koronatesting
Massetesting i gang på Blindern
Ved Universitetet i Oslo starter omfattende hurtigtesting av studenter og ansatte. Og det uten testpinne langt opp i nesa.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Tirsdag 2. mars starter SiO Helse koronatesting av studenter og ansatte i stor skala ved Universitetet i Oslo. Alle som skal innom campus på Blindern i Oslo i løpet av de neste tre ukene blir oppfordret til å ta en hurtigtest én gang i uken.
Hurtigtesten er beregnet for ansatte og studenter uten symptomer og tas i ytre del av nesen, slik at man slipper den lange testpinnen, heter det på uio.no.
Målet er å få satt i gang smittesporing raskt, vurdere behov for karantene og unngå videre spredning.
Hurtigteststasjonen kommer i tillegg til den eksisterende teststasjonen, som er for de som har symptomer. Denne ble åpnet i august i fjor.
Håper det bidrar til fortsatt åpen campus
Rektor Svein Stølen håper hurtigtestingen skal bidra til at universitetet kan holde mest mulig åpent fremover.
– Jeg er svært glad for at vi har fått dette på plass. For oss er det viktig å kunne ønske studentene velkommen til en trygg campus som er så åpen som mulig. Nå oppfordrer jeg studenter og ansatte ved Universitetet i Oslo som oppholder seg på campus til å teste seg en gang i uken, sier han.
Tirsdag morgen kan rektoren dokumentere på Twitter at flere har stilt seg i kø for testing på Fredrikkeplassen.
Hurtigtesting i gang @UniOslo pic.twitter.com/3nRO3UBbBn
— Svein Stølen (@sveinstlen) March 2, 2021
Målet er å teste totalt mellom 1500 og 2000 studenter og ansatte per uke på UiOs campus.
UiO skriver på sine nettsider at det ikke har vært tilfeller av smitteutbrudd som kan kobles til campus, men som et ledd i nasjonale og lokale smitteverntiltak har campus likevel vært stengt i lange perioder under pandemien.
Skal være en pilot
SiO Helse har fått i oppdrag av Helsedirektoratet å sette i gang denne piloten for hurtigtesting av symptomfrie studenter og ansatte. Testingen skal vare i tre uker fra 2. mars, skriver SiO Helse på sine nettsider.
Hurtigtestingen foregår fra en bobil på Frederikkeplassen på Blindern og er et drop-in-tilbud.
«Målet med piloten er å se om hurtigtesting i stor skala kan bidra til å holde utdanningsinstitusjoner åpne uavhengig av smitteomfanget i samfunnet for øvrig», skriver SiO.
Når man har sett hvordan hurtigtestingen fungerer på Blindern, er håpet å etablere tilsvarende tilbud på flere undervisningssteder, heter det.