utvikling
  • Verdensledende fagmiljøer
  • Effektiv ressursbruk

Kilde: Kunnskapsdepartementet og NTNU

Forskningsleder Nicoline Frølich skal lede arbeidet, som skal gjennomføres av et stort forskerteam med nasjonal og internasjonal deltakelse. Teamet består av forskere fra NIFU, Universitetet i Bergen (Institutt for administrasjon og organisasjonsteori), Universitetet i Gent (Centre for Higher Education Governance Ghent), Küngliga Tekniske Høgskolan i Stockholm og Århus Universitet (Dansk Center for Forskningsanalyse).

NIFU var den eneste som søkte om å få lede jobben med å evaluere strukturreformen, og arbeidet skal pågå fram til høsten 2023.

Skal sjekke om målene ved fusjonene er nådd

Oppdraget går ut på å undersøke i hvilken grad reformen fører norsk høyere utdanning nærmere målene om økt kvalitet og robuste fagmiljøer, god tilgang til utdanning og kompetanse over hele landet, regional utvikling, verdensledende fagmiljøer og effektiv ressursbruk.

Strukturreformen startet i 2015 og siden har landskapet for høyere utdanning i Norge gjennomgått store endringer. Mange universiteter og høgskoler har fusjonert, og en av endringene er at flere av dem består av mange campuser. Det gjelder blant annet Nord universitet, som per i dag har ni studiesteder og Universitetet i Sørøst-Norge, som har åtte.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS