fysisk undervisning

Europeiske konsertstudier kan gi håp for norske studenter

Bent Høie og Line Wold synes resultatene fra koronastudier med store arrangementer i Europa er interessant i vurderingen av fysisk undervisning for studentene i Norge.

5000 hurtigtestede personer var tilstede på konsert med "Love of Lesbian" i Barcelona i mars, som følge av en koronastudie. Reultatet - ingen påviste smittetilfeller - kan kanskje gi håp for mer fysisk undervisning av studenter ved universiteter og høgskoler i Norge, antyder norske helsemyndigheter.
Publisert Oppdatert

Det er gjort forsøk med hurtigtesting og munnbind på flere store arrangementer i Europa den siste tiden. I slutten av mars var 5000 til stede på konsert i Barcelona og 1000 i Berlin.

Deltakerne ble hurtigtestet og hadde krav til medisinsk munnbind, men ingen avstandsregel.

«Det er ingenting som tyder på at det ble spredt smitte under konserten», sa Josep Maria Llibre på en pressekonferanse sist tirsdag.

Han er spesialist på smittsomme sykdommer ved sykehuset Germans Trias i Barcelona og sto bak forsøket.

Kan åpne auditorier?

Vaksine- og virusforsker, Gunnveig Grødeland sa til NRK da studien startet at slike forsøk og studier kan vise hvordan vi best kan åpne samfunnet på en trygg og god måte.

— Det gir god grunn til håp, sa hun til NRK tirsdag etter å ha fått presentert resultatene fra forsøket i Barcelona.

Dersom 5000 kan stå tett i tett på en konsert uten å spre smitte, kan dette også bety at universiteter og høgskoler - med de samme tiltakene - kan tilby fysiske forelesninger i auditorier snart igjen?

Flere høyere utdanningsinstitusjoner i Norge, blant annet Universitetet i Oslo, Høgskolen i Østfold og NTNU, har innført ordninger med hurtigtesting av studenter allerede, slik at de kan få tilgang til campus og lesesaler.

Høye og FHI: — Interessant

regjeringens pressekonferanse onsdag spurte Khrono helsemyndighetene om hvordan regjeringen vurderer en slik praksis, med tanke på universitets- og høgskolesektoren og åpning for fysisk undervisning — gitt at disse resultatene er holdbare.

Helseminister, Bent Høie og Folkehelseinstituttets, Line Wold svarte at de synes de europeiske forsøkene er interessante for framtidig praksis i Norge.

— Det er jo den type kunnskap og informasjon som vi samler for å kunne gjøre gode vurderinger framover, av nettopp denne typen arrangementer, hva man kan åpne for og hvordan man best rigger det for å få til et trygt og godt arrangement med godt smittevern, sa Line Wold fra FHI.

På pressekonferanse onsdag sa statsråd Bent Høie og FHIs Line Wold at resultatene fra smittefrie storkonsert-studier i Europa er interessante med tanke på fysisk undervisning.

— Dette er noe av temaene som ligger inne i vurderingen blant annet til koronasertifikat, som da vil innebære en mulighet for å ha testresultat på en nylig test. Så det går inn i det store arbeidet der, svarte statsråd Bent Høie.

Berørt helsedirektør

Nesten halvparten av studentene i Norge har opplevd alvorlige psykiske symptomplager, viser resultatene fra Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT).

Helsedirektør, Bjørn Guldvog, sa på onsdagens pressekonferanse at han blir berørt av enkelthistoriene — som den NRK har fortalt, om Sara Myrheim (23), som til sommeren er ferdig med ett år av bacheloren, men bare har vært på campus to ganger totalt.

Han fortalte også at Helsedirektoratets siste befolkningsundersøkelse viste at blant de yngste i befolkningen melder en svært stor andel om dårligere psykisk helse i forbindelse med pandemien.

Tilbyr gratis psykolog til studenter

Norges Handelshøyskoles studentforening (NHHS) vil nå bruke midler som ellers ville blitt brukt på fysiske arrangementer på psykologitimer til studentene.

Foreningen har inngått et samarbeid med psykologene hos KRY. Fra 1. mai til 1. juli kan NHH-studenter få gratis time hos psykolog – uten ventetid. Ifølge NHHS skal alle studentene få tilbud om time innen 48 timer.

— Ved å tilby dette ønsker vi å senke terskelen for å be om hjelp. Studentene har hatt det tungt over lengre tid, og det er lang ventetid for psykologtilbud for unge mennesker hos studentsamskipnadene. Dette er ikke godt nok, og vi valgte derfor å ta saken i egne hender, sier leder av NHHS, Stine Stolpestad til VG.

Powered by Labrador CMS