Gir mer støtte til institutter som får EU-midler
EU-midler. Regjeringen øker tilskuddet til 20 forskningsinstitutter som mottar EU-midler.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Forskningsinstitutter som får midler gjennom EUs rammeprogram Horisont 2020 kan få tilskudd fra ordningen Stim-EU på opptil en tredjedel av det de får fra EU.
Nå økes tilskuddet, slik at institutter som har lav basisfinansiering kan få tilskudd på inntil 50 prosent av den samlede støtten fra Horisont 2020.
Omtrent 20 institutter kan få økt støtte, blant dem SINTEF, NORCE og Cicero.
— Norske forskningsmiljøer må samarbeide internasjonalt for å ta del i banebrytende forskning som kan bidra til å løse store samfunnsutfordringer. Men for noen av våre mest konkurransedyktige institutter koster det også en del å være med. Med denne endringen blir det lettere å satse på europeisk samarbeid, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø i en pressemelding.
«God nyhet for norsk forskning»
Agnes Landstad, daglig leder i Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA) kaller dette en veldig god nyhet for norsk forskning og forskningsinstituttene.
— Mange institutter ønsker å delta mer i europeisk forsknings- og innovasjonssamarbeid, men har måttet holde igjen av økonomiske hensyn. Vi har i lang tid vært pådriver for økt kompensasjon for underfinansiering fra EU til instituttene, og vil derfor gi honnør til statsråd Iselin Nybø som nå gjennom endringer i Stim-EU legger til rette for økt aktivitet i Horisont 2020 fra forskningsinstituttene, sier hun.
Ingrid Somdal-Åmodt Vinje, som er leder for utdanning og forskning i Abelia, er også fornøyd.
— Denne viktige endringen styrker ikke bare forskningsinstituttenes muligheter for å delta i Horisont 2020, men gir også positive ringvirkninger for norsk næringslivs samarbeid i Europa, sier hun.
Kobler på næringslivet
Nybø sier at hun håper at omleggingen vil føre til at næringslivet deltar mer i forskning.
— Vi vet at instituttsektoren er rask til å områ seg, derfor tror vi denne omleggingen vil bidra til at flere institutter lager gode søknader om EU-midler allerede i år. Instituttsektoren er dessuten god på å få med seg næringslivet i EU-prosjekter, sier hun.
Omleggingen av STIM-EU en prøveordning ut 2019 og 2020.
De 20 som kan få økt støtte gjennom ordningen er:
- Møreforsking
- NGI
- SINTEF energi
- Norsk regnesentral
- NORCE
- SINTEF AS
- SINTEF Ocean
- NIVA
- CICERO
- Nordlandsforskning
- Frisch
- IFE
- SNF
- NINA
- NORSAR
- NERSC
- Veterinærinstituttet
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!