Vil ikke inngå kontrakt med Statsbygg før 100 millionerkronersspørsmål er avklart 3. desember 2024 - 16:33
Professor trekker seg i protest: —Kommer ikke til å være høflig og hyggelig mot Elon Musk 30. november 2024 - 08:59
Professorer i krangel etter Kjerkol-vedtak: — Gjør seg til nidkjær overdommer 22. november 2024 - 12:03
Sikkerhetsloven er ikke vår eneste rettesnor Vi må være uhyre forsiktige med å flytte makt fra universiteter og forskere med akademisk frihet til statlige myndighetsorganer. Det er en oppskrift vi kjenner fra land vi ikke ønsker sammenlikne oss med.
Debatt om forskning: «Sikkerhetsloven står over akademisk frihet» Alle forskere må tenke over om de er komfortable med at kunnskapen de sitter på kan havne i fiendens hender før de publiserer, mener FFI-direktør. Prorektor advarer mot å bli for redde og dermed sakke akterut i forskningen.
Helhetlig forskningssystem: Så åpent som mulig — så lukket som nødvendig Vi må utnytte den nasjonale kunnskapsbasen vår bedre. Samtidig må vi beskytte kunnskap og løsninger som kan utnyttes av fremmede stater til å svekke nasjonal sikkerhet.
Forskning for framtidens forsvar Vi mener ikke at løsningen er å kopiere sivile mål og metoder for utvikling av forskning, slik Botnan antyder at vi tar til orde for. Forsvarsforskningen behøver porteføljestyring i kombinasjon med kapabilitetsmål.
Forsvarsforskningen bør heller bli et eget område i Forskningsrådet Vi trenger mer samarbeid mellom sivil sektor og forsvarssektoren fremover. Derfor er det en god ide at midlene som tildeles forskning over forsvarsbudsjettet i forsvars- og sikkerhetssektoren konkurranseutsettes.
Vil ha eget «forskningsråd» for forsvar og sikkerhet Forskningsrådet kommer til kort når det gjelder forskning på forsvar og sikkerhet, mener Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Det foreslår en ny måte å fordele penger til sensitiv forskning på.
Nå trenger vi militært og sivilt forskningssamarbeid Norge trenger en tverrsektoriell arena for forsvars- og sikkerhetsrelatert forskning og utvikling. Det vil bidra til bedre samhandling, forskning og sikkerhet for en verden som har blitt et farligere sted det siste året.
Sikkerhet eller åpenhet? Å løse verdens fremtidige energibehov er en stor og viktig oppgave, men vi må ikke bli ubetenksomme. Internasjonalt forskningssamarbeid er nødvendig, men det kan ikke og må ikke gå på bekostning av nasjonal sikkerhet.
FFI-sjefen: — Har nok vært noe naiv i tidligere roller Selv om toppledelsen ved universitet og høgskoler har forstått at institusjonene er spionasjemål, mener ekspert at mange forskere fortsatt ikke skjønner at fagkunnskapen deres kan misbrukes.
Reell nedgang til forskning på sikkerhet og forsvar I fjor brukte Forsvarsdepartementet 1,2 milliarder kroner til forskning innen forsvars- og sikkerhetsområdet. De siste ti årene har bevilgningene likevel sakket akterut.
— Liker den ikke, men krigen er klart faglig interessant Administrerende direktør Kenneth Ruud tror krigen vil få flere til å velge fagfeltet og motiveres av tanken om å forsvare Norge.
Finnes det en permanent løsning på midlertidighetens gordiske knute? «Midlertidighet vil ikke forsvinne ene og alene gjennom at flere forskere ansettes i fast stilling, det vil møte oss igjen når nye forskere får fast ansettelse», skriver Kenneth Ruud.
Tellekanter eller ikke. De er avgjørende for karrieren uansett, mener forsker «Endelig», sier noen, mens andre advarer mot å avvikle de såkalte tellekantene for forskning.
UiT vil bli like gode som Harvard Ny publiseringsordning ved UiT Norges arktiske universitet skal sikre full åpen tilgang til alle tidsskriftartikler, uansett publiseringskanal.
— Dagens doktorgrad er nesten blitt et svennebrev Kjemiprofessor Kenneth Ruud snakker om hvordan synet på forskeren har endret seg de siste 30 årene, i podkasten Forskerrådet fra Akademiet for yngre forsker. Du kan høre hele episoden her.
Knivar om toppverv i Forskings-Noreg Kenneth Ruud og Lise Øvreås stiller til val for å bli ny preses i Akademiet.
Kenneth Ruud blir ny adm. dir. i forskningsinstitutt UiT-professor Kenneth Ruud skifter jobb og blir ny administrerende direktør i Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).
Åtte år med økt drivkraft i nord Nord-Norge har et fantastisk utgangspunkt for å sikre verden økt tilgang til bærekraftige ressurser, på alt fra mat til energi, skriver avtroppet rektorat ved UiT.
Forskningsrådet forbereder endringer allerede til neste års utlysninger Det kom kritikk og tilbakemeldinger i fleng fra 15 ulike stemmer da Forskningsrådet inviterte til rundebordkonferanse om sin omdiskuterte søknadsbehandling. Den ferske direktøren var lutter øre.
Ho varsla om seksuell trakassering. Den mannlege professoren mista både jobben og ein isbre Når viktige menn med mykje makt i universitetsmiljøet vert utfordra, er det vanskeleg for yngre trakasserte kvinner å nå fram med sine skuldingar, seier norsk professor.
Viktig diskusjon om evaluering av forskningssøknader Vi kan forsikre om at styret i Forskningsrådet ikke har forsømt interessene til de tusenvis av forskerne landet rundt som søker om forskningsmidler.
Seks hemmelige søkere til toppjobben i Forskningsrådet Totalt 15 personer kniver om jobben som administrerende direktør.
Søker både rektor- og direktørjobb Prorektor for forskning, Kenneth Ruud (51), søker seg til det han betegner som to av Norges mest utfordrende jobber.
Sier ja takk til detaljerte undervisningskrav Forskerforbundet vil skrote dagens modell med detaljerte krav til undervisningskompetanse ved ansettelser. Langt fra alle er enige med dem.
Nå regnes UiT som et bedre universitet enn NTNU UiT - Norges arktiske universitet passerer NTNU, som fortsetter å falle på prestisjetung internasjonal rangering.
Skandale i kjemitidsskrift: Et varsko for norsk akademia? Det er bekymringsfullt at mange forskere ikke anerkjenner betydningen av mangfold, skriver prorektor Kenneth Ruud og professor i kjemi ved UiT, Abhik Ghosh.
Ja, vi må snakke om dosent- og professorrollen Vi tror at UiT har et forbedringspotensial i å være en god støttespiller for våre vitenskapelige ansatte i deres karriereutvikling, også når de har oppnådd professor- eller dosenttittel.
Ja, vi har en plan! Når det gjelder porteføljeplanene som de fire rektorene etterlyser en plan for, så legger vi selvsagt opp til bred involvering også her, og den prosessen begynner nå, skriver Hilde Tonne og Kenneth Ruud i Forskningsrådet.
ERC-midler til UiT-forsker Nanoforsker Balpreet Singh Ahluwalia får støtte for en kommersialisering av en chip han mener kan revolusjonere medisinsk forskning.
Åpen forskning og akademisk frihet – ja, takk begge deler! Kenneth Ruuds ovenfra-og-ned-tilnærming til forskernes rettigheter og den akademiske friheten, er et dårlig utgangspunkt for en god overgang til åpen publisering.
Akademisk frihet og åpen publisering Den pågående pandemien, men også tidligere epidemier, har vist at åpen forskning og involvering av lokale forskere og forskningskanaler er viktig.
Asheim: «... det er noen som tror at det ikke er lov for forskere å sitte på kontoret og jobbe. Det er det.» Ulik praksis på tilgang til jobbkontor, viser en rundspørring i Khrono.
Martins stamceller tåler ikke stengte dører Noen typer forskning kan ikke stoppe opp, selv om universitetene stenger. Derfor får Martin Falck foreløpig tilgang til laboratoriet daglig.
Europa endrer søknadsfristen, Norge følger ikke etter Alle utlysninger knyttet til forskningsprogrammet Horisont 2020 får nå utsatt frist som følge av koronaepidemien. Forskningsrådet i Norge gjør foreløpig ingen endringer.
Sprikende praksis for midlertidige ansatte ved flere universiteter Det er uklart hvor mye midlertidig ansatte ved de fire eldste universitetene egentlig får lov til å undervise.
Vi mener dette er akseptabel forskjellsbehandling Når vi velger å gi prioritet til kvinner for et tiltak som opprykksprosjektetet, så er det ut i fra erkjennelsen av at forbilder er viktig for et fremtidig likestilt og mangfoldig universitet og erkjennelsen av at kvinner jevnt over fortsatt tar hovedtyngden av omsorgsarbeidet på hjemmebane.
EUs ambisjoner for forskning og innovasjon er store – og langsiktige Forskningsfinansiering. Økt verdiskapning, grønn vekst og omstilling oppnås ikke gjennom kortsiktig forsknings- og innovasjonspolitikk.
En levende dialog om Plan S og rettigheter Plan S. Jeg mener at både enkeltforskere og forskersamfunnet tjener på størst mulig grad av åpenhet. Dette standpunktet er i stor grad preget av min egen forskerbakgrunn, selv om denne har vært preget av «åpenbar manglende innsikt».
Kritiserer rapport om lisenser i Plan S: «Problematisk at det er lagt vekt på humaniora og samfunnsvitenskap» Publisering. Prorektor og kjemiprofessor Kenneth Ruud ved UiT advarer mot å bruke fersk utredning som fasit for lisenser ved åpen publisering.
Ny forskning: Byråkrater «googler» heller enn å lese forskningsartikler Forskning. Aldri før er det gjort en så stor studie i Norge av hvordan statlige organisasjoner henter inn og bruker forskning.
UiO-Stølen vil tenke litt sakte om nivådeling i tidsskriftene Publisering. — Framvekst av en skog av tidsskrifter uten tilstrekkelig og fungerende kvalitetssystem er en langt større trussel, enn at vi har noen tidsskrifter som gis mer vekt enn andre, sier rektor Svein Stølen.
Meiner Elsevier-avtale likevel ikkje oppfyller krav til Plan S Publisering. Den nye avtalen med tidsskriftforlaget Elsevier samsvarer ikkje med krava i Plan S, seier prorektor Kenneth Ruud. Avtalen har ingen garanti om at Elsevier går over til ny forretningsmodell.
Dora — Til glede eller besvær? Forskning. Dora vil bidra til en mer åpen forskningskultur, hvor forskere lettere kan bygge på hverandres grunnlagsmateriale og på den måten i fellesskap flytte forskningsfronten fremover.
Hilde Tonne og Kenneth Ruud leder og nestleder i Forskningsrådets styre Forskningsrådet. Konserndirektør Hilde Tonne er oppnevnt som ny leder for styret i Norges forskningsråd. Prorektor ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet, Kenneth Ruud, er ny nestleder.
Tromsø først ut med å ansette etter kvalitet heller enn prestisje Publisering. Ved UiT skal framtidige ansettelser og opprykk gjøres på bakgrunn av forskningskvalitet heller enn prestisjen til publiseringskanalene. Prorektor Kenneth Ruud forklarer hvordan DORA-prinsippene skal innføres i praksis.
Open Access som beskyttelse mot røvertidsskrift Open Access. Hva om bibliotekene tar regningen for kvalitetssikring av forskning, heller enn leseren eller forfatteren?
Det norske tellekantsystemet: — Står vi i fare for å falle utfor kanten? Tellekanter. Når nivå-inndelingen av tidsskrift antagelig må forkastes for å unngå at vi diskvalifiserer oss i konkurransen om EU-midler, så kan det være verdt å ta en fornyet titt på en siteringsindikator, skriver UiT-prorektor Kenneth Ruud.
Nyeste artikler
Vil ikke inngå kontrakt med Statsbygg før 100 millionerkronersspørsmål er avklart
Mot en nasjonal forpliktelse
Steffen Handal er ny Unio-leder
Siri og ni andre forskere i Norge får 230 millioner kroner
Når KI bestemmer eksamenskarakteren
Mest lest
Professor trekker seg i protest: —Kommer ikke til å være høflig og hyggelig mot Elon Musk
Student i 60-årene får besøksforbud på UiO
Thomas Hylland Eriksen er død
Dei betalar 400.000 for ei grad
Professorer i krangel etter Kjerkol-vedtak: — Gjør seg til nidkjær overdommer